«Το Εuro 2016 είναι στόχος»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες έμειναν στη Γαλλία για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, όπου η λάμψη των μεγάλων αστέρων όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς μπορεί να επισκιασθεί από φόβους για τρομοκρατική επίθεση.

Στρατιώτες και πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις περιπολούν στους δρόμους του Παρισιού και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας από τις 13 Νοεμβρίου και μετά, όταν οι επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα άφησαν 130 ανθρώπους νεκρούς.

Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής, Ζακ Λαμπέρ, δηλώνει ότι το Euro 2016 θα αποτελέσει στόχο εξτρεμιστών, αλλά επιμένει και ότι η διοργάνωση θα πρέπει να αποτελέσει «μια ανάσα καθαρού αέρα» για ένα κοινό που έχει ήδη κουραστεί από τις απειλές στην ασφάλειά του.

Η Γαλλία επελέγη το 2010 για να φιλοξενήσει το τουρνουά, το οποίο για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει 24 εθνικές ομάδες, όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αγγλία, όλες μεταξύ των δέκα πρώτων στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA.

Οι παρουσίες του Πορτογάλου Ρονάλντο, του Σουηδού Ιμπραΐμοβιτς, του Τόμας Μίλερ από τη Γερμανία, του Γκάρεθ Μπέιλ από την Ουαλλία και του Αντρές Ινιέστα από την Ισπανία, μεταξύ άλλων, βοήθησαν στην πώληση όλων των 2,5 εκατ. εισιτηρίων των 51 αγώνων, εκτός από περίπου 20.000 κομμάτια που μέχρι πριν από λίγες μέρες παρέμεναν αδιάθετα.

Η διοργάνωση αρχίζει στις 10 Ιουνίου στο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού με τον αγώνα για τον πρώτο όμιλο ανάμεσα στους διοργανωτές και τους Ρουμάνους. Ο τελικός προγραμματίζεται στο ίδιο γήπεδο στις 10 Ιουλίου, με τα ακριβότερα εισιτήρια να κοστίζουν 895 ευρώ.

Ωστόσο, η περίοδος έως τη διοργάνωση έχει κηλιδωθεί από τους φόβους περί ασφαλείας μετά την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό πέρυσι τον Ιανουάριο και κυρίως μετά τις πολλαπλές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο, μεταξύ των οποίων και μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο Σταντ ντε Φρανς.

Οι διοργανωτές παρέλαβαν, χθες, Σάββατο, τα 10 γήπεδα της διοργάνωσης στο Παρίσι (Σταντ ντε Φρανς και Παρκ ντε Πρενς), τη Λανς, τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, το Μπορντό, τη Νίκαια, το Σεντ Ετιέν και την Τουλούζη, ώστε να ολοκληρώσουν και τις τελευταίες εργασίες υποδομής και ασφάλειας, σύμφωνα με τον κ. Λαμπέρ.

Το κόστος της ασφάλειας στη διοργάνωση έχει διπλασιαστεί από το αρχικό των 12 εκατ. ευρώ, στα 24 εκατ. ευρώ. Ορισμένες πόλεις μάλιστα επιθυμούσαν να ακυρώσουν τα σχέδια για ζώνες φιλάθλων κοντά στα γήπεδα, που θα προσελκύσουν δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων.

Το τουρνουά βρισκόταν σε λίστα πιθανών στόχων που βρέθηκε κατά τη διάρκεια εφόδων στις Βρυξέλλες, μετά την επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών εκεί τον Μάρτιο. «Απ’ ό,τι μας είπαν, το Euro ήταν στη λίστα μαζί με τον Πύργο του Αϊφελ, την επιχειρηματική συνοικία Λα Ντεφάνς, τα πολυκαταστήματα, το δίκτυο του προαστιακού σιδηροδρόμου και ούτε κι εγώ ξέρω τι άλλο» είπε ο κ. Λαμπέρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό βέβαια δεν αλλάζει κάτι για εμάς. Δεν έχουμε ανάγκη να βρούμε τη διοργάνωση γραμμένη σε ένα κομμάτι χαρτί για να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, αφού η φήμη της διοργάνωσης σαφώς την καθιστά στόχο. Ο,τι κι αν συμβεί στη Γαλλία τον μήνα εκείνο, θα αποτελεί επίθεση στο Euro» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαμπέρ είπε ότι τον θλίβει η «υπερβολική εστίαση» στους φόβους περί ασφαλείας για τη γιορτή αυτή του ποδοσφαίρου, τονίζοντας ότι το Euro δεν αποτελεί τον μοναδικό στόχο. «Κατανοώ ότι τα ζητήματα ασφαλείας αποτελούν προτεραιότητα, αλλά η διοργάνωση αυτή θα πρέπει να προσφέρει και μια ανάσα καθαρού αέρα. Αυτή θα πρέπει να είναι μια περίοδος κατά την οποία θα πρέπει να συζητούμε για άλλα πράγματα. Βάζουμε τόση ενέργεια στην ασφάλεια όση και στην προετοιμασία μιας θερμής, αδελφικής υποδοχής στους θεατές» δήλωσε.

Εναν χρόνο πριν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίσει πού θα διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, πολλοί θεωρούν ότι το Euro 2016 θα έχει καθοριστικό ρόλο για την υποψηφιότητα του Παρισιού απέναντι στη Βουδαπέστη, το Λος Αντζελες και τη Ρώμη. «Δεν γνωρίζω σε ποια βάση θα κριθεί η ανάθεση των Ολυμπιακών το 2017, αλλά εάν το Euro πάει καλά, σίγουρα δεν θα μεταβάλει και πολύ τις πιθανότητες που έχει το Παρίσι. Ομως, αν πάει στραβά το Euro, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην υποψηφιότητα» είπε ο κ. Λαμπέρ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή