Ο «χάρτης» της νέας Ευρωλίγκας

Ο «χάρτης» της νέας Ευρωλίγκας

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση ενός «κλειστού» ομίλου από τους «πατρίκιους» του ευρωπαϊκού μπάσκετ που περιμένουν τον καταμερισμό εσόδων, ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ, η δημιουργία μιας γιγάντιας, χρονικά, φάσης που θα οδηγήσει απευθείας στα πλέι οφ και η αύξηση των αγώνων, σε 37 από 31 για όποια ομάδα εξαντλήσει την προημιτελική σειρά και προκριθεί στο επόμενο φάιναλ φορ, συνθέτουν τη νέα δομή και οργάνωση της επόμενης Ευρωλίγκας.

Η μείωση των συμμετεχόντων ομάδων, κατά το 1/3 (συγκριτικά με τις 24 που συμμετείχαν και τις 32 που άρχιζαν προ του 2007), μπορεί να ισχυροποιεί τη «βιτρίνα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί «συρρίκνωση». Σε όσες ομάδες δεν διαθέτουν την ανάλογη παράδοση παρουσιών και επιτυχιών στη διοργάνωση και κυρίως δεν έχουν υπογράψει το άκρως δεσμευτικό, δεκαετές συμβόλαιο, αφαιρείται και το δικαίωμα προσπάθειας να κερδίσουν μία θέση στην «ελίτ», ενώ «εξαφανίζονται και όποιες πιθανότητες ευχάριστων εκπλήξεων από τις ομάδες που χαρακτηρίζονται αουτσάιντερ. Στο πρόσφατο φάιναλ φορ του Βερολίνου, από τις 4 ομάδες, οι δύο –Λοκομοτίβ Κούμπαν και Λαμποράλ Κούτσα– «γκρέμισαν» το τείχος του κατεστημένου συμμετοχών και έπαιξαν στον μικρό τελικό, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό για τη συνολική πορεία τους. Στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου, παρά τη διατήρηση δύο θέσεων από το πρωτάθλημα των χωρών της Βαλτικής, η Λοκομοτίβ δεν θα συμμετάσχει και ενώ κατέκτησε την 3η θέση στο Βερολίνο, γιατί αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των πλέι οφ, ενώ δεν της προτάθηκε η υπογραφή εγγυημένου συμβολαίου. Αντίθετα, η Λαμποράλ που ανήκει στους «εκλεκτούς» της Ευρωλίγκας, διατήρησε την τρίτη εκπροσώπηση του ισπανικού πρωταθλήματος, μαζί με τη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα, ενώ τρεις θα είναι και οι τουρκικές ομάδες, λόγω της κατάκτησης του Eurocup από την Γκαλατάσαραϊ που θα συμπληρώσει την εγγυημένη παρουσία της Φενέρμπαχτσε και της Εφές.

Μέλη της… ενδεκάδας των συμβολαίων της Ευρωλίγκας που έχει καταστρατηγήσει μ’ αυτή την τακτική τα αγωνιστικά κριτήρια εκπροσώπησης από τα εθνικά πρωταθλήματα και έχει καθιερώσει το μοντέλο πολυεθνικής εμπορικής εταιρείας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ, η Ζαλγκίρις και η Αρμάνι. Στον… «πάγκο» της επόμενης Ευρωλίγκας θα έχουν θέση οι πρωταθλήτριες της Γερμανίας, της Αδριατικής «λίγκας», η νικήτρια ή η φιναλίστ της Βαλτικής και υπάρχει μια ακόμη θέση που θα καλυφθεί με πρόσκληση (wild card) των διοργανωτών και από τη σεζόν 2017-18, η θέση θα πάει στην Ισπανία (4 ομάδες). Προς το παρόν, δεν υπάρχει εκπρόσωπος του γαλλικού πρωταθλήματος στην επόμενη Ευρωλίγκα.

Το νέο πρωτάθλημα δεν θα έχει την καθιερωμένη κλήρωση των ομίλων, καθώς και οι 16 ομάδες θα βρεθούν αντίπαλες για 30 αγωνιστικές και σε διάστημα οκτώ μηνών θα διεκδικήσουν μία θέση στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας, ώστε να προκριθούν στα πλέι οφ. Το πλεονέκτημα έδρας θα ανήκει στις ομάδες των τεσσάρων πρώτων θέσεων και στα ζευγάρια που θα προκύψουν (1-8, 2-7, 3-6, 4-5), η πρόκριση στο φάιναλ φορ θα κριθεί με τη συμπλήρωση τριών νικών. Η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής μπορεί να προσφέρει στην Ευρωλίγκα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες που έχουν γίνει, την υπογραφή νέου τηλεοπτικού συμβολαίου με τους ενδιαφερόμενους σταθμούς ανά χώρα που διαθέτουν ομάδες-εκπροσώπους, αλλά και εκτός Ευρώπης και το οποίο θα είναι προσοδοφόρο, αν και η εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Κίνα πριν από 5 χρόνια δεν απέφερε μεγαλύτερα έσοδα, τουλάχιστον, στα ταμεία των συλλόγων-μελών.

Οι 16 ομάδες θα διατηρήσουν το δικαίωμα αλλαγής παικτών, μετά τον πρώτο γύρο (15η αγωνιστική), ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες αντοχές απ’ όλες για την ανταγωνιστική ολοκλήρωση των 30 αγωνιστικών, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος αγωνιστικής κατάπτωσης για όσους συλλόγους χάσουν πρόωρα το κίνητρο της διατήρησης στις 8 πρώτες θέσεις, ενώ μπορεί να προκαλέσουν αλλοίωση αποτελεσμάτων στις τελευταίες αγωνιστικές, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Η Ευρωλίγκα υποστηρίζει ότι η κατακόρυφη αύξηση των εσόδων από τον χορηγό στον χώρο της διαφήμισης και των ΜΜΕ, με την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί όλη η συμφωνία, θα καταστήσει άκρως ανταγωνιστικές όλες τις ομάδες και δεν θα υπάρξει εκφυλισμός της διοργάνωσης με πιθανή απομάκρυνση παικτών από τις ομάδες που θα είναι αδιάφορες. Ολα θα φανούν στην πράξη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή