Παραδοχή διαφθοράς από τη FIFA για Μουντιάλ

Παραδοχή διαφθοράς από τη FIFA για Μουντιάλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η FIFA παραδέχθηκε χθες ότι μέλη της εκτελεστικής της επιτροπής επανειλημμένως πώλησαν την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επισημαίνοντας ότι αυτό σημειώθηκε και για το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής το 2010, ενώ ζήτησε και αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τους υπεύθυνους του κύματος διαφθοράς που τη σάρωσε.

«Είναι πλέον προφανές ότι πολλά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA έκαναν κατάχρηση της θέσης τους και πώλησαν τις ψήφους τους σε αρκετές περιπτώσεις» ανέφερε η ομοσπονδία σε έγγραφο που κατετέθη στις αμερικανικές δικαστικές αρχές.

Πρόσθεσε ότι οι αποδεδειγμένα διεφθαρμένοι πρώην επιτελείς της, Τσακ Μπλέιζερ και Τζακ Γουόρνερ καθώς και ορισμένοι άλλοι φρόντισαν να λάβουν πληρωμή συνολικά 10 εκατ. δολαρίων για να κατευθύνουν ικανό αριθμό ψήφων της εκτελεστικής επιτροπής υπέρ της νοτιοαφρικανικής υποψηφιότητας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η FIFA παραδέχεται ότι η Νότια Αφρική δωροδόκησε για να πάρει τη διοργάνωση του 2010. Για σήμερα ο υπουργός Αθλητισμού της Νότιας Αφρικής, Φικίλα Μπαλούλα, έχει προγραμματίσει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, προφανώς για να αναφερθεί στις κατηγορίες αυτές. Στο παρελθόν έχει απορρίψει κάθε τέτοια μομφή.

Η διεθνής ομοσπονδία, που από την 26η Φεβρουαρίου έχει νέο πρόεδρο τον Τζάνι Ινφαντίνο, απαιτεί τώρα μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων αποζημίωση για τα συνολικά 190 εκατομμύρια δολάρια που, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, αποκόμισαν παρανόμως 39 άτομα και δύο εταιρείες που κατηγορούνται για τη διαφθορά στη FIFA.

«Η FIFA θέλει τα χρήματα αυτά πίσω και είμαστε αποφασισμένοι να τα πάρουμε όσο καιρό κι αν μας πάρει για να το καταφέρουμε» είπε ο κ. Ινφαντίνο, που έχει εκλεγεί υποσχόμενος υπερδιπλασιασμό της χορηγίας της Ζυρίχης προς κάθε εθνική ομοσπονδία.

Επιπλέον, η FIFA ζήτησε από τα δικαστήρια τη διερεύνηση της περιουσίας του πρώην αντιπροέδρου της, Τζέφρι Γουέμπ από τα Νησιά Κέιμαν, που φέρεται να ζούσε ιδιαιτέρως πλουσιοπάροχα στις ΗΠΑ, κάτι που ίσως προήλθε από δωροληψία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή