Ο «Ψυχρός Πόλεμος» επιστρέφει

Ο «Ψυχρός Πόλεμος» επιστρέφει

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες Ψυχρού Πολέμου θυμίζουν οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις αποκαλύψεις περί ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό, καθώς πολλά από τα κορυφαία ονόματα των σπορ της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας κατηγορούνται πλέον για χρήση αναβολικών, όπως πρωταθλητές του στίβου και του πατινάζ ταχύτητας αλλά και η τενίστρια – είδωλο Μαρία Σαράποβα. Οι δε Ρώσοι απαντούν ότι η χώρα τους έχει στοχοποιηθεί για πολιτικούς λόγους.

Σαν από τη μηχανή του χρόνου και τις δεκαετίες 1960-1980, ήρθε η είδηση ότι η Ρωσίδα αθλήτρια του στίβου που βοήθησε στην αποκάλυψη του συστηματικού ντόπινγκ των Ρώσων με κάλυψη τόσο από το κράτος όσο και από στελέχη της διεθνούς ομοσπονδίας (IAAF), η Γιούλιγια Στεπάνοβα, ζητεί πολιτικό άσυλο από τον Καναδά και επιθυμεί να αγωνιστεί στο Ρίο τον Αύγουστο ως ανεξάρτητη ή ως μέλος της Ομάδας των Προσφύγων που συστήνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι αποκαλύψεις της Στεπάνοβα, του συζύγου της που ήταν στέλεχος του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, και αρκετών άλλων μαρτύρων οδήγησαν στα τέλη του 2015 στον επ’ αόριστον αποκλεισμό του ρωσικού στίβου από κάθε διεθνή διοργάνωση. Κι όμως νεότερο ρεπορτάζ από τη γερμανική τηλεόραση (ARD) έδειξε την περασμένη Κυριακή ότι όχι μόνο δεν φροντίζουν οι Ρώσοι να καθαρίσουν τον στίβο από το συστηματικό ντόπινγκ για το οποίο κατηγορούνται, αλλά συνεχίζουν να ντοπάρουν τους αθλητές τους και να τους προειδοποιούν όταν πρόκειται να περάσουν από έλεγχο. Παράλληλα έχουν σημειωθεί δύο πρόωροι θάνατοι κορυφαίων στελεχών της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ…

«Οι Ρώσοι κάνουν σαν να αλλάζουν απλώς ξαπλώστρες στο κατάστρωμα του Τιτανικού» είπε την περασμένη Τετάρτη ο Ντικ Πάουντ, επικεφαλής της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), που οδήγησε στον αποκλεισμό των Ρώσων. Τώρα ο WADA ανακοίνωσε πως θα ερευνήσει και άλλα αθλήματα στη Ρωσία.

Η σαρωτική παρουσία των Ρώσων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που διοργάνωσαν στο Σότσι πρόπερσι οδήγησε την ολυμπιακή οικογένεια σε σοβαρή αναζήτηση για να δει πώς μπορεί να έχουν προοδεύσει ξαφνικά οι Ρώσοι. Κυκλοφόρησαν πληροφορίες για τη χρήση διεγερτικών ουσιών που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και δεν ήταν στη λίστα των αναβολικών του WADA, όπως το Ξένο. Οι περυσινές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις εξέθεσαν όχι μόνο τον ρωσικό κλασικό αθλητισμό αλλά και την IAAF, με τον πρώην πρόεδρό της, Λαμίν Ντιάκ να μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα.

O WADA, κατ’ εντολήν και της ΔΟΕ, ερεύνησε τη ρωσική υπόθεση και πρότεινε αυστηρές ποινές, ενώ προσέθεσε και μια σειρά νέων ουσιών στη λίστα των απαγορευμένων.

Μια από αυτές τις νέες ουσίες είναι και το μελδόνιο, το οποίο φαίνεται να καταστρέφει την καριέρα της Σαράποβα, αφού όπως η ίδια ανακοίνωσε τη Δευτέρα, συνελήφθη να έχει κάνει χρήση του κατά το Αυστραλιανό Οπεν του Ιανουαρίου. Η τενίστρια, που είναι η πλουσιότερη αθλήτρια στον κόσμο, έχασε μονομιάς τους χορηγούς της, παρότι είπε ότι λάμβανε ακουσίως την ουσία αυτή επί 10 χρόνια, ενώ απαγορεύτηκε μόλις φέτος.

Το μελδόνιο αναμένεται να αποκαθηλώσει και πολλούς άλλους Ρώσους αθλητές, όπως παραδέχθηκε κι ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, με τα θετικά δείγματα να ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο σε αθλήματα όπως το βόλεϊ και το πατινάζ ταχύτητας.

Φυσικά οι Ρώσοι δεν είναι οι μόνοι που εφαρμόζουν συστηματικό ντόπινγκ. Υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες για Κινέζους και εσχάτως για Κενυάτες, Αιθίοπες και Τούρκους. Πόσοι θυμούνται την αποκάλυψη του 2003 ότι οι Αμερικανοί συγκάλυψαν εκατοντάδες θετικά δείγματα από το 1988 ώς το 2000, με τον θρύλο του στίβου Καρλ Λιούις να παραδέχεται ότι του χαρίστηκαν τρεις φορές;

Πού θα οδηγήσουν λοιπόν αυτά; Μήπως πάμε το καλοκαίρι προς την πρώτη ολυμπιακή διοργάνωση χωρίς την παρουσία Ρώσων -τουλάχιστον στον στίβο, αν όχι και σε άλλα αθλήματα- από το σοβιετικό μποϊκοτάζ του 1984; Τότε, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, οι περισσότερες χώρες του ανατολικού μπλοκ απείχαν από τους Αγώνες στο Λος Αντζελες προφασιζόμενες αντίποινα για το μποϊκοτάζ των Δυτικών κατά τους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980. Ηταν όμως διάχυτες οι υποψίες ότι οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας απουσίασαν από φόβο μην εντοπιστούν από τα προηγμένα εργαστήρια ελέγχου της Δύσης οι απαγορευμένες ουσίες που φαίνεται ότι έπαιρναν αθλητές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή