Στην Αθήνα θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της UEFA

Στην Αθήνα θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της UEFA

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της UEFA, μετά την αποχώρηση του Μισέλ Πλατινί, όπως ανακοίνωσε χθες η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Ο Γάλλος παράγοντας τιμωρήθηκε για δωροληψία με τετραετή (μετά και την έφεση στο ΚΑΣ) αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο και υποχρεώθηκε σε αποχώρηση, ανοίγοντας το πεδίο σε αρκετούς, όπως φαίνεται επίδοξους διαδόχους του.

Ως πρώτος αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας τα καθήκοντα του προέδρου στο επικείμενο Euro 2016 θα αναλάβει ο Ισπανός Ανχελ Μαρία Βιγιάρ, όπως διευκρίνισε ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας Θ. Θεοδωρίδης μετά τη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής στη Βασιλεία χθες. Τα καθήκοντα αυτά περιλαμβάνουν και την παράδοση του τροπαίου στον αρχηγό της νικήτριας ομάδας στον τελικό του Παρισιού στις 10- Ιουλίου.

Οπως ανακοινώθηκε, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα έκτακτη σύνοδος της UEFA με σκοπό την αντικατάσταση του κ. Πλατινί, και την εκλογή μιας γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο. Ερωτηθείς μάλιστα αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία, ο Ελληνας παράγοντας είπε σιβυλλικά: «Στη ζωή μου έμαθα ποτέ να μη λέω ποτέ, αλλά δεν είναι η προτεραιότητά μου και υπάρχουν πολλοί άλλοι».

Ο κ. Βιγιάρ θα είναι πιθανότατα ένας εκ των υποψηφίων τον Σεπτέμβριο, με αντιπάλους τουλάχιστον τον πρόεδρο της ολλανδικής ομοσπονδίας Μίχαελ Φαν Πράαχ και τον ομόλογό του της σλοβενικής ομοσπονδίας Αλεξάντερ Σεφέριν. Κατά πληροφορίες, υποψηφιότητα θα θέσει και ο ηγέτης της πορτογαλικής ομοσπονδίας, Φερνάντο Γκόμες. Αναμένεται όμως να προστεθούν και άλλοι διεκδικητές στη λίστα μέχρι να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα προς το τέλος του καλοκαιριού.

Στις 55 εθνικές ομοσπονδίες που θα ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο περιλαμβάνεται και το Κοσσυφοπέδιο, μολονότι δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη χώρα από πολλές χώρες της Ευρώπης. Προσφάτως έγινε πλήρες μέλος της UEFA με ψήφους 28 υπέρ και 24 κατά και η FIFA ζητεί πλέον από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία να το εντάξει στη διαδικασία των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, τα τελικά του οποίου θα γίνουν στη Ρωσία – που όπως και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι δύο κενές θέσεις στα προκριματικά είναι στον όμιλο που είναι και η Ελλάδα και στον όμιλο που είναι η Ουκρανία, άλλη μια χώρα που δεν αναγνωρίζει το αλβανόφωνο κρατίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή