ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αντιμέτωπη με σειρά σοβαρών προβλημάτων βρίσκεται η Βραζιλία

baltos

Στις 5 Αυγούστου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα φωτίσει το φως του Ολυμπισμού από το Αγαλμα του Χριστού Λυτρωτή μέχρι και την πιο φτωχική φαβέλα στο Ρίο της Βραζιλίας. Η πόλη της σάμπας θα αποτελέσει το επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητισμού και μένει να φανεί εάν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον ρόλο της. Οι εκτιμήσεις, όμως, είναι δυσοίωνες, διότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της πάνω στη χώρα, η οποία αναγκάστηκε να κάνει περικοπές ακόμα και στο φημισμένο καρναβάλι της.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, ελάχιστους μήνες πριν από την έναρξή τους, μοιάζουν «πολιορκημένοι» από δεκάδες προβλήματα. Δίπλα στα οικονομικά και τα οργανωτικά προστέθηκε και ο φόβος για τον ιό Ζίκα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Μάλιστα, αυτό έχει τρομάξει αρκετούς αθλητές, οι οποίοι προβληματίζονται ακόμα και για τη συμμετοχή τους.

Η Βραζιλία προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού, βυθισμένη σε οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Τα κρατικά ομόλογα κατετάγησαν από τρεις διεθνείς οίκους στην κατηγορία των «σκουπιδιών», ενώ η πρόεδρός της, Nτίλμα Ρούσεφ, θεωρείται ύποπτη για εμπλοκή σε ένα μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκιών στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρει καθυστερήσεις και σε πολλά από τα προγραμματισμένα έργα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν θα έπρεπε να υπάρξει δαπάνη δημοσίου χρήματος για μία αθλητική γιορτή δύο εβδομάδων. Η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» ανέφερε ότι το στάδιο της κολύμβησης ενδέχεται να μην είναι έτοιμο έγκαιρα για να διεξαχθεί η δοκιμαστική διοργάνωση, από την οποία θα κριθούν και οι προκρίσεις των Βραζιλιάνων αθλητών στους Ολυμπιακούς. Το μίτινγκ ήταν να πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου και αναβλήθηκε για τις 20/4 αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν ο χώρος θα είναι έτοιμος. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και μία από αυτές είναι το σύστημα εξαερισμού.

Αγνωστο παραμένει εάν μέχρι τις 5 Αυγούστου θα έχει προλάβει να λειτουργήσει η νέα γραμμή του μετρό. Πρόκειται για μία επέκταση 16 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης μέχρι το Ολυμπιακό Πάρκο. Σύμφωνα με μελέτη, τις ημέρες των Αγώνων αναμένεται να μεταφέρει περισσότερους από 300.000 φίλους του αθλητισμού. Η κατασκευή της αναμένεται να κοστίσει, σχεδόν, 247 εκατομμύρια δολάρια και έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες της την 1η Ιουλίου. Εάν οι εργολάβοι δεν προλάβουν τις προθεσμίες, οι διοργανωτές έχουν ομολογήσει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β για τη μετακίνηση των θεατών».

Η διοργάνωση χρηματοδοτείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από δημόσιο χρήμα. Η οικονομική κρίση της χώρας υποχρέωσε τους διοργανωτές να μειώσουν πολλές από τις, αρχικά, προβλεπόμενες δαπάνες. Ετσι, θα μειωθούν κατά 30% οι παροχές προς τους επισήμους, θα υπάρχουν λιγότεροι εθελοντές για τη βοήθεια των επισκεπτών, ενώ κάποιες από τις μόνιμες εγκαταστάσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν θα αντικατασταθούν από σκηνές. Τα προγράμματα στις Τελετές Εναρξης και Λήξης δεν θα είναι τόσο πλούσια όσο στις, αντίστοιχες, διοργανώσεις του Λονδίνου και του Πεκίνου. Οι ιθύνοντες των Αγώνων ελπίζουν ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν ορατές τόσο στους αθλητές όσο και στους φιλάθλους.

Αυτά, όμως, που αποτελούν τον μεγαλύτερο… πονοκέφαλο στους διοργανωτές είναι τα μολυσμένα υδάτινα συστήματα. Εκτός από τον κόλπο του Γκουαναμπάρα, μολυσμένη είναι και η λίμνη Ροντρίγκο ντε Φρέιτας, όπου θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες κωπηλασίας. Κατά καιρούς ανασύρονται εκατοντάδες κιλά νεκρά ψάρια, με αποτέλεσμα να την αποκαλούν «νεκρή λίμνη». Και μπορεί η παγκόσμια ομοσπονδία της κωπηλασίας να θεωρεί ασφαλή τα νερά για διεξαγωγή αγώνων, από την άλλη πλευρά, όμως, έχει συστήσει στους αθλητές της να μην έρχονται σε επαφή με το νερό και όταν ολοκληρώνουν την προπόνηση ή τον αγώνα τους να πλένουν πολύ καλά τα χέρια και το πρόσωπό τους.

Μικρό είναι το ενδιαφέρον των Βραζιλιάνων και για τα εισιτήρια. Στην εγχώρια αγορά έχει διατεθεί λιγότερο από το 50% των εισιτηρίων, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή υπολόγιζε ότι από αυτές τις εισπράξεις θα καλύψει το 17% του προϋπολογισμού της. Τα προβλήματα και η οικονομική κρίση έχουν εξαντλήσει την υπομονή των Βραζιλιάνων και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς βλέπει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν ένα από τα δεινά της χώρας. Μέχρι τώρα δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις αλλά παράγοντες αναφέρουν ότι όσο πλησιάζει η διοργάνωση, αυτές θα πολλαπλασιάζονται. Ολα αυτά δείχνουν ότι, ίσως, οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν έκριναν σωστά για την ανάθεση των Αγώνων στη χώρα της σάμπας και του καφέ.