ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η υγειονομική βόμβα των Ολυμπιακών

brazil

Αγωνιώδη μάχη με τον χρόνο και τη μόλυνση δίνουν οι αρχές της Βραζιλίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Η θαλάσσια περιοχή του κόλπου Γκουαναμπάρα, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες ιστιοπλοΐας, εξακολουθεί να αποτελεί «μελανό σημείο» για τους διοργανωτές. Σκουπίδια και βρώμικα νερά καταλήγουν μέσα από τα ποτάμια στη θάλασσα και τόσο οι ιστιοπλόοι όσο και οι κολυμβητές ανοικτού νερού ανησυχούν για την υγεία τους.

«Υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα του νερού» επιβεβαίωσε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, Γιώργος Ανδρεάδης. Ιστιοπλόος και ο ίδιος, με αγωνιστική συμμετοχή στις διοργανώσεις του 1968 και του 1976, δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι η υγεία των αθλητών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο: «Οι άνθρωποι από τη διεθνή ομοσπονδία έχουν αναθέσει σε εξειδικευμένο μέλος της ιατρικής επιτροπής να παρακολουθεί το επίπεδο της μόλυνσης και να βρίσκεται σε επαφή με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Επίσης, υπάρχει ένας Πορτογάλος κριτής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα. Δυστυχώς, στον κόλπο επιπλέουν μεγάλα αντικείμενα, όπως καναπέδες κ.λπ. Αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς στους ιστιοπλόους. Βέβαια, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, θα έχουμε ειδικά σκάφη που θα μαζεύουν τα επιπλέοντα αντικείμενα».

Αθλητές έχουν καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια προπονήσεων αλλά και των δοκιμαστικών διοργανώσεων έχουν δει να επιπλέουν από έπιπλα μέχρι νεκρά ζώα. «Εχω αγωνιστεί σε αυτόν τον θαλάσσιο στίβο. Μία ημέρα έβρεξε και αμέσως η θάλασσα γέμισε αντικείμενα. Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Επρεπε να προσέχουμε γιατί εάν χτυπάγαμε σε κάποιο από αυτά θα μπορούσε να πάθει ζημιά το σκάφος αλλά και να τραυματιστούμε» δήλωσε στην «Κ» ο πρωταθλητής των Φιν, Γιάννης Μιτάκης, ο οποίος τον ερχόμενο Αύγουστο θα βρεθεί στον κόλπο Γκουαναμπάρα.

Στη θαλάσσια περιοχή των Αγώνων, κάθε χρόνο καταλήγουν εκατοντάδες τόνοι ανεπεξέργαστων αποβλήτων. Πρόκειται για μία χρόνια πληγή της περιοχής. Τα λύματα δεν συγκεντρώνονται και δεν υφίστανται κάποια επεξεργασία. Οι αποχετεύσεις καταλήγουν σε ανοικτά ορύγματα και δημιουργούν βρώμικα ρυάκια που καταστρέφουν τις παραδεισένιες παραλίες της περιοχής. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε το θέμα στο προσκήνιο. «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ολα τα άλλα ρυθμίζονται. Αυτό μας προβληματίζει. Από τη διεθνή ομοσπονδία προσπαθούμε να φέρουμε σε ανεκτό επίπεδο την μόλυνση γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τους αθλητές μας. Είναι σημαντικό η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει συντονιστική επιτροπή, η οποία κάθε μήνα επισκέπτεται την περιοχή και ελέγχει την ποιότητα του νερού» δήλωσε ο Γιώργος Ανδρεάδης. Ο παράγοντας της ιστιοπλοΐας έχει βρεθεί σε δώδεκα ολυμπιακές διοργανώσεις.

O ποταμός Καριόκα διασχίζει το Ρίο ντε Τζανέιρο και καταλήγει στον κόλπο, μεταφέροντας στο διάβα του σκουπίδια και απόβλητα. Ο Καριόκα είναι ένα από τα πολλά ποτάμια που εκβάλλουν στη θαλάσσια περιοχή.

Και μπορεί τα σκουπίδια να αποτελούν ορατό κίνδυνο για τους ιστιοπλόους και τους κολυμβητές ανοικτής θάλασσας, που θα βρεθούν σε αυτά τα νερά, όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι… αόρατος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τα μολυσμένα νερά. Αναλύσεις έχουν δείξει υψηλές συγκεντρώσεις αδενοϊών που μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα προβλημάτων. Μάλιστα, εξειδικευμένοι γιατροί προειδοποίησαν τους αθλητές να εμβολιαστούν κατά της ηπατίτιδας Α. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει και φωτογραφίες με χιλιάδες νεκρά ψάρια. «Η θάλασσα είναι βρώμικη και όταν αγωνιζόμαστε τη βλέπουμε. Το χρώμα της είναι, σχεδόν, καφέ. Δεν μπορώ να πω για μόλυνση αλλά, στο παρελθόν, αρκετοί ιστιοπλόοι είχαν νοσηλευτεί στα νοσοκομεία με δερματικές παθήσεις. Ιδιαίτερα οι αθλητές των RSX και των 49er, οι οποίοι έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με το νερό, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε ο Γιάννης Μιτάκης. Οι προτάσεις για μεταφορά του θαλάσσιου στίβου σε άλλη περιοχή δεν έγιναν αποδεκτές από τους ιθύνοντες. «Δυστυχώς δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Από την αρχή ξέραμε ότι θα είναι δύσκολο. Εμείς, ως ομοσπονδία, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, Γιώργος Ανδρεάδης.

Οι λύσεις που έχουν προταθεί, όπως αυτή ολλανδικής κοινοπραξίας, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης έχουν υψηλό κόστος και τα ταμειακά διαθέσιμα της Βραζιλίας δεν επαρκούν. Πρόκειται για προσωρινές εγκαταστάσεις βιολογικής επεξεργασίας των υδάτων και δίχτυα συλλογής αποβλήτων.

Ενα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη προτρέπει τους Βραζιλιάνους να μαζεύουν, έναντι αμοιβής, τα πλαστικά αντικείμενα. Μπορεί να μην αποτελεί λύση αλλά σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση τόσο των αντικειμένων που επιπλέουν στη θάλασσα όσο και στη μόλυνση των υδάτων.