Ο πόλεμος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Ο πόλεμος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «πόλεμος» που μαίνεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με τις αντιμαχόμενες πλευρές της Ευρωλίγκα και της FIBA, να βρίσκονται στα «χαρακώματα» για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν σε δυο διαφορετικές διοργανώσεις, την επόμενη περίοδο, οδεύει ολοταχώς προς την κορύφωση του, καθώς δεν υπάρχει καμία διάθεση «συνθηκολόγησης» και συμβιβασμού.

Η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ έχει, ήδη, αποκλείσει οκτώ Εθνικές ομάδες από τα προκριματικά και την τελική φάση του Ευρωμπάσκετ 2017, ενώ αναμένει τις απαντήσεις έξι ακόμα ομοσπονδιών-μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνική- για την θέση που θα τηρήσουν, απέναντι στους συλλόγους-μέλη τους που έχουν επιλέξει την συμμετοχή τους στο Γιουροκάπ της Ευρωλίγκα.

Η FIBA αντιλήφθηκε με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία της εμπορικής εταιρίας που έχει συστήσει η Ευρωλίγκα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και εξελίσσεται σε «κλειστό» γκρουπ 16 ομάδων που έχει αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια συμμετοχής, επεκτάθηκε και στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του Γιουρόκαπ. Η Ευρωλίγκα έχει καταργήσει τα αγωνιστικά και βαθμολογικά κριτήρια κατάταξης των ομάδων στα εθνικά πρωταθλήματα που υπήρχαν διαχρονικά για την συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων, Κόρατς, Σαπόρτα) και τα έχει αντικαταστήσει με αθλητικές, εμπορικές συμφωνίες πολυετούς διάρκειας.

Στις δεσμευτικές πρακτικές της ECA προς τους ευρωπαϊκούς συλλόγους, η FIBA πέρασε στην αντεπίθεση. Ο θεσμικός φορέας του παγκόσμιου μπάσκετ, εξαιρώντας τις 11 ομάδες που υπέγραψαν δεκαετή συμβόλαια συνεργασίας με την Ευρωλίγκα, τον προηγούμενο Νοέμβριο έθεσε προ των ευθυνών τους, τις εθνικές ομοσπονδίες μπάσκετ, με την προειδοποίηση του αποκλεισμού των Εθνικών ομάδων τους από τα Ευρωμπάσκετ, τα προολυμπιακά τουρνουά, ακόμα και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο ελληνικό μπάσκετ, η επιλογή της ΑΕΚ στο Γιουρόπα Λίγκ, άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», καθώς μπορεί να προκαλέσει την απομόνωση της Εθνικής ομάδας και η ΕΟΚ απάντησε στην FIBA ότι «σέβεται πάντα το Καταστατικό, τους κανόνες, τους κανονισμούς και τις σχετικές αποφάσεις της FIBA και είναι έτοιμη να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σε όλα τα επίπεδα για να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις».

Στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΟΚ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (21/4), θα συζητηθεί το θέμα της ΑΕΚ με όλα τα ενδεχόμενα να είναι «ανοιχτά», συμπεριλαμβανομένου και της διαγραφής της ΑΕΚ από τα μητρώα της ομοσπονδίας, όπως έπραξε χθες η σερβική ομοσπονδία, με την Παρτιζαν. Παράλληλα, οι εθνικές ομοσπονδίες μπάσκετ έχουν αρχίσει να τάσσονται επισήμως στο πλευρό της FIBA.

Την αρχή έκαναν οι ομοσπονδίες της Ιταλίας και της Βοσνίας, ενώ ακολούθησαν οι ομόλογες τους στην Ισπανία και στην Σλοβενία. Το μήνυμα που στάλθηκε προς την ACB έλεγε ότι πρέπει να επιβάλλει στις ομάδες της τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της FIBA, αναλογιζόμενη το βάρος της ευθύνης που θα υπάρξει αν με δική της υπαιτιότητα αποβληθεί η Εθνική ομάδα της χώρας που είναι και η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2015, από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Οι Σλοβένοι με μακροσκελέστατη επιστολή προς τη FIBA, "αποκήρυξαν" την Ευρωλίγκα, διαβεβαιώνοντας ότι καμία δική τους ομάδα δεν υπέγραψε συμβόλαιο με το Eurocup και ότι η όποια συμφωνία υπάρχει είναι της Αδριατικής Λίγκας, η οποία έχει δική της νομική υπόσταση.

Η επιλογή της FIBA χαρακτηρίζεται ακραία, καθώς αν προχωρήσει στην υλοποίηση της προειδοποίησης της, θα συρρικνώσει την αίγλη, το κύρος και την ανταγωνιστικότητα του ίδιου του προϊόντος της, με «παράπλευρες απώλειες» τις Εθνικές ομάδες, αλλά αποτελεί και «μονόδρομο». Πρώτον για να μην χάσει παντελώς τον έλεγχο του ευρωπαϊκού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο (όλες οι επαγγελματικές «λίγκες» λειτουργούν υπό την αναγνώριση των εθνικών ομοσπονδιών) και δεύτερον να ασκήσει το θεσμικό δικαίωμα που έχει να αναλάβει η ίδια, όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως συμβαίνει με τεράστια επιτυχία, από την UEFA στο ποδοσφαρικό Τσάμπιονς Λίγκ και στο Γιουρόπα Λίγκ.

Η FIBA έχει άρει την αναγνώριση που είχε δώσει, στην Ευρωλίγκα, και προσφάτως προσέφυγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ζητώντας να καταστεί παράνομη η νέα σύμβαση δεκαετούς διάρκειας- με ρήτρα επιστροφής 10 εκ. ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης τους- που υπέγραψαν οι 11 κορυφαίοι σύλλογοι της διοργάνωσης (συμπεριλαμβανομένων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού). Η απόφαση, εφόσον είναι θετική για την παγκόσμια ομοσπονδία, θα αφορά την κατάργηση της Ευρωλίγκα από την αγωνιστική περίοδο 2017-18.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή