Εφοδος της αστυνομίας στην UEFA

Εφοδος της αστυνομίας στην UEFA

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η εμπλοκή του νέου προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο στις αποκαλύψεις των Panama Papers, καθώς οι ελβετικές εισαγγελικές αρχές έκαναν χθες αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (UEFA), για στοιχεία σχετικά με την ανάμειξη του πρώην γενικού γραμματέα της σε ύποπτα συμβόλαια τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη Νότια Αμερική.

Ο κ. Ινφαντίνο, που τότε (το 2006) ήταν ο νούμερο 2 στην UEFA, φέρεται, με βάση τα έγγραφα το γραφείου Φονσέκα στον Παναμά, να έχει βάλει την υπογραφή του στην παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ σε συμβόλαιο με αργεντίνικη εταιρεία μπλεγμένη στο σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA.

Η εταιρεία των Ούγο και Μαριάνο Χίνκις (πατέρα και υιού δηλαδή) κατηγορείται για αισχροκέρδεια, αφού όταν απέκτησε τα δικαιώματα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για τρία χρόνια (2006 έως 2009), τα μεταπώλησε στο κανάλι Τελεαμασόνας του Ισημερινού με την τριπλάσια τιμή. Οι δύο Αργεντινοί κατηγορούνται ήδη από πέρυσι από τις αμερικανικές αρχές για συμμετοχή στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA.

Οταν διέρρευσε προχθές η πληροφορία ότι ο κ. Ινφαντίνο (που εξελέγη τον Φεβρουάριο στην ηγεσία της διεθνούς ομοσπονδίας για να την απαλλάξει από τη διαφθορά) εμφανίζεται να συναλλάσσεται με ελεγχόμενους για διαφθορά παράγοντες, τόσο ο ίδιος όσο και η UEFA έσπευσαν να διαψεύσουν οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή.

«Ενοχλημένος για την αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του», ήταν προχθές σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA ο κ. Ινφαντίνο, ενώ η UEFA, σχεδόν ταυτοχρόνως, ανακοίνωνε ότι τα σχετικά συμβόλαια είναι δημοσιοποιημένα και κανείς ποτέ δεν θεώρησε κάτι ύποπτο. Ομως οι ελβετικές αρχές δεν φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη: Εμφανίστηκαν χθες ξαφνικά στα γραφεία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στη Νιόν και έκαναν έρευνες για στοιχεία, κραδαίνοντας σχετικό ένταλμα. Σύμφωνα με την ελβετική εισαγγελία οι έρευνες στρέφονται κατά αγνώστων, άρα δεν αφορούν ακόμη κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

H UEFA επιβεβαίωσε χθες ότι οι ελβετικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία της για τον εντοπισμό στοιχείων σχετικά με το αμαρτωλό συμβόλαιο με τους Αργεντινούς. Πρόσθεσε δε ότι παρέχει κάθε πληροφορία που της ζητείται σχετικά σε πνεύμα απόλυτης συνεργασίας.

Για την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, πάντως, όλα ήταν καλώς καμωμένα: «Τα δικαιώματα πωλήθηκαν στο Τελεαμασόνας κατόπιν ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας» την οποία διεξήγαγε η ΤΕΑΜ, ο αποκλειστικός της συνεργάτης. «Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε πως η προσφορά που κατέθεσε το Τελεαμασόνας ήταν πολύ κοντά στις συνήθεις τιμές της αγοράς γι’ αυτή την κατηγορία τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε συγκρίσιμες αγορές στη Λατινική και Κεντρική Αμερική», ανέφερε ανακοίνωση της UEFA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή