Απομακρύνεται το ενδεχόμενο Grexit

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο Grexit

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας περί Grexit, η κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με τη FIFA και την ΕΠΟ, προκειμένου η κύρωση να μην ενεργοποιηθεί. Το πλαίσιο της συμφωνίας προϋποθέτει α) την απόσυρση της προσφυγής της ΕΠΟ στο ΣτΕ κατά της απόφασης Κοντονή για το Kύπελλο, β) να αιτηθεί η ΕΠΟ στον υφυπουργό Αθλητισμού την επανέναρξη του Kυπέλλου και γ) να σταλεί έως αύριο έγγραφο από τη FIFA στο οποίο θα αναφέρεται ότι θα εγκατασταθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα κλιμάκιο με στόχο την εναρμόνιση όλων των κανονισμών της ΕΠΟ, συμπεριλαμβανομένου και της διαιτησίας, με αυτούς της FIFA. Στο ίδιο έγγραφο θα προβλέπεται ότι εντός τριών εβδομάδων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε να τροποποιηθεί ο Κανονισμός Δεοντολογίας και η εν λόγω επιτροπή (που αποτελείται από τακτικούς δικαστές) να μπορεί να δικάσει τα επτά μέλη της ΕΠΟ που κατηγορούνται για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης». Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει περατωθεί εντός τριών εβδομάδων.

Ως «αντάλλαγμα», ο κ. Κοντονής θα άρει μεθαύριο την απόφασή του περί οριστικής διακοπής του Kυπέλλου και οι εναπομείναντες τέσσερις αγώνες θα γίνουν χωρίς θεατές ή με μαθητές στις εξέδρες, ενώ για τον τελικό θα συζητηθεί η έλευση ξένων διαιτητών.

Για να επέλθει η συμφωνία και οι δύο πλευρές έκαναν πίσω. Η πλευρά της κυβέρνησης δεν έθεσε ως προϋπόθεση για να επαναρχίσει το κύπελλο την προσωρινή παύση ιδιότητας μέλους όλων όσοι είναι στην ΕΠΟ και αντιμετωπίζουν κατηγορίες από τη Δικαιοσύνη. Από την άλλη, η ΕΠΟ αναγκάστηκε να δεχθεί την τροποποίηση του «φωτογραφικού» άρθρου του κώδικα δεοντολογίας, που δεν επιτρέπει να διερευνηθούν και να δικαστούν οι υποθέσεις που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο κώδικα και αφορούν περιπτώσεις διαφθοράς (π.χ. δωροδοκία – δωροληψία κ.ά.), κάτι που σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Η πλευρά του ποδοσφαίρου βάζει θέμα αλλαγής διατάξεων που βρίσκονται σε ψηφισμένους αθλητικούς νόμους, κάτι για το οποίο δεν επήλθε συμφωνία και θα ενταχθεί στις επαφές των δύο πλευρών που θ’ ακολουθήσουν.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κοντονής μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει. Μετά το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε: «Ενημέρωσα προσωπικά τον πρωθυπουργό. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων. Εμείς περιμένουμε από τη FIFA και την UEFA το έγγραφο το οποίο έχουμε ζητήσει. Μπορεί να το έχουμε και νωρίτερα από την Πέμπτη. Την Παρασκευή εμείς θα πάρουμε την απόφαση για την επανέναρξη του Κυπέλλου. Ελπίζουμε με όλα αυτά που θα γίνουν ότι θα μπούμε σε μια χρονιά τομή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Περιμένω την ερχόμενη εβδομάδα η FIFA και η UEFA να προχωρήσουν τις διαδικασίες για τους επτά διωκόμενους. Υπάρχει θετικό κλίμα για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ρυθμίσεις. Δεν γίνεται όμως οι νόμοι να φτιάχνονται όπως ονειρεύονται στην ΕΠΟ».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της FIFA, K. Kουτσοκούμνης, δήλωσε: «Η FIFA ξεκινά εργασία σε ολόκληρο το καταστατικό της ΕΠΟ και θέτει ως προτεραιότητα την Επιτροπή Δεοντολογίας. Επίσης έχει δεσμευθεί πως θα κοιτάξει τους υφιστάμενους κανονισμούς δεοντολογίας και θα πάρει απαντήσεις σχετικά με το γιατί υποθέσεις που εκκρεμούν δεν έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν έχουν παραπεμφθεί άτομα ενώ έπρεπε, θα λειτουργήσει από την ΕΠΟ η Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι ευκαιρία και για τα άτομα αυτά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποδείξουν την αθωότητά τους ενώπιον των οργάνων». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, δήλωσε: «Το ποδόσφαιρο δεν θα πω αν βγαίνει νικητής ή όχι, αυτό που μπορώ να πω είναι πως πρέπει να παίζεται και να μη διακόπτεται. Δεν μπορώ να πω πως υπάρχει οριστική αποφυγή του Grexit. Αυτό θα φανεί την Παρασκευή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή