Οι «επιστήμονες» της βίας στο ποδόσφαιρο

Οι «επιστήμονες» της βίας στο ποδόσφαιρο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοαποκαλούνται «Music Hall», «χαρούμενα παλικάρια» και «εξωγήινοι», αλλά οι Ρώσοι χούλιγκαν είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, άρτια εκπαιδευμένοι και συμμετέχουν σε βιαιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του ρωσικού πρωταθλήματος. Οποτε έχουν την ευκαιρία, εξωτερικεύουν τη βία και σε αγώνες που διεξάγονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών αναμετρήσεων.

Η μοχθηρότητα και η οργάνωση των Ρώσων χούλιγκαν αποτελεί το βασικό συστατικό αυτών των οργανώσεων, που στο EURO 2016 ενώθηκαν, διαγράφοντας προσωρινά την εντός ρωσικών συνόρων έχθρα τους.

Με εξαίρεση τους Πολωνούς χούλιγκαν, οι Ρώσοι είναι οι πιο συνεπείς στην πρόκληση επεισοδίων, κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όταν το λιμάνι της Μασσαλίας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για αρκετές ώρες. Οι σκηνές των επεισοδίων έκαναν τον γύρο του κόσμου και οι εικόνες πρωτοφανούς βιαιότητας δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές. «Οταν βλέπεις ένα οργανωμένο γκρουπ ανθρώπων, να εισβάλει σε έναν χώρο που βρίσκονται Αγγλοι οπαδοί, να δέρνουν και να αποχωρούν όλοι μαζί, καταλαβαίνεις πως πρόκειται για κάτι προμελετημένο», αναφέρει ο Μπρούνο Τάνι, εκπροσωπώντας τα ΜΑT της Γαλλίας.

Το ρωσικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια τεράστιο πρόβλημα με τους χούλιγκαν που δίνουν τους δικούς τους «αγώνες», ταυτόχρονα με τους ποδοσφαιρικούς. Οι «Music Hall» και οι «Βεσιόλιε Ρεμπιάτα» (όνομα σοβιετικού συγκροτήματος της δεκαετίας του 1930), συνήθως έδιναν ραντεβού με τους «Εξωγήινους» και τους «Μαχητές» της Σπάρτακ Μόσχας σε απομακρυσμένα μέρη. Τα όσα συνέβαιναν μεταξύ τους, βιντεοσκοπούνταν και στη συνέχεια ανέβαιναν στο Διαδίκτυο. Σε αυτές τις μάχες, ήταν προαποφασισμένο το πόσοι θα συμμετάσχουν προκειμένου να υπάρχει απόλυτη αριθμητική ισορροπία. Οι οπαδοί της Ζενίτ απεδείχθησαν ιδιαίτερα δραστήριοι και ευρωπαϊκά πριν από κάποιους μήνες. Σκληροπυρηνικοί οπαδοί της ομάδας της Αγίας Πετρούπολης, κανόνισαν ραντεβού με τους αντίστοιχους της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης. Το μέρος ήταν σκοτεινό και φωτίστηκε από προβολείς αυτοκινήτων που βρέθηκαν περιμετρικά του πεδίου μάχης. Το επεισόδιο, δεν διήρκεσε περισσότερο από δύο λεπτά, καθώς το μένος των Ρώσων εκφράστηκε άμεσα με μπουνιές και κλωτσιές.

Ο Νο1 κανόνας των Ρώσων είναι πως επιτίθενται μόνο με γυμνά χέρια. Δεν χρησιμοποιούν ποτέ μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα, εν αντιθέσει με τους Πολωνούς που δεν έχουν τέτοιους κανόνες. Είκοσι οκτώ Ρώσοι απελάθηκαν μετά τα επεισόδια με τους Αγγλους, που θύμισαν παλαιότερες εποχές που πολλοί ήθελαν να ξεχάσουν.

Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι Ρώσοι οπαδοί, ελάχιστα ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, το οποίο είναι απλώς η αφορμή για ένα ταξίδι, ή μια ευκαιρία για να ανέβει η αδρεναλίνη στα ύψη. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνει και ο Αντρέι Βντόνιν, αρθρογράφος της εφημερίδας «Κομσομολσκάγια Πράβντα», που αναφέρει: «Οι Ρώσοι είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί σε αυτή την εναλλακτική έκφανση του EURO 2016. Ούτως ή άλλως, στους κύκλους των οπαδών τρέχει ένα δικό τους πρωτάθλημα και ελάχιστα ενδιαφέρονται για ποδόσφαιρο. Το συμβάν διαρκεί δύο λεπτά, αλλά αυτά είναι αρκετά για να υπάρχουν καίρια χτυπήματα». Οι Ρώσοι είναι οι δεύτεροι πιο επικίνδυνοι οπαδοί του EURO, πίσω από τους Πολωνούς. H μεταξύ τους εξωγηπεδική κόντρα στο EURO 2012, έμεινε στην ιστορία ως η πιο βίαιη της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά τα επεισόδια δείχνουν αυτή τη χρονιά να απασχολούν ακόμα περισσότερες χώρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή