Γηρασμένο το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ

Γηρασμένο το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακατέργαστο διαμάντι, που κινδυνεύει να χαθεί στον κονιορτό της οικονομικής κρίσης, αποτελεί για τη χώρα μας το Εργαστήριο Αναλυτικού Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ. Εφέτος γίνεται 30 ετών αλλά πάσχει από… γήρανση εξοπλισμού και, εάν δεν υπάρξει λύση, οι επιπτώσεις θα πλήξουν τον αθλητισμό της Ελλάδος, αλλά και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα του κράτους από τις αναλύσεις. Αυτή τη στιγμή, το εργαστήριο διαθέτει δυνατότητες μόνο για εξετάσεις ούρων, ενώ δεν έχει ποτέ τεθεί σε λειτουργία ο αιματολογικός αναλυτής που είναι απαραίτητος στις μετρήσεις του Βιολογικού Διαβατηρίου. Επίσης, το προσωπικό είναι ελάχιστο και, πολλές φορές, «υπερβάλλει εαυτόν» για να διατηρήσει «καθαρή» την εικόνα του αθλητισμού μας.

Το εργαστήριο του ΟΑΚΑ είναι ένα από τα 34 διαπιστευμένα που υπάρχουν στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1986. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 βρέθηκε στην κορυφή των αναλυτικών δυνατοτήτων του, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους, αποσπώντας την παγκόσμια αναγνώριση. Ακόμα και σήμερα οι έλεγχοι του 2004 θεωρούνται οι κορυφαίοι που πραγματοποιήθηκαν στην ιστορία της διοργάνωσης. «Διαθέτουμε τη δυνατότητα να εξετάζουμε, ετησίως, 4.000-4.500 δείγματα ούρων αθλητών. Παίζουμε σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εκτός από το ΕΣΚΑΝ, ελέγχουμε δείγματα από Κύπρο, Βουλγαρία, Ισραήλ, Μάλτα, Τυνησία, κάνουμε και κάποιους ελέγχους για λογαριασμό της UEFA, ενώ δραστηριοποιούμαστε και σε αναλύσεις δειγμάτων αλόγων. Το Εργαστήριο έχει καταξιωθεί με τη συμμετοχή του σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά», δήλωσε στην «Κ» η νέα διευθύντριά του, δρ Μαρία Τσίβου.

Η οικονομική κρίση όμως έχει χτυπήσει και την… πόρτα του Εργαστηρίου. Με εξαίρεση ένα μηχάνημα Υγρής Χρωματογραφίας Φασματομετρίας Μαζών με αναλυτή χρόνου πτήσης (LC/QTOFMS) του 2009, τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι από το 2004 και η πολύωρη χρήση τους (24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα) έχει επιφέρει φθορές. «Η συντήρηση του παλιού εξοπλισμού είναι οικονομικά ασύμφορη και χρονοβόρα και, κάποιες φορές, αναγκαζόμαστε να καθυστερούμε τους χρόνους έκδοσης αποτελεσμάτων. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση, ιδιαίτερα σε μία ολυμπιακή χρονιά, όπως η φετινή. Η νέα διοίκηση του ΟΑΚΑ και η ΓΓΑ προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και, κάποιες φορές, ξεμένουμε ακόμα και από αναλώσιμα», μας είπε η κ. Τσίβου.

Το εργαστήρι του ΟΑΚΑ είναι το μοναδικό πιστοποιημένο που δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες για το βιολογικό διαβατήριο των αθλητών. «Πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο αιματολογικός αναλυτής. Επίσης, χρειαζόμαστε Αέριο Χρωματογράφο με συζευγμένη φασματομετρία μαζών, τεχνολογίας τριπλού τετραπόλου (περίπου, 100.000 ευρώ), Υγρό Χρωματογράφο με Φασματόμετρο Μαζών Υψηλής Διαχωριστικής Ικανότητας (300.000) και καινούργιο αυτόματο αναλυτή για ανίχνευση χωριακής γοναδοτροπίνης, που να είναι σύμφωνος με τις οδηγίες του WADA (100.000). Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να προέλθουν από πόρους του Οργανισμού. Μακάρι να υπάρξει μία ιδιωτική πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την ανίχνευση νέων απαγορευμένων ουσιών σε όλο και χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Ας αποκτήσουμε και ένα – ένα τα μηχανήματα», μας λέει με παράπονο η διευθύντρια του Εργαστηρίου.

Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ελέγχου Ντόπινγκ πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλα τα εργαστήρια. Εάν κάποιο εργαστήριο δεν αντεπεξέλθει κινδυνεύει να χάσει τη διαπίστευσή του. Μέχρι τώρα, το ελληνικό θεωρείται «κόσμημα» ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου. Μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον για να συνεχίσει να λάμπει και στο μέλλον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT