Δέκα ημέρες προθεσμία από τη FIFA

Δέκα ημέρες προθεσμία από τη FIFA

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορία δέκα ημερών δίνει η FIFA στον υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, προκειμένου να αλλάξει την απόφασή του και να επαναρχίσει η διοργάνωση του κυπέλλου, άλλως το ελληνικό ποδόσφαιρο, σε όλες του τις πτυχές, θα τεθεί αυτομάτως εκτός διεθνών διοργανώσεων. Η εξέλιξη αυτή, που πιστοποιήθηκε με έγγραφο που εστάλη χθες, αναμενόταν και από την πλευρά της κυβέρνησης και από αυτήν της ΕΠΟ ως απότοκο της συνάντησης των εμπλεκόμενων μερών, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και κατέδειξε το χάσμα που υπάρχει σε μια σειρά ζητημάτων.

Είναι σαφές πως από την πλευρά του ποδοσφαίρου μπαίνει το ζήτημα «κύπελλο ή Grexit», ενώ από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, το δίλημμα είναι «κάθαρση ή Grexit». Η απάντηση του υπουργείου στο έγγραφο της FIFA ήταν μια διαρροή στην οποία επαναλαμβανόταν ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση» από το βασικό αίτημα που είναι να αποχωρήσουν προσωρινά και έως την έκδοση βουλευμάτων όσοι είναι στην ΕΠΟ και κατηγορούνται από τη δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για ποδοσφαιρικές υποθέσεις.

Εξίσου ανυποχώρητη εμφανίζεται και η ΕΠΟ, που θεωρεί ότι με το έγγραφο της FIFA εντείνεται η πίεση προς τον κ. Κοντονή. Χθες το πρωί επρόκειτο να συζητηθεί η προσφυγή της ΕΠΟ στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υφυπουργού Αθλητισμού να διακόψει οριστικά το κύπελλο, όμως για δεύτερη φορά οι συνήγοροι της ομοσπονδίας δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια από τον δικηγορικό σύλλογο και η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 19 τρέχοντος.

Η επιστολή της FIFA προς τον υφυπουργό Αθλητισμού αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων ενημερώθηκε πλήρως για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο γραφείο σας. Ελαβε υπόψη τις ανησυχίες σας σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων, καθώς και τις υποθέσεις που διατυπώσατε για τους δεσμούς μεταξύ της βίας και τον τρόπο που η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία χειριζόταν κάποιες πτυχές του ποδοσφαίρου, ιδιαίτερα τη διοίκηση των διαιτητών και την αντιμετώπιση αξιωματούχων που τελούν υπό έρευνα, οι οποίες ήταν βασικές για την άρση της απόφασής σας.

Οπως ήδη αναφέρθηκε στην κοινή επιστολή FIFA και UEFA που εστάλη στις 21 Μαρτίου 2016 και όπως επαναδιατυπώθηκε από την αντιπροσωπεία, η απόφασή σας να διακόψετε οριστικά το Κύπελλο Ελλάδας 2015/2016 κρίνεται ως δυσανάλογη και ως παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΠΟ σε παράβαση του Καταστατικού της FIFA σε ό,τι αφορά παρεμβάσεις (άρθ. 13 και 17 του Καταστατικού της FIFA). Λιγότερο αυστηρά και πιο κατάλληλα μέτρα, όπως διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές ή διεθνής διαιτησία για τους εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί σε στενή συνεργασία με την ΕΠΟ, κυρίως εφόσον το πρωτάθλημα διεξάγεται κανονικά.

Υπάρχει επίσης η ανάγκη να διεξαχθούν συζητήσεις σε βάθος σχετικά με κάποιες διατάξεις νόμων οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεμβάσεις, ιδιαιτέρως του Ν. 2725/1999, του Ν. 4326/2015 και του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA αποφάσισε να θέσει ως προθεσμία την 15η Απριλίου 2016 για την ανάκληση της απόφασης για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας 2015/2016, ειδάλλως η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει αυτόματη αναστολή της ιδιότητάς της ως μέλους. Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων επίσης αποφάσισε ότι σε περίπτωση που ανακληθεί η απόφαση, η FIFA και η UEFA θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση.

Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η αναστολή ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ θα σήμαινε ότι καμία ομάδα από την Ελλάδα οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένων συλλόγων) δεν θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε αθλητική επαφή (άρθ. 14 παρ. 3 του Καταστατικού της FIFA). Περαιτέρω, θα σήμαινε επίσης ότι ούτε η ΕΠΟ ούτε κανένα από τα μέλη της ή τους αξιωματούχους της δεν θα είχε τη δυνατότητα να επωφεληθεί από οποιοδήποτε αναπτυξιακό πρόγραμμα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή πρωτοβουλία κατάρτισης της FIFA ή της UEFA. Η FIFA θα ενημέρωνε αναλόγως τις ομοσπονδίες-μέλη της μέσω εγκυκλίου.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι δεν θα είναι απαραίτητη η λήψη τέτοιων μέτρων τα οποία θα ήταν επιβλαβή για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή