ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γενικό αποκλεισμό των Ρώσων ζητούν οι ΗΠΑ

geniko-apokleismo-ton-roson-zitoyn-oi-ipa-2135448

Τον γενικό αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από όλα τα αθλήματα επ’ αόριστον, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες περί ντοπαρίσματος Ρώσων και χειραγώγησης των ελέγχων τους κατά τους προπέρσινους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι, ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Αμερικανικού Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (USADA) Τρέιβις Τάιγκαρτ.

Σε άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο κ. Τάιγκαρτ έγραψε ότι εάν ευσταθούν οι κατηγορίες, που προέρχονται από μαρτυρία του Ρώσου πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου κατά του ντόπινγκ στη Μόσχα, τότε «θα πρόκειται για παραβίαση της ίδιας της ουσίας του αθλητισμού» και για «προσβολή για τις θεμελιώδεις αξίες του Ολυμπιακού Κινήματος».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) έχει αρχίσει ήδη επίσημη έρευνα για την καταγγελία του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ και έχει θέσει ως προθεσμία για την ανακοίνωση του πορίσματος την 15η Ιουλίου, δηλαδή τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Να σημειωθεί ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα της επανεξέτασης των περίπου 250 δειγμάτων των αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, οι οποίοι πρόκειται να είναι παρόντες και στους Αγώνες του Ρίο τον Αύγουστο.Προχθές το βράδυ ο υπουργός Αθλητισμού της Ρωσίας, ο πολύς Βιτάλι Μούτκο, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα θεσμοθετήσει τη μετατροπή της χρήσης αναβολικών σε έγκλημα που θα επισύρει ποινή φυλάκισης έως και πέντε έτη. Υποσχέθηκε, επίσης, ότι όσοι Ρώσοι αθλητές μπορεί να προκριθούν για το Ρίο θα περάσουν από πρόσθετο τριπλό έλεγχο: «Θα περάσουν από τρεις έξτρα ελέγχους. Πρόκειται για πρωτοφανή διαδικασία και ελπίζω η IAAF να λάβει υπ’ όψιν της τις προσπάθειες που κάνει η Ρωσία».Η IAAF πρόκειται να αποφασίσει στις 17 Ιουνίου εάν η Ρωσία έχει συμμορφωθεί με τις διατάξεις περί καταπολέμησης του ντόπινγκ.