Η Λέστερ κάνει τη διαφορά

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου ένας μήνας έχει απομείνει για να πέσει και φέτος η αυλαία στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ενας μήνας για να αναδειχθούν οι νέοι πρωταθλητές ή για να… ανανεωθούν οι παλιοί. Ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης την παράσταση έχει κλέψει η Λέστερ, που είναι έτοιμη να ολοκληρώσει το θαύμα στην Αγγλία. Στην Ισπανία, η Ρεάλ με την πρόσφατη νίκη της επί της Μπαρτσελόνα «γέννησε» –έστω και μικρές– ελπίδες τίτλου για εκείνη και την Ατλέτικο, στην Ιταλία η Νάπολι έθεσε εν αμφιβόλω την κυριαρχία της Γιουβέντους, στη Γερμανία η Ντόρτμουντ παρακολουθεί σε απόσταση δύο αποτελεσμάτων την πανίσχυρη Μπάγερν, στην Πορτογαλία η Μπενφίκα και η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας βαδίζουν χέρι χέρι προς τον τίτλο, όπως και στην Ολλανδία Αγιαξ και Αϊντχόφεν. Την ίδια ώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο φλερτάρει με την αποβολή του από τις διεθνείς διοργανώσεις, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ απαξιώνεται, τα γήπεδα αδειάζουν και οι ομάδες σέρνονται στα δικαστήρια. Μακριά λοιπόν από αυτή την ελληνική… μαγεία, οι Ευρωπαίοι φίλαθλοι χαίρονται με τις νίκες, στεναχωριούνται με τις ήττες και αδημονούν για το επόμενο παιχνίδι της ομάδας τους.

Ποιος να το έλεγε στην αρχή της περιόδου στους φιλάθλους της Λέστερ ότι έξι αγωνιστικές πριν από τη λήξη της Πρέμιερ Λιγκ, θα άρχιζαν να κάνουν υπολογισμούς, όχι για το πόσους βαθμούς θέλουν για να παραμείνουν στην κατηγορία, αλλά πόσους χρειάζονται για να την κατακτήσουν. Ούτε η Τσέλσι, ούτε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούτε η Σίτι, ούτε καν η Αρσεναλ ή η Λίβερπουλ δεν έχουν καταφέρει να προσπεράσουν το «τρένο» του Κλαούντιο Ρανιέρι. Ακόμη, πάντως, κι αν η Λέστερ λυγίσει στα τελευταία μέτρα, δεύτερος υποψήφιος για τον τίτλο είναι η Τότεναμ. Οσο για τους υπολογισμούς, με 12 βαθμούς οι «αλεπούδες» φθάνουν στην πηγή και πίνουν και νερό.

Ακόμη και στην Ισπανία, όπου το δίπολο των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα είναι ίσως το ισχυρότερο παγκοσμίως, έχει εμφανιστεί η Ατλέτικο Μαδρίτης για να μπει ανάμεσά τους. Πήρε τον τίτλο πρόπερσι και φέτος, επτά αγωνιστικές πριν από το τέλος παρακολουθεί διακριτικά την Μπάρτσα σε απόσταση έξι βαθμών. Εναν πιο πίσω βρίσκεται η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ανοίγοντας τον φάκελο της Ιταλίας, τα σκάνδαλα μπορεί να ξεχειλίσουν και στην ούγια του τίτλου να γράφει τα τελευταία χρόνια Γιουβέντους, ωστόσο, πότε η Νάπολι, η Ρόμα ή η Λάτσιο θα ενοχλήσουν μέχρι τέλους τη «Γιούβε», που φέτος επτά στροφές πριν από το φινάλε έχει αέρα έξι βαθμών από τη Νάπολι. Σημαντικός παράγοντας στη Σέριε Α, η «νάρκη» στην οποία έχουν βυθιστεί Μίλαν και Ιντερ.

Στη Γερμανία, η Μπάγερν Μονάχου ήταν, είναι και θα είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μέγεθος της χώρας. Αφού κατάφερε προ τριετίας να εκθρονίσει την Ντόρτμουντ, τώρα προσπαθεί να την κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας. Πέντε βαθμοί απόσταση σε έξι αγωνιστικές δεν είναι και ακατόρθωτο επίτευγμα.

Παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν σε Πορτογαλία και Ολλανδία, πρωταθλήματα μικρών χωρών που ανήκουν στη δεύτερη «ταχύτητα» της Ευρώπης. Η Αϊντχόφεν ακολουθεί κατά πόδας τον Αγιαξ και περιμένει μία ήττα του στις επόμενες πέντε αγωνιστικές. Παρομοίως και στην Πορτογαλία, όπου Μπενφίκα και Σπόρτινγκ απαλλάχθηκαν πρόσφατα από την Πόρτο και έχουν μπροστά τους έξι στροφές για να κόψουν το νήμα του πρωταθλητή, με την Μπενφίκα να βρίσκεται δύο βήματα μπροστά.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Γαλλία, εκεί όπου η Παρί Σεν Ζερμέν απέχει έτη φωτός από τις υπόλοιπες ομάδες. Βέβαια, φροντίζει να αποζημιώνει το φίλαθλο κοινό με άλλους τρόπους, αφού Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς δεν συναντάς σε όλα τα πρωταθλήματα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή