Μάρκους Στούντερ: «Αθλητικά κριτήρια για το μπάσκετ»

Μάρκους Στούντερ: «Αθλητικά κριτήρια για το μπάσκετ»

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μάχη μεταξύ της Ευρωλίγκας και της FIBA μαίνεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία προσπαθεί να επαναφέρει ξανά τα αθλητικά κριτήρια στην Ευρώπη, ενώ η Ευρωλίγκα, που είναι ανώνυμη εταιρεία, προσδοκά το κέρδος. Το Τσάμπιονς Λιγκ που παρουσιάστηκε επίσημα στις 21 Μαρτίου είναι η διοργάνωση μέσω της οποίας θα προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο της η FIBA. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της νέας διοργάνωσης, Μάρκους Στούντερ, αναλύει αποκλειστικά στην «Κ» τις σκέψεις και τους στόχους του. Ο Ελβετός παράγοντας πριν αναλάβει τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή στη FIBA υπήρξε από τους ανθρώπους που υλοποίησαν την ιδέα του ποδοσφαιρικού Τσάμπιονς Λιγκ, όντας μέλος της ιδρυτικής επιτροπής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

– Προέρχεστε από μια επιτυχημένη παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ του ποδοσφαίρου. Τι φέρνετε σε αυτήν τη νέα διοργάνωση της FIBA;

– Δεν είναι σημαντικό το τι μπορώ να φέρω εγώ στο Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ, αλλά τι μπορεί να δώσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο στόχος της νέας διοργάνωσης είναι ξεκάθαρος: Να δημιουργήσει μια ηχηρή βάση για τη μελλοντική ανάπτυξή του, παράλληλα με τη δημιουργία ενός συναρπαστικού συστήματος συναγωνισμού, το οποίο προστατεύει και ενδυναμώνει τα εθνικά πρωταθλήματα.

Εχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο που είναι πολύ ελκυστικό και βασίζεται στα αθλητικά κριτήρια των εθνικών πρωταθλημάτων. Είναι σύμπραξη αυτή η προσπάθεια με τις ευρωπαϊκές λίγκες, τις ομάδες και τις ομοσπονδίες.

– Γιατί το ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στον πλανήτη, πέραν των χρημάτων;

– Το ποδόσφαιρο είναι ένα μοναδικό άθλημα, με απίστευτη ικανότητα να προκαλεί το ενδιαφέρον σε όλο το πλανήτη. Είναι διάφορες οι αιτίες που το έκαναν τόσο επιτυχημένο. Η ευκαιρία που δίνεται σε κάθε πρωταθλητή του εθνικού πρωταθλήματος να συμμετέχει. Ετσι, όλες οι ομάδες στην Ευρώπη έχουν κίνητρο να αποδίδουν στις λίγκες τους και να διεκδικούν την κορυφή. Οι συγκεκριμένες ώρες διεξαγωγής των αγώνων, τα βράδια της Τρίτης και της Τετάρτης, ήταν επίσης πολύ κρίσιμη αιτία, γιατί βοηθούν τα μίντια να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους και τους φιλάθλους να ξέρουν ακριβώς πότε θα δουν τους αγώνες. Η έκθεση μέσα από τα ΜΜΕ βοήθησε τη διοργάνωση να αναπτυχθεί. Και φυσικά η παρουσία των καλύτερων παικτών του κόσμου είναι επίσης θεμελιώδης.

– Πιστεύετε ότι η παρουσίαση του Τσάμπιονς Λιγκ έστειλε τα σωστά μηνύματα στις αναποφάσιστες ομάδες για να το επιλέξουν;

– Είμαστε πεπεισμένοι πως το Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι προϊόν υψηλού επιπέδου. Είναι πολύ περισσότερα από μια διοργάνωση. Είναι ένα πρότζεκτ για να φέρει συνοχή, διαφάνεια και ενότητα στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώνεις, παρέχοντας παράλληλα ένα δυνατό επιχειρηματικό μοντέλο για όλους τους φορείς, όχι μόνο για τις ελίτ ομάδες. Προωθεί τα αθλητικά αποτελέσματα και τη διαφάνεια της διοργάνωσης και όχι μόνο προστατεύει τα εθνικά πρωταθλήματα, αλλά προσδίδει αξία σε αυτά.

– Ως πρόεδρος (του Κεντρικού Συμβουλίου) του Τσάμπιονς Λιγκ, ποια συμβουλή θα δίνατε στις ομάδες για να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση και να αυξήσουν την αξία τους εντός κι εκτός παρκέ;

– Κάθε αγορά είναι διαφορετική, οπότε είναι δύσκολο να δώσω συμβουλές που θα απευθύνονται σε όλες τις ομάδες. Πιστεύω ότι το σύστημα διεξαγωγής είναι ελκυστικό.

– Βρίσκετε ομοιότητες μεταξύ του Τσάμπιονς Λιγκ του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου όταν αυτό έκανε τα πρώτα του βήματα, στην αρχή της δεκαετίας του ’90;

– Υπάρχουν ξεκάθαρα δύο σημαντικές ομοιότητες. Και οι δύο διοργανώσεις βασίζονται σε αθλητικά κριτήρια και είναι πραγματικά ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

– Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας για τους εκπροσώπους του ελληνικού μπάσκετ σε όλη αυτή τη διαδικασία;

– Εχουν καταλάβει τέλεια τη σημασία της αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων και μας βοηθούν με την αξιόλογη παρουσία τους. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχω τον Γιώργο Χαλβατζάκη στο συμβούλιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η εμπειρία του είναι ένα δυνατό χαρτί για όλο το πρότζεκτ.

– Ο ιδιοκτήτης του Αρη, Νίκος Λάσκαρης, μίλησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της διοργάνωσης. Οι εντυπώσεις σας;

– Η ομιλία του κ. Λάσκαρη ήταν λαμπρή! Οι σκέψεις του είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις αρχές που πρεσβεύει το Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι πραγματικά θετικό για το μπάσκετ να βλέπουμε ηγέτες να ασπάζονται τη φιλοσοφία μας.

– Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμη χώρος, χρόνος και επιθυμία για να βρεθεί λύση με την Ευρωλίγκα;

– Η FIBA είναι ανοικτή στο να έχει παραγωγικές συζητήσεις. Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις το περασμένο καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένου κι ενός πλάνου σύμπραξης με τις ομάδες και την Ευρωλίγκα. Δυστυχώς, αυτές απορρίφθηκαν. Τα αθλητικά κριτήρια είναι το κλειδί για το μπάσκετ. Δεν είμαστε ιδεαλιστές και το οικονομικό κομμάτι δεν θα πρέπει να παραμεληθεί. Θέλουμε να παρέχουμε δυνατά επιχειρηματικά μοντέλα σε αυτούς που συμμετέχουν, όχι μόνο στις κορυφαίες ομάδες. Η οικονομική προσφορά του Τσάμπιονς Λιγκ υπερέχει αυτής που έχει η Ευρωλίγκα για το Γιούροκαπ. Το Τσάμπιονς Λιγκ εγγυάται το ελάχιστο 4,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν στις ομάδες για την πρώτη χρονιά. Κάθε ομάδα θα εισπράξει 100.000 ευρώ ως οικονομική υποστήριξη, όπως επίσης και τα κεφάλαια για την τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων εντός έδρας. Υπάρχουν επίσης πληρωμές, που εξαρτώνται από τις αθλητικές επιδόσεις. Ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ θα κερδίσει το ελάχιστο 500.000 ευρώ! Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα νούμερα αυτά είναι εξαιρετικά για την πρώτη χρονιά και βέβαιοι ότι όσο η διοργάνωση θα αναπτύσσεται, τα οικονομικά θα βελτιώνονται δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή