Ανατροπή από WADA για το μελδόνιο!

Ανατροπή από WADA για το μελδόνιο!

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαράς ευαγγέλια αποτέλεσαν κυρίως για τον ρωσικό αθλητισμό, από ανώνυμους αθλητές ώς τη σούπερ σταρ του τένις, Μαρία Σαραπόβα, τα μαντάτα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA), που ανακοίνωσε αναπάντεχα χθες ότι χαλαρώνει τα κριτήρια, βάσει των οποίων οι χρήστες μελδονίου θεωρούνται ντοπαρισμένοι. Ετσι, η Σαραπόβα μπορεί πλέον να ετοιμάζεται για το Ρίο.

Σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στους εθνικούς οργανισμούς κατά του ντόπινγκ, όταν διαπιστώνεται αρκετά χαμηλή συγκέντρωση μελδονίου στα δείγματα που έχουν ληφθεί φέτος, ανάλογα και με την ημερομηνία, οι αθλητές δεν θα θεωρείται ότι παραβίασαν τον κανονισμό. Θα θεωρείται, δηλαδή, ότι μπορεί να ελήφθη πέρυσι το μελδόνιο και να έχει μείνει στον οργανισμό. Η αιτία αυτής της εξέλιξης είναι ότι, όπως παραδέχεται ο WADA, δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητική επιστημονική εικόνα για το πόσος χρόνος απαιτείται για να αποβληθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Εργαστήρια διαπιστευμένα από τον WADA κάνουν έρευνες και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποβολή του μελδονίου μπορεί να πάρει εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες.

Οι Ρώσοι χαιρέτησαν την απόφαση αυτή ως «αμνηστία», αλλά ο πρόεδρος του WADA Κρεγκ Ρίντι δήλωσε ότι «δεν πρόκειται για αμνηστία, με την έννοια αυτή. Αποτελεί προσπάθεια ερμηνείας των ευρημάτων που έχουμε από την επιστήμη, για να απαντήσουμε στις πολλές ερωτήσεις που έχουμε δεχθεί σχετικά με αυτό το θέμα».

Ο εκπρόσωπος του WADA Μπεν Νίκολς πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται περί αμνηστίας για τους αθλητές που έχουν ομολογήσει ότι παρέβησαν φέτος τους κανονισμούς κατά του ντόπινγκ,» δηλαδή ομολόγησαν ότι μέσα στο 2016 έλαβαν μελδόνιο, ενώ αυτό απαγορεύεται από την 1η Ιανουαρίου.

Η Σαραπόβα έχει δηλώσει ότι το λάμβανε για πάνω από 10 χρόνια, και τώρα φαίνεται ότι μπορεί να μην τιμωρηθεί, αν και πιάστηκε θετική τον Ιανουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή