ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Παναθηναϊκός: «Η βία είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς»

panathinaikos-i-via-einai-apotelesma-tis-diafthoras-2127486

Με τη θέση του Παναθηναϊκού να μένει άδεια, οι επικεφαλής των άλλων τριών «μεγάλων» ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου συναντώνται σήμερα το μεσημέρι (14:00) με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, με βασικό θέμα συζήτησης όλες τις παθογένειες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το άθλημα στην Ελλάδα. Κατά πολλούς, είναι μια κρίσιμη συνάντηση που θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κατ’ άλλους, τους πιο ρεαλιστές, είναι μια συνάντηση για τα… μάτια του κόσμου και μόνο, χωρίς προσδοκίες για συμφωνίες, αποφάσεις και μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν επί της ουσίας την κατάσταση και να αναστρέψουν το κλίμα.

Η συνάντηση γίνεται χωρίς τις «ευλογίες» της ΕΠΟ, η οποία θεωρεί ότι η πρωτοβουλία του κ. Κοντονή «συνιστά μια ακόμη παρέμβαση στην αυτονομία και στο αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας». Αρνητικός, για άλλους λόγους, είναι και ο Παναθηναϊκός. Δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση και, εξηγώντας τους λόγους της απουσίας του, υπενθυμίζει μια σειρά μέτρων που έχει προτείνει, τα οποία θεωρούσε προϋπόθεση για να ανταποκριθεί θετικά. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ τονίζει: «Το τελευταίο διάστημα προέκυψαν πολλά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σχετικά με την απόφαση του Παναθηναϊκού να μην μετάσχει στην αυριανή συνάντηση υπό τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή. Προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση, ο Παναθηναϊκός ήθελε να εξασφαλίσει από τους μετέχοντες το μίνιμουμ συναίνεσης για την επίλυση των πλέον βασικών θεμάτων που αποτελούν τη μάστιγα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Παναθηναϊκός απαιτεί την απόλυτη διαφάνεια στους θεσμούς του ποδοσφαίρου και έχει γνωστοποιήσει στους αρμόδιους φορείς τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του αθλήματος. Αυτές οι προτάσεις αποτελούσαν και τα προαπαιτούμενα για τη θετική ανταπόκριση του Γιάννη Αλαφούζου στην πρόσκληση του υφυπουργού.

Τι είχε προταθεί από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

– Διαιτησία: Πενταμελής ΚΕΔ με ετήσια θητεία, με τη σύνθεσή της να έχει τελείως διαφορετική διάρθρωση και δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή υπόγειων διαδρομών, τόσο με συμμετοχή μέλους της Super League όσο και με τη θέσπιση θέσης ελεγκτή διαιτησίας με έμπειρο αλλοδαπό πρώην διεθνή διαιτητή. Αυτονόητα ουδείς διαιτητής με δικαστικές εκκρεμότητες θα περιέχεται στις λίστες της ΚΕΔ.

– ΕΠΟ: Ξεκαθάρισμα της διοικητικής πυραμίδας της ΕΠΟ, με βασικό άξονα τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο ατόμων χωρίς εμπλοκή σε δικαστικές υποθέσεις και έρευνες για συμμετοχή τους σε εγκληματικές οργανώσεις και υπόγεια συστήματα αδιαφάνειας. Συν τοις άλλοις, πλήρης έλεγχος και απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά της ομοσπονδίας. Ολα αυτά, άλλωστε, είναι προαπαιτούμενα και από την UEFA, η οποία ανησυχεί για στοιχηματικές εμπλοκές και προς τούτο ζητεί απόλυτη διαφάνεια στα διοικητικά του ποδοσφαίρου.

– Super League: Τεχνοκράτης πρόεδρος και εξαμελής επιτροπή που θα «τρέχει» την καθημερινότητα της Super League. Ασφαλώς δεν νοείται παρουσία στο προεδρείο ανθρώπων με εμπλοκή σε δικαστικές υποθέσεις.

Εάν υπήρχε πρόθεση επίλυσης των παραπάνω βασικών ζητημάτων, θα μπορούσαν κάλλιστα να εξεταστούν ενδελεχώς μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, θέμα που έχει θέσει στην κορυφή της ατζέντας του ο υφυπουργός Αθλητισμού. Ο Παναθηναϊκός θεωρεί ότι η βία είναι το αποτέλεσμα της διαφθοράς και της σήψης που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα παραπάνω δεν εξασφαλίστηκαν, και επομένως η συμμετοχή του Παναθηναϊκού σε μια ανούσια και αναποτελεσματική συνάντηση δεν είχε απολύτως κανένα νόημα. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός αποδεικνύει καθημερινά την απόλυτη στήριξη στο υπάρχον καθεστώς, και άρα η συμμετοχή του στη συνάντηση με τον κ. Κοντονή γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία ενός προσχηματικού διαλόγου».