Κοινό μέτωπο του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά

Κοινό μέτωπο του Podemos με την Ενωμένη Αριστερά

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεργασίες και ανακατατάξεις σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της Ισπανίας προκαλεί η δρομολογημένη, κατά τα φαινόμενα, συνεργασία ανάμεσα στο ριζοσπαστικό κόμμα Podemos και στην κομμουνιστικής προέλευσης Ενωμένη Αριστερά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 26ης Ιουνίου.

Υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων τάχθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, το ανώτατο πολιτικό όργανο της Ενωμένης Αριστεράς με 35 ψήφους υπέρ και μόλις 3 αποχές. Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του αριστερού κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω Διαδικτύου μεταξύ 2ας και 4ης Μαΐου.

Για τον 37χρονο ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, η συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά ήταν περισσότερο ένας απρόθυμος «γάμος συμφέροντος» παρά το αποτέλεσμα ιδεολογικών προτιμήσεων. Παρότι και ο ίδιος προέρχεται από τις τάξεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας –είχε βοηθήσει την Ενωμένη Αριστερά στην εκλογική καμπάνια της το 2011– ο Ιγκλέσιας πήρε αποστάσεις από τους παλαιούς συντρόφους του όταν ξέσπασε το κίνημα των Ισπανών «Αγανακτισμένων», πολιτικό τέκνο του οποίου υπήρξε και το νεοσύστατο κόμμα Podemos. Μάλιστα, στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου δεν δίστασε να λοιδωρήσει τους ηγέτες της Ενωμένης Αριστεράς, κάνοντας λόγο για βαρετούς, πικραμένους ανθρώπους, «οι οποίοι δείχνουν μεγαλύτερο ζήλο όταν πρόκειται να υψώσουν την κόκκινη σημαία παρά όταν πρόκειται να εργασθούν σοβαρά για την αλλαγή».

Τα πράγματα άλλαξαν όμως τους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οπότε το Podemos αναδείχθηκε τρίτη δύναμη σε πανεθνική κλίμακα, μέχρι την οριστική κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, την περασμένη Τρίτη. Ολες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Podemos σε πτωτική τροχιά, ενώ ανοδικά κινούνται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι κεντρώοι Ciudadanos. Συναινώντας στη συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ευελπιστεί να αντιστρέψει αυτές τις τάσεις. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η εκλογική συνεργασία των δύο αριστερών κομμάτων να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, υποσκελίζοντας τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσες. Σε αυτή την περίπτωση, ο τελευταίος θα βρεθεί ενώπιον σκληρότατου διλήμματος: είτε να συρθεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με πρωθυπουργό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, είτε να γίνει «δεκανίκι» για την παραμονή στην πρωθυπουργία του δεξιού Μαριάνο Ραχόι, με σοβαρότατες επιπτώσεις για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Λεπτές ισορροπίες ενόψει εκλογών προσπαθεί να κρατήσει και ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπέρ Ριβέρα. Παρότι πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με τον Σάντσες, προχθές δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί μετεκλογικά με το Λαϊκό Κόμμα, αρκεί να παραδώσει σε κάποιον άλλον τη σκυτάλη ο Μαριάνο Ραχόι, η προεδρία του οποίου έχει κηλιδωθεί από σειρά οικονομικών σκανδάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή