Στήριξη, mea culpa και «κατηγορώ»

Στήριξη, mea culpa και «κατηγορώ»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ασπίδα προστασίας σε παίκτες και Στραματσόνι πρότεινε χθες ο Γιάννης Αλαφούζος, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το βάρος της ευθύνης για την κακή πορεία του Παναθηναϊκού, με στόχο αυτό το mea culpa να λειτουργήσει σαν στρόφιγγα αποφόρτισης στα αποδυτήρια και στην εξέδρα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ζήτησε συγγνώμη για τις λάθος επιλογές, κάλυψε απόλυτα παίκτες και προπονητή, εξήγησε τους λόγους που έγιναν σαρωτικές αλλαγές, αφήνοντας, πάντως, αρκετές αιχμές για το νοσηρό περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τα βασικά σημεία της αρχικής τοποθέτησής του:

«Πέρυσι μας είχε κλαπεί το πρωτάθλημα. Επρεπε να ήμασταν πρωταθλητές. Είχαμε όνειρα και είπαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για την ενίσχυση της ομάδας. Για πολλούς λόγους και ατυχίες, δεν ήμασταν έτοιμοι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πολλές από τις μεταγραφές αποδείχθηκαν λανθασμένες, κυρίως επειδή υπήρξαν ανισορροπίες στα συμβόλαια. Η πρώτη ευθύνη είναι δική μου. Δέχομαι εισηγήσεις, αλλά εγώ εγκρίνω τα πάντα. Ζητάω συγγνώμη από τον κόσμο. Η χρονιά δεν ήταν καλή, οι παίκτες είναι δικαιολογημένοι. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη δράση του συστήματος, πόσο ξύλο έχουν φάει, δεν προστατεύονται από τη διαιτησία. Είναι άνθρωποι και απογοητεύονται. Για παράδειγμα, ο Νίκος ο Καρέλης έβγαζε μια απογοήτευση και ήθελε να φύγει από τα χάλια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στο ματς με τον Ολυμπιακό, θέλαμε να φτάσουμε πιο κοντά. Δεν τα καταφέραμε, έγιναν λάθη κι από τους οπαδούς. Είχαμε πολύ εχθρική αντιμετώπιση από τον κ. Κοντονή. Δεν έχω δει άλλη ομάδα να τιμωρείται. Δεν θέλω τιμωρίες στις άλλες ομάδες, δεν θέλουμε όμως να κερδίζουν στα χαρτιά όπως ο Ολυμπιακός. Πέσαμε πάλι στην παγίδα τους. Φέτος το είχαν στήσει διαφορετικά. Ηταν στην τσίτα να μας τιμωρήσουν. Δεν ήθελαν να παίξουν. Μετά δύο ώρες είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση. Θα μπορούσα να μπω κι εγώ στο γήπεδο. Η βία είναι στην κουλτούρα μας ως Ελληνες. Απαράδεκτο αλλά αναπόφευκτο, με τον συσσωρευμένο θυμό απ’ όσα γίνονται στο ποδόσφαιρο.

Αν και πιστεύω ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να το “γυρίσει” ο Αναστασίου, τον αλλάξαμε πριν τον Ολυμπιακό, γιατί φοβήθηκα τα χειρότερα, να φτάσουμε πολύ κοντά στην καταστροφή. Τα εκατομμύρια δεν τα βρίσκουμε στον δρόμο, τα κάνουμε με μεγάλες θυσίες. Ηρθε ο Στραματσόνι, μου είπε πως έβλεπε μια ψυχολογική κόπωση και συμφωνήσαμε να κάνουμε πολλές μεταγραφές για να ανανεωθεί η ομάδα. Το κάναμε με μεγάλη επιτυχία. Πήραμε ένα ρίσκο, ξέραμε ότι ο προπονητής θα πρέπει να κάνει πειράματα. Αποκλειστήκαμε από τον Ατρόμητο, αλλά μην ξεχνάμε την αποβολή του Ζέκα. Ο διαιτητής είχε πάρει εντολές κατά το παρελθόν για το πώς θα σφυρίξει και αυτά θα τα δείτε συντόμως.

Προχωράμε, θέλουμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι, η ομάδα βελτιώνεται. Περιμένουμε και τον Μπουμάλ, που για να τα λέμε όλα μού τον πρότεινε ο Αναστασίου. Οι παίκτες δεν είναι αδιάφοροι. Σκοτώνονται στην προπόνηση, φαίνεται από την τεχνολογία εάν προσπαθούν ή όχι. Είμαστε ικανοποιημένοι με τους παίκτες και φυσικά με τον προπονητή. Μας βοήθησε να κάνουμε καλές μεταγραφές και με έκανε να καταλάβω πράγματα που δεν ήξερα. Ζητάω τη στήριξη του κόσμου. Εχουμε τόσους εχθρούς, την κυβέρνηση ίσως να την αδικώ γιατί ο κ. Κοντονής το έχει πάρει αποκλειστικά το κυνήγι του Παναθηναϊκού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Αλαφούζος τόνισε ότι βιάζεται να βρει τεχνικό διευθυντή γιατί αρχηγός πρέπει να είναι ένας, ο προπονητής, ότι αυτοσκοπός δεν είναι η ακριβή ή η φθηνή ομάδα, αλλά η καλή ομάδα, ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά στα τμήματα υποδομής όπως και από την άρνηση των Λάμπρου και Αγγελόπουλου να υπογράψουν νέο συμβόλαιο, ότι θεωρεί πολύ προσβλητικό να μιλάνε για μαλθακότητα και έλλειψη κινήτρων των παικτών, ότι κάποιοι που ήταν όντως αδιάφοροι έφυγαν, ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι δουλεμπορικός οργανισμός για να κόψει τον δρόμο κάποιου που θέλει να φύγει ακόμη κι αν είναι ο Μπεργκ, όπως πήγε να κάνει ο Ολυμπιακός με τον Βλαχοδήμο, για τον οποίο με χαρά θα πληρώσει τη ρήτρα!

• Την Κυριακή στις 15.00 αντί για το Σάββατο στις 19.30 θα υποδεχθεί τελικά ο Παναθηναϊκός τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή