Ανατροπή και πρωτιά για Κροατία

Ανατροπή και πρωτιά για Κροατία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβακία (σίγουρα μέσα στις τέσσερις καλύτερες 3ες) είναι οι πέντε ομάδες που εξασφάλισαν και τυπικά χθες την πρόκριση στη φάση των «16» του Euro, μαζί με τις Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Ουαλλία, που είχαν περάσει από τους δύο πρώτους ομίλους, αλλά και την Ιταλία με την Ουγγαρία που περνούν ό,τι κι αν γίνει σήμερα στα τελευταία παιχνίδια των ομίλων τους. Στη μάχη για τις τέσσερις καλύτερες 3ες από τους 6 ομίλους, η Σλοβακία έχει ήδη προκριθεί, ενώ Β. Ιρλανδία (3 β., 2-2 γκολ), Τουρκία (3 β., 2-4) και Αλβανία (3 β., 1-3) θα περιμένουν τα σημερινά παιχνίδια για να δουν αν θα περάσουν.

Η Γερμανία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία και το τελικό 1-0 της νίκης της μοιάζει πολύ φτωχό σε σχέση με τις αμέτρητες ευκαιρίες που δημιούργησε και σπατάλησε. Με δύο δοκάρια του Μίλερ (27΄, 34΄), κάμποσα χαμένα τετ α τετ, 21 έναντι μόλις 2 τελικές προσπάθειες και κατοχή μπάλας 71-29%, τα «πάντσερ» χρειάστηκαν ένα γκολ του Μάριο Γκόμες στο 29΄ και παιχνίδι με φρένο (υπό τον φόβο του απρόοπτου) στο τελευταίο 20λεπτο για να κερδίσουν έναν αντίπαλο που προσπάθησε φιλότιμα, όμως το καλύτερο που μπορούσε χθες ήταν μια «τιμητική» ήττα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Γερμανοί έκλεισαν τη φάση των ομίλων χωρίς να δεχθούν γκολ.

Την ίδια ώρα, η Πολωνία κέρδισε 1-0 την (πρόωρα αποκλεισμένη) Ουκρανία και τερμάτισε 2η στον Γ΄ όμιλο, χωρίς κι αυτή να δεχθεί γκολ. Εμεινε 2η στον όμιλο πίσω από τη Γερμανία λόγω διαφοράς ενός γκολ, αλλά ουδόλως στενοχωρήθηκε, μιας και είναι η πρώτη φορά που προκρίνεται στην επόμενη φάση ενός Euro. Αντίπαλός της θα είναι το Σάββατο, στο Σεντ Ετιέν η, Ελβετία. Οι Πολωνοί χρειάστηκαν ένα υπέροχο γκολ του Μπλαστσικόφσκι στο 54΄ για να λυγίσουν τους Ουκρανούς, οι οποίοι παρά τις πολλές ευκαιρίες τους έφυγαν με 0 βαθμούς και 0 γκολ από το Euro!

Νίκη για Τουρκία

Την πιο σημαντική νίκη της ημέρας (2-0 την Τσεχία) πήρε η Τουρκία, έστω κι αν δεν είναι σίγουρο ότι θα την εξαργυρώσει με πρόκριση! Οι Τούρκοι «γαντζώθηκαν» από το γκολ του Γιλμάζ στο 10΄, άντεξαν στην ασφυκτική πίεση (ένα δοκάρι με τον Σίβοκ στο 16΄ συν 3-4 μεγάλες ευκαιρίες) των Τσέχων μέχρι το τέλος του α΄ ημιχρόνου, πέτυχαν με τον Τουφάν στο 65΄ το δεύτερο γκολ που βάζει από κάτω τους την Αλβανία στη μάχη για τις 4 καλύτερες τρίτες και ελπίζουν βάσιμα σε πρόκριση, εκεί που με 2 ήττες στις πρώτες αγωνιστικές όλα έμοιαζαν χαμένα.

Το ματς Κροατία – Ισπανία ήταν απλώς για να κρίνει τη σειρά κατάταξης, με το τελικό 2-1 (με ανατροπή) να δίνει την 1η θέση στους Κροάτες. Ηταν όμως ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια του Euro, με εξαιρετικό ρυθμό και πολλές ευκαιρίες, με πιο κραυγαλέες το διπλό δοκάρι του Ράκιτιτς στο 14΄ και το χαμένο πέναλτι (απέκρουσε ο Σούμπασιτς) του Σέρχιο Ράμος στο 72΄. Ο Μοράτα άνοιξε το σκορ στο 7΄ με το 3ο του γκολ στη διοργάνωση, ισοφάρισε ο Κάλινιτς με υπέροχο τακουνάκι στο 45΄ και ο Πέρισιτς έκανε στο 87΄ το 2-1. Οι Ισπανοί δέχονται πρώτη φορά μετά το 2000 δύο γκολ σε παιχνίδι ενός Εuro και πέφτουν τώρα πάνω στην Ιταλία στη φάση των «16»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή