Στεφ Κάρι: τα πρώτα βήματα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φθινόπωρο του 2008 στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, ένας ψηλόλιγνος έφηβος προσκαλείται από το πανεπιστήμιο Ντέιβιντσον για να μπει στην ομάδα μπάσκετ. Τον φιλοξενεί στο δωμάτιό του και τον «στρατολογεί» ένας βραχύσωμος τύπος, που δεν σου γεμίζει το μάτι. Αυτή είναι η αρχή της γνωριμίας του Τζέικ Κοέν με τον Στεφ Κάρι! Ο παίκτης του Αρη εξήγησε στην «Κ» το φαινόμενο που… σοκάρει το ΝΒΑ, αποκαλύπτοντας πτυχές του σταρ των Γουόριορς, που δίνουν απαντήσεις για όλα όσα βλέπει ο κόσμος να κάνει στο παρκέ.

Ο Ισραηλινός σέντερ του Αρη ήταν στο Ντέιβιντσον την τετραετία 2009-2013. Δεν υπήρξε ποτέ συμπαίκτης με τον Κάρι. Υπήρξαν όμως για ένα διάστημα συγκάτοικοι! «Οταν επισκέφθηκα το Ντέιβιντσον, το φθινόπωρο του 2008, ήταν αυτός που με φιλοξένησε στο δωμάτιό του. Μου έδειξε τους χώρους του πανεπιστημίου, τρώγαμε μαζί και ήταν αυτός που με βοήθησε να… ερωτευτώ το Ντέιβιντσον. Ηταν από τις βασικές αιτίες που το επέλεξα. Ηταν ο άνθρωπος-κλειδί για να καταλήξω στο πανεπιστήμιο. Ουσιαστικά προσωποποίησε την ομάδα μπάσκετ μέσα από τη συμπεριφορά του. Λίγους μήνες μετά, την άνοιξη του 2009 δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ και πήγε στους Γουόριορς» επισήμανε ο Κοέν, προσθέτοντας πως «αν δεν γνωρίζεις ποιος είναι, δεν θα καταλάβεις ποτέ ότι πρόκειται για έναν σταρ του ΝΒΑ.

Συμπεριφέρεται τόσο φυσιολογικά, έχει χιούμορ, είναι πολύ ωραίος τύπος. Δεν θυμίζει σε τίποτα έναν σούπερ σταρ του ΝΒΑ».

Αυτό είναι που ξεχωρίζει ο Κοέν στον Κάρι. Παρότι κάνει… εξωγήινα πράγματα, παραμένει γήινος. Εδωσε και παράδειγμα. «Θυμάμαι όταν το ΝΒΑ είχε λοκ άουτ, το 2011, επέστρεψε στο Ντέιβιντσον γιατί ήθελε να τελειώσει το κολέγιο. Είχαμε κάποια κοινά μαθήματα και έτσι διαβάζαμε μαζί για κάποιες εργασίες και εξετάσεις. Συγκέντρωνε όλα τα βλέμματα πάνω του, οι άλλοι σπουδαστές ήθελαν να βγουν φωτογραφία μαζί του, ζητούσαν αυτόγραφα. Τον ενοχλούσε γιατί όλοι ασχολούνταν μαζί του, αλλά το χειρίστηκε τόσο ευγενικά, σαν να μην είχε ενοχληθεί. Συνέβη εκατοντάδες φορές το ίδιο σκηνικό. Μπορεί να καταλάβει κάποιος τι άνθρωπος είναι ο Στεφ και μέσα στο παρκέ. Κάνει αυτά που κάνει και παραμένει ταπεινός. Πατάει στη γη και συνεχίζει να κάνει τα πάντα για να κερδίσει, όχι για να κάνει νούμερα».

Υπάρχει εξήγηση στο… φαινόμενο Κάρι; «Σκληρή δουλειά. Το λέω επειδή τον έχω δει τα καλοκαίρια πώς δουλεύει, το πόσο πολύ προσπαθεί να βελτιωθεί. Θυμάμαι το καλοκαίρι, αφού είχε γίνει ντραφτ, έλεγαν ότι δεν ήταν τόσο καλός χειριστής της μπάλας για να είναι πλέι μέικερ στο ΝΒΑ. Αυτό τον πείσμωσε και δούλεψε ακόμα πιο πολύ. Σήμερα είναι μέσα στους δύο καλύτερους χειριστές στο ΝΒΑ, μαζί με τον Κάιρι Ιρβινγκ. Στο κολέγιο δεν ήταν έτσι και διαπιστώνει κανείς πόσο έχει βελτιωθεί» είπε ο Κοέν που θεωρεί ότι αυτό που κάνει τη διαφορά στον Κάρι είναι το ταλέντο με το οποίο τον ευλόγησε ο Θεός: «Ταλέντο σίγουρα. Μπορεί να βρεις κάποιον στο δρόμο και να τον βάλεις να κάνει την ίδια προπόνηση που κάνει ο Στεφ, αλλά δεν θα πλησιάσει καν τις επιδόσεις του. Ευλογήθηκε με την ικανότητα να σουτάρει καλά την μπάλα, έχει βάλει πολλές ώρες δουλειάς πάνω του και αυτό είναι το αποτέλεσμα που βλέπουμε όλοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή