ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το Grexit σήμερα στο τραπέζι της ΕΠΟ

to-grexit-simera-sto-trapezi-tis-epo-2129897

Κρίσιμη ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα είναι η σημερινή. Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο και τις θέσεις της ομοσπονδίας». Μέχρι χθες το βράδυ, τα μέλη της απέρριπταν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν όλοι όσοι κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για σχετικά με ποδοσφαιρικές τους δραστηριότητες, όπως ζητεί ο υφυπουργός Αθλητισμού, και επαναλάμβαναν ότι θα αποφασίσουν να κινηθούν στη γραμμή της τελευταίας επιστολής της FIFA προς τον κ. Κοντονή, όπου ζητείται η ανάκληση της υπουργικής απόφασης περί οριστικής διακοπής του Κυπέλλου προκειμένου «η FIFA και η UEFA να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, να αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που εξέφρασαν οι Αρχές και να εκκινήσουν διάλογο με τους αρμόδιους φορείς σχετικά με τους προαναφερθέντες νόμους».

Η συνεδρίαση θα γίνει υπό την παρουσία του εντεταλμένου της FIFA, Κ. Κουτσοκούμνη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει την επανέναρξη του Κυπέλλου με ξένους διαιτητές ή/και χωρίς θεατές, την παραίτηση της ΕΠΟ από το ΣτΕ, όπου έχει προσφύγει κατά της απόφασης Κοντονή για οριστική διακοπή του Κυπέλλου, ενώ φέρεται να είναι υπέρ της τροποποίησης της διάταξης του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ, που δεν επιτρέπει να διερευνηθούν αδικήματα που έγιναν πριν από το καλοκαίρι του 2015.

Οσον αφορά το θέμα της προσφυγής της ΕΠΟ στο ΣτΕ, το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός, μιλώντας στον Real FM υποστήριξε πως οι δικηγόροι της ΕΠΟ δεν ζήτησαν άδεια για να δικάσουν την υπόθεση, αφήνοντας εκτεθειμένη την ηγεσία της ΕΠΟ.

Η πλευρά της κυβέρνησης, κι ενώ η διορία της FIFA περί ενεργοποίησης της κύρωσης του ποδοσφαιρικού Grexit εκπνέει την Παρασκευή, φέρεται επίσης αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, ζητώντας να τεθούν προσωρινά σε αργία όσα μέλη της ΕΠΟ κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη.

Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δεν διαψεύστηκε, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Ευ. Μαρινάκης και ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ Δ. Μελισσανίδης κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πηγή από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μιλώντας στην «Κ», υποστήριξε ότι το θέμα του ποδοσφαίρου έχει φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος στηρίζει τον τρόπο που πολιτεύεται ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο κ. Κοντονής, σε ερώτηση για το κόστος του Grexit είπε: «Το κόστος είναι απολύτως θετικό για την κυβέρνηση. Από τη διαδικασία αυτή θα δρομολογηθεί η κάθαρση του ποδοσφαίρου. Αν θέλουν να συνεχιστούν οι διοργανώσεις και να συμμετάσχουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη θα πρέπει να πάρουν μέτρα. Δεν γίνεται FIFA και UEFA να κάνουν εσωτερική κάθαρση και εδώ να συνεχίζονται η καχυποψία και η ανυποληψία», και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε νομοθετικά μέτρα και να επιβάλουμε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία. Κάθαρση στο ποδόσφαιρο και επιστροφή σε καθεστώς κανονικότητας. Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ΕΠΟ. Ζητάμε την εναρμόνιση του καταστατικού και του κώδικα δεοντολογίας της ΕΠΟ με αυτά που ισχύουν σε FIFA και UEFΑ. Εδώ υπάρχει μία περίεργη κατάσταση. Υπάρχουν παράγοντες του ποδοσφαίρου σε κακουργηματικές πράξεις και η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ δεν εξετάζει τις υποθέσεις. Αυτά είπα στον εκπρόσωπο της FIFA που είχε έρθει στην Ελλάδα. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Πώς τα επιτρέπουν αυτά οι διεθνείς ομοσπονδίες; Αν υπάρχει διάθεση και βούληση μπορούμε να λύσουμε προβλήματα και να απεμπλακούν κάποιοι που είναι γαντζωμένοι στις καρέκλες τους και απολαμβάνουν παχυλούς μισθούς. Δεν γίνεται η διοίκηση της ΕΠΟ να παραμένει γαντζωμένη στις καρέκλες ενώ βαρύνεται με κακουργήματα. Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με 10.000 ευρώ, ένα μισθό ανάλογο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη διαφάνεια».

Τέλος, όσον αφορά τη στάση του πρωθυπουργού δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός μίλησε δημόσια και κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση λειτουργεί συνολικά. Εγώ εύχομαι να συμβούν όλα αυτά που έχουμε πει, για να συνεχιστεί ομαλά η αθλητική ζωή».