Αποκαλύψεις για τη «λίστα Σότσι»

Αποκαλύψεις για τη «λίστα Σότσι»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αποκαλύψεις περί ντοπαρίσματος Ρώσων αθλητών έφερε στο φως τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε αργά χθες το βράδυ στις ΗΠΑ, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ρωσίας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσε πρόπερσι στο Σότσι και ενισχύοντας τις υποψίες ότι υπήρχε κρατική υποστήριξη στο σχέδιο χορήγησης αναβολικών και προστασίας στους Ρώσους αθλητές από αποκλεισμούς.

Το φημισμένο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του καναλιού CBS με τον τίτλο «60 λεπτά» αποκάλυψε χθες τη μαρτυρία του πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου κατά του ντόπινγκ της Μόσχας, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ –όπως φέρεται να την εκμυστηρεύθηκε στον γνωστό από προηγούμενες σχετικές αποκαλύψεις Βιτάλι Στιεπάνοφ– σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι χρυσοί ολυμπιονίκες στο Σότσι έπαιρναν στεροειδή. Και αυτό μάλιστα ήταν εν γνώσει του εργαστηρίου κατά του ντόπινγκ της Ρωσίας, το οποίο τον Νοέμβριο υποχρεώθηκε σε κλείσιμο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Ο κ. Στιεπάνοφ, πρώην υπάλληλος του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ που διέφυγε στις ΗΠΑ και βοήθησε στην αποκάλυψη του συστηματικού ντόπινγκ στον ρωσικό στίβο, είπε ακόμη ότι ο κ. Ροντσένκοφ έχει στη διάθεσή του στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από συμπατριώτες του στο Σότσι. Εκανε λόγο για μια «λίστα Σότσι» με Ρώσους αθλητές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν ντοπαρισμένοι, τέσσερις εκ των οποίων πήραν και χρυσό μετάλλιο. Η οικοδέσποινα Ρωσία είχε σαρώσει τα χρυσά πρόπερσι, τερματίζοντας πρώτη και με διαφορά στον πίνακα των μεταλλίων.

Επιπλέον ο κ. Ροντσένκοφ φέρεται να έχει αποκαλύψει ότι η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, FSB, «προσπαθούσε να ελέγχει κάθε στάδιο της διαδικασίας ελέγχου ντόπινγκ στο Σότσι».

Ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες πριν ακόμη αυτές μεταδοθούν στην τηλεόραση: «Αυτά τα έχει ξαναπεί (ο Στιεπάνοφ) και δεν έχει στοιχεία να τα στηρίξει. Είναι μόνο σκέψεις του και υπάρχουν πολλοί που τα κουβεντιάζουν αυτά. Είναι προφανές πως κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν τον ρωσικό αθλητισμό», είπε ο κ. Μούτκο, την ώρα που ο WADA εξέφραζε μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες αποκαλύψεις.

Στο πρόγραμμα του CBS μίλησε επίσης ο πρόεδρος του αμερικανικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, Τράβις Τάιγκαρτ, ο οποίος είπε ότι θεωρεί πως η διεθνής ομοσπονδία στίβου (IAAF) δεν πρέπει να άρει τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών, που επέβαλε τον Νοέμβριο, καθώς η Ρωσία δεν έχει κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για κάτι τέτοιο, ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο τον Αύγουστο. «Δεν μπορούν να έρθουν να αγωνιστούν εις βάρος των δικαιωμάτων των καθαρών αθλητών», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή