Τα «αγκάθια» της συμφωνίας με FIFA

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας με FIFA

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόφαση για επανέναρξη του Κυπέλλου, πιθανόν και με την παρουσία φιλάθλων, θα προχωρήσει σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, περίπου 40 ημέρες αφότου ανακοίνωσε την οριστική διακοπή της διοργάνωσης, εξαιτίας των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στον ημιτελικό ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού.

Χθες η ΕΠΟ προχώρησε στην ανάκληση της προσφυγής στο ΣτΕ κατά της απόφασης Κοντονή και απέστειλε στον υφυπουργό αίτημα για την επανέναρξη της διοργάνωσης. Επίσης, χθες έφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το έγγραφο της FIFA με τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης, και συμπυκνώνονται στην άφιξη κλιμακίου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας, την ερχόμενη Πέμπτη, για την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΠΟ με τους δικούς της, και στην άμεση εκκίνηση των πειθαρχικών διαδικασιών, κατ’ αρχάς προς τα επτά πρόσωπα (δύο μέλη της Ε.Ε. της ΕΠΟ, τρεις διαιτητές της Σούπερ Λίγκας και δύο υψηλόβαθμα στελέχη), που αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης», με ορίζοντα τη διερεύνηση όσων αντιμετωπίζουν κατηγορίες από την ποινική δικαιοσύνη, αλλά απολάμβαναν ιδιότυπη ασυλία από τη δεσμευτική για την Επιτροπή Δεοντολογίας διάταξη, η οποία υπάρχει στον αντίστοιχο κανονισμό και δεν επιτρέπει τη διερεύνηση αδικημάτων που τελέστηκαν πριν από το 2015.

Με βάση τα παραπάνω, η απειλή του Grexit αίρεται, αλλά ο δρόμος προς την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων θα έχει «αγκάθια». Το πρώτο «αγκάθι» αφορά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Το υπουργείο επιθυμεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου να έχει ψηφιστεί από την Ε.Ε. της ΕΠΟ η απάλειψη του επίμαχου άρθρου του Κώδικα Δεοντολογίας, ώστε να τεθούν στη διάθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας οι επτά κατηγορούμενοι. Από την άλλη πλευρά, η ΕΠΟ διαρρέει ότι ακόμα και αν γίνουν «άμεσα» οι αλλαγές, θα πρέπει να επικυρωθούν, προκειμένου να ισχύουν, από την τακτική Γ.Σ. του Ιουνίου.

Το δεύτερο «αγκάθι» αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που σήμερα αποτελείται από τακτικούς δικαστές, δυνάμει του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Ωστόσο κάποιοι στην ΕΠΟ θεωρούν ότι θα πρέπει η σύνθεση της επιτροπής να αλλάξει και να στελεχωθεί αντίστοιχα με την ανάλογη επιτροπή της FIFA, όπου δεν υπάρχουν τακτικοί δικαστές.

Οι αποκλίσεις αυτές, εφόσον δεν γεφυρωθούν, είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα ένταση όσον αφορά τις σχέσεις των δύο πλευρών.

Χθες ο υφυπουργός Αθλητισμού, μιλώντας στον ρ/σ Μετρόπολις, δήλωσε: «Θα έρθει η FIFA για να γίνουν αλλαγές. Είχαν φροντίσει να μπουν στο απυρόβλητο όσοι είχαν εμπλοκές πριν από το 2014. Τέλος αυτά τώρα. Δεν θέλω να προδικάσω και ούτε θα το κάνω ποτέ για κανέναν. Είναι στελεχωμένη από τακτικούς δικαστές η Επιτροπή Δεοντολογίας, με βάση τον περυσινό νόμο που είχα εισηγηθεί στη Βουλή. Ολα τα όργανα του ποδοσφαίρου, παγκοσμίως, δεν αποτελούνται από τακτικούς δικαστές. Εξαιτίας της κατάστασης στην Ελλάδα, η FIFA έκανε μια εξαίρεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή