Η Ελλάδα απομονώνεται, όχι όμως και οι παίκτες της

Η Ελλάδα απομονώνεται, όχι όμως και οι παίκτες της

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος της απομόνωσης που απειλεί το ελληνικό ποδόσφαιρο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ανοιχτά σύνορα που έχουν βρει οι Ελληνες ποδοσφαιριστές στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία αλλά και σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ελβετία, οι Ελληνες παίκτες παλεύουν, αγωνίζονται και καθώς φαίνεται ρίχνουν… μαύρη πέτρα πίσω τους.

Μάλιστα, δύο εξ αυτών είναι έτοιμοι να στεφθούν πρωταθλητές και, παράλληλα, δίνουν το «παρών» στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο λόγος για τους Κώστα Μήτρογλου και Ανδρέα Σάμαρη της Μπενφίκα, οι οποίοι διαπρέπουν στα γήπεδα της Πορτογαλίας με τον πρώτο να έχει 26 συμμετοχές και 18 γκολ στο πρωτάθλημα και τον δεύτερο, 21 συμμετοχές και 2 γκολ.

Αναμφίβολα, η πολυπληθέστερη ελληνική παροικία βρίσκεται στη γειτονική Ιταλία. Οι Κώστας Μανωλάς και Βασίλης Τοροσίδης στη Ρόμα, ο Παναγιώτης Κονέ στη Φιορεντίνα, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος στην Σαμπντόρια, ο Ορέστης Καρνέζης στην Ουντινέζε, ο Παναγιώτης Ταχτσίδης στην Τζένοα, ο Βαγγέλης Μόρας στην Ελλάς Βερόνα και ο Μάριος Οικονόμου στην Μπολόνια προσθέτουν μπόλικο γαλανόλευκο χρώμα στο Καμπιονάτο. Μάλιστα, οι Μανωλάς και Καρνέζης αποτελούν αναντικατάστατα στελέχη των ομάδων τους και τα ονόματά τους ακούγονται και για πιο… ψηλά.

Το ίδιο φιλόξενη έχει αποδειχθεί και η Γερμανία, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια της Ντόρτμουντ, τον Κώστα Σταφυλλίδη να καθιερώνεται στην Αουγκσμπουργκ και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο να βρίσκει θέση στην Μπάγερ Λεβερκούζεν παρά τους συχνούς τραυματισμούς του. Μία και μοναδική είναι φέτος η εκπροσώπηση στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ, το οποίο συνήθως βάζει… δύσκολα στους Ελληνες παίκτες, με τον Χοσέ Χολέμπας να μην καταφέρνει να καθιερωθεί στη Γουότφορντ.

Εντονη παρουσία υπάρχει στην Ολλανδία με τον τερματοφύλακα Κώστα Λάμπρου της Βίλεμ να έχει το απόλυτο των εμφανίσεων σε 29 αγώνες της ομάδας του. Οι Γιώργος Κατσικάς (Τβέντε) και Θανάσης Καραγκούνης (Τσβόλε) απέχουν με πολύμηνους τραυματισμούς, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στη βασική ενδεκάδα (και δεύτερη συνολικά) της Αλκμααρ, ο Παντελής Χατζηδιάκος. Στις Κάτω Χώρες και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, έχουν βρει από τον Ιανουάριο λιμάνι και οι Νίκος Καρέλης (Γκενκ), Γιάννης Μανιάτης (Σταντάρ Λιέγης) και Σωτήρης Νίνης (Σαρλερουά), οι οποίοι βρήκαν εκεί τους Γιώργο Γκαλίτσιο (Λόκερεν), Στέργο Μαρίνο (Σαρλερουά), Μιχάλη Σηφάκη, Θανάση Παπάζογλου (Κόρτραϊκ) και Κώστα Ρουγκάλα (Λούβεν). Tέλος, ειδική μνεία αξίζει σε έναν γερόλυκο σκόρερ της Ευρώπης, τον Φάνη Γκέκα ο οποίος στα 36 του ούτε «εγέρασε» ούτε «άσπρισε το μαλλί του» και κυρίως ούτε ξέχασε την τέχνη του σκοραρίσματος. Επτά εμφανίσεις με τη Σιόν στο ελβετικό πρωτάθλημα με πέντε γκολ και δύο γκολ σε δύο εμφανίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ για τον Ελληνα επιθετικό που κοσμεί τα γήπεδα της Ευρώπης επί μία δεκαετία. Χρήστος και Τάσος Δώνης ψάχνουν ακόμη τα πατήματά τους στη Λουγκάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή