Η Σκωτία θα έχει ξανά ντέρμπι

Η Σκωτία θα έχει ξανά ντέρμπι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή της Ρέιντζερς στην Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας έπειτα από τέσσερα χρόνια περιπλάνησης στις μικρότερες κατηγορίες, γιορτάστηκε απ’ όλους σαν ένα σπουδαίο γεγονός. Κι αυτό το «απ’ όλους», αγγίζει ακόμα και τη «μισητή» αντίπαλο Σέλτικ, μιας και τέσσερα χρόνια χωρίς το «Old Firm», ίσως το πιο ξακουστό και παραδοσιακό «ντέρμπι μίσους» σε ολόκληρη τη Γη, παραήταν αρκετά για να τα αντέξουν οι οπαδοί των «καθολικών». Η κατάκτηση του τίτλου αποδείχθηκε ανιαρή υπόθεση χωρίς την παρουσία των «διαμαρτυρομένων», γι’ αυτό ακόμα κι αυτοί χάρηκαν την επιστροφή της Ρέιντζερς κι ας χωρίζουν τις δύο ομάδες τόσα πολλά και αγεφύρωτα σε θρησκευτικό, κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό επίπεδο.

Το πόσο έλειψε η Ρέιντζερς, το δείχνουν ξεκάθαρα οι αριθμοί. Πρόκειται για την ποδοσφαιρική ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια στον κόσμο: έχει το ρεκόρ στα πρωταθλήματα (54) και το συνολικό ρεκόρ σε τίτλους, μαζί με τα 33 Κύπελλα, τα 27 Λιγκ Καπ και το ένα Κύπελλο Κυπελλούχων της. Αν δίπλα σ’ αυτά μπουν και τα 46 πρωταθλήματα, τα 36 Κύπελλα, τα 14 Λιγκ Καπ και το ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών της Σέλτικ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα πάντα στη Σκωτία είναι υπόθεση μόνο αυτών των δύο ομάδων, γι’ αυτό και η απουσία της μιας ήταν τόσο ηχηρή. Το τανγκό χρειάζεται δύο για να το χορέψεις και κανείς δεν βρέθηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια για να παίξει τον ρόλο του παρτενέρ της Σέλτικ.  

Οι περιπέτειες της Ρέιντζερς είχαν αρχίσει πολλά χρόνια πιο πριν, όταν τα χρέη άρχισαν να γίνονται μη διαχειρίσιμα. Στο ξεκίνημα της δεκαετίας είχαν φτάσει τα 156 εκατ. ευρώ και παρότι έγιναν κάποιες απέλπιδες προσπάθειες να προκύψει συμφωνία με τους πιστωτές μέσω μακροχρόνιων διακανονισμών, λύση δεν βρέθηκε. Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την εφορία για τη ρύθμιση χρεών ύψους μόλις 10,7 εκατ. ευρώ, η ομάδα μπήκε τον Φεβρουάριο του 2012 σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με πρόσθετη ποινή αφαίρεσης δέκα βαθμών. Είχε προηγηθεί η μη δημοσίευση ισολογισμού το 2011 που προκάλεσε τη μη αδειοδότηση για την Ευρώπη την περίοδο 2012-13.

Η ομάδα μπήκε σύντομα σε καθεστώς εκκαθάρισης και όλα τα περιουσιακά της στοιχεία εκχωρήθηκαν έναντι μόλις 6,4 εκατ. ευρώ σε ένα συνασπισμό εταιρειών υπό την επίβλεψη του Τσαρλς Γκριν, ο οποίος είχε διαχειριστεί χωρίς επιτυχία όλες τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Oταν έσκασε το «κανόνι», η νέα εταιρεία «Rangers Football Club Ltd» κατέθεσε αίτηση για τη συμμετοχή της στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά απορρίφθηκε. Η Ρέιντζερς έγινε δεκτή από τη Φούτμπολ Λιγκ, η οποία με ψήφους 25-5 αποφάσισε να την τοποθετήσει στην 4η κατηγορία, παρότι όλες οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και οι 5 της Τσάμπιονσιπ που μειοψήφησαν, ήθελαν να υποβιβαστεί μόνο μία κατηγορία για να επιστρέψει γρήγορα στην Πρέμιερ Λιγκ, ώστε να μη μειωθεί κατά πολύ το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Αν και υποβάθμισε την ποιότητα του ρόστερ της, η Ρέιντζερς ανέβηκε χωρίς στάση όλες τις κατηγορίες και από τη νέα περίοδο θα αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ. Για να συμβεί αυτό, η στήριξη των οπαδών της ήταν απίστευτη, με χαρακτηριστικό ότι ενώ η Σέλτικ που κατέκτησε άνευ αντιπάλου το πρωτάθλημα, είχε μέσο όρο εισιτηρίων 45.624, η Ρέιντζερς στην 4η κατηγορία έκοβε 45.744!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή