Τρεμοπαίζει η «φλόγα» της Βραζιλίας

Τρεμοπαίζει η «φλόγα» της Βραζιλίας

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραπάνω από αμφίβολη καθίσταται η εξαγγελθείσα παρουσία της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, στις 21 Απριλίου, κάτι που αντανακλά στην αστάθεια της κυβέρνησης της Μπραζίλια. Τα σκάνδαλα, η λαϊκή αντίδραση, η διαδικασία καθαίρεσής της και κυρίως η απόσυρση του βασικότερου κυβερνητικού της εταίρου την περασμένη Τρίτη, κάνουν εντελώς αβέβαιο το πολιτικό μέλλον στη χώρα που σε τέσσερις μήνες θα διοργανώσει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Αμερική.

Hδη, μέσα στην εβδομάδα, παραιτήθηκε ο υπουργός Αθλητισμού της χώρας, Τζορτζ Χίλτον και τη θέση του ανέλαβε ο Ρικάρντο Λέιζερ, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και συντονιστής του κυβερνητικού έργου για τους Ολυμπιακούς.

Ομως, και το κεντρώο κόμμα PMDB ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και εντάσσεται πλέον στην αντιπολίτευση, αν και ο πρόεδρός του, ο Μισέλ Τέμερ (με καταγωγή από τον Λίβανο) είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρούσεφ και συνταγματικά θα αναλάβει εκείνος την προεδρία προσωρινά εάν η πρόεδρος οδηγηθεί σε δίκη, και οριστικά εάν η κ. Ρούσεφ καθαιρεθεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την αριστερή πρόεδρο της Βραζιλίας να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο τις ψήφους που χρειάζεται για να «μπλοκάρει» τη δικαστική διαδικασία σε βάρος της, αναφορικά με κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της κρατικής εταιρείας Petrobras.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έγκριση της διαδικασίας από την ειδική 65μελή επιτροπή του κοινοβουλίου, κάτι που αναμένεται στα μέσα του μηνός. Ακολούθως, θα διεξαχθεί η μεγάλη μάχη στην ολομέλεια της Βουλής, όπου απαιτούνται τα 2/3 των 513 βουλευτών να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής της κ. Ρούσεφ σε δίκη, οπότε η ίδια χρειάζεται 172 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της.

Σε περίπτωση επικράτησης των αντιπάλων της προέδρου, τον λόγο παίρνει η Γερουσία, όπου απαιτείται μια απλή πλειοψηφία για την έναρξη της δίκης και την προσωρινή παύση της κ. Ρούσεφ από τα καθήκοντά της, με την προεδρία να αναλαμβάνει σε προσωρινή βάση ο αντιπρόεδρος κ. Τέμερ.

Το σύνταγμα της Βραζιλίας προβλέπει περίοδο 180 ημερών για τη διεξαγωγή της δίκης, όμως οι πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα διαβλέπουν ότι η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και εντός του Μαΐου.

Καταδίκη της κ. Ρούσεφ (για την οποία απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων της 81μελούς Γερουσίας) θα σημάνει όχι μόνο την οριστική καθαίρεσή της, αλλά και την αφαίρεση των πολιτικών της δικαιωμάτων για μια οκταετία. Παράλληλα, ο κ. Τέμερ θα αναλάβει πρόεδρος επισήμως έως τη λήξη της θητείας της κ. Ρούσεφ, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η κ. Ρούσεφ είδε και το εγχείρημά της να ενισχύσει το προφίλ της κυβέρνησής της με την προσθήκη στο υπουργικό συμβούλιο του δημοφιλούς προκατόχου της Λούλα ντα Σίλβα, να της γυρίζει… μπούμερανγκ, αφού οι δικαστικές αρχές απαγόρευσαν την τοποθέτηση σε κυβερνητικό πόστο προσώπου που ελέγχεται από τη δικαιοσύνη.

Ετσι, πλέον, η δημοτικότητά της βρίσκεται στο ναδίρ, με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη να της δίνει δημοφιλία μόλις 10%. Οι διαδηλώσεις εξαγριωμένων Βραζιλιάνων, που της χρεώνουν και τη συνεχιζόμενη ύφεση στην οικονομία, όπως και τη σπατάλη δημόσιου χρήματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζονται και εντείνονται. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συμμετέχουν κυρίως λευκοί Βραζιλιάνοι της μεσαίας τάξης.

Με τις συνθήκες να διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα σε βάρος της, είναι πολύ αμφίβολο εάν τελικά η κ. Ρούσεφ παρευρεθεί στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 21 Απριλίου, στην Αρχαία Ολυμπία, όπως είχε ανακοινωθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Η «Κ» επικοινώνησε με την πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, όμως ούτε η διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας στην Ελλάδα έχει εικόνα σχετικά. «Περιμένουμε ενημέρωση» δηλώθηκε αρμοδίως, κι ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες έως τότε.

Δημοσιογραφικές πηγές από τη Βραζιλία θεωρούν μάλλον δύσκολο να φύγει αυτή τη στιγμή από τη χώρα της η κ. Ρουσέφ για την τελετή αυτή, είτε για την τελετή παράδοσης της Φλόγας στις 27 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ωστόσο δεν αποκλείεται να επιλεγεί κάτι τέτοιο εάν θεωρηθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της, εκπροσωπώντας τη Βραζιλία σε μια μοναδική στιγμή εν όψει της διοργάνωσης των Αγώνων από τις 5 ώς τις 21 Αυγούστου. Εστω κι αν το καλοκαίρι δεν θα είναι πρόεδρος της χώρας…

Το ερώτημα πλέον είναι πώς θα επηρεάσει την ίδια τη διοργάνωση των Αγώνων τυχόν καθαίρεση της κ. Ρούσεφ, αφού κάτι τέτοιο πιθανόν θα οδηγήσει στην αλλαγή του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, την ώρα που η χώρα θα πρέπει να βιώνει συνθήκες απόλυτης ηρεμίας για την τέλεση των Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή