O Ρώσος χούλιγκαν που έκανε άνω κάτω τη Γαλλία

O Ρώσος χούλιγκαν που έκανε άνω κάτω τη Γαλλία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις εκατοντάδες των Ρώσων «φιλάθλων» που έφτασαν στη Γαλλία αυτόν τον μήνα με διαθέσεις κάθε άλλο παρά… φίλαθλες (πέρα δηλαδή από τους αγνούς Ρώσους οπαδούς) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, ξεχώρισε η φιγούρα του επικεφαλής του συνδέσμου φίλων της εθνικής Ρωσίας, ο πολύς Αλεξάντερ Σπρίγκιν.

Αφού έδινε δεξιά και αριστερά συνεντεύξεις στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως εκπρόσωπος των Ρώσων οπαδών ενόψει της πρώτης αναμέτρησης με την Αγγλία στις 11 Ιουνίου, συνελήφθη στη Μασσαλία για τον ρόλο του στα σφοδρότατα επεισόδια με Αγγλους οπαδούς το πρώτο Σαββατοκύριακο του Euro 2016.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου απελάθηκε από τη Γαλλία μαζί με αρκετούς άλλους Ρώσους οπαδούς, αλλά την περασμένη Δευτέρα (20 του μηνός) ήταν πίσω στη Γαλλία και ανέβαζε φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το γήπεδο στην Τουλούζη, όπου η Ρωσία αντιμετώπιζε την Ουαλλία για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Ο Σπρίγκιν είχε καταφέρει να επιστρέψει στον… τόπο του εγκλήματος, μπαίνοντας στη Γαλλία διά ξηράς ώστε να αποφύγει τους ελέγχους που θα τον κράταγαν μακριά από τη χώρα που τον είχε μόλις απελάσει.

Οι γαλλικές αρχές βεβαίως (που χτενίζουν σχολαστικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άλλα, πολύ πιο επικίνδυνα για την ασφάλεια της διοργάνωσης άτομα) εντόπισαν αμέσως τις φωτογραφίες του Σπρίγκιν, τον συνέλαβαν επί τόπου και την Τρίτη τον ξαναέστειλαν πίσω στην πατρίδα του. Ετσι κι αλλιώς τον Σπρίγκιν δεν τον ενδιέφερε πια να μείνει στη Γαλλία, αφού η εθνική Ρωσίας είχε αποκλειστεί.

Ποιος όμως είναι ο τύπος αυτός, που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με ακροδεξιά κινήματα και φιγουράρει σε φωτογραφίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν;

Πρόκειται για τον αρχηγό του συνδέσμου οπαδών από της ιδρύσεώς του το 2007. Είναι λάτρης της ρωσικής σημαίας και της μπίρας και φέρεται να έχει φροντίσει για τη… διαπαιδαγώγηση των μελών του συνδέσμου σε τεχνικές «στριτ φάιτινγκ», δηλαδή αντιπαράθεσης στους δρόμους. Από το 2005 άφησε την… ηγεσία των οπαδών της Ντινάμο Μόσχας και με παρότρυνση και των ρωσικών αρχών ασχολήθηκε με το πώς θα ενώσει όλους τους Ρώσους οπαδούς σε έναν σύνδεσμο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, ο Σπρίγκιν, στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του πια, είναι μέλος ακροδεξιών οργανώσεων στη Ρωσία, έχει φωτογραφίες του με ναζιστικούς χαιρετισμούς, ενώ συμμετείχε και σε ακροδεξιό μουσικό συγκρότημα.

Η σύλληψή του σε πούλμαν που μετέφερε πολλούς Ρώσους οπαδούς από τη Μασσαλία στη Λιλ ενόψει του δεύτερου αγώνα της Ρωσίας με τη Σλοβακία, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας.

Φέρεται να είναι προστατευόμενος του Ρώσου υπουργού Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, ενώ η σχέση του με το ρωσικό καθεστώς αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του ως μέλος στην κρατική επιτροπή που συντονίζει τις προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Είναι δε τέτοια η γνωριμία του με τον πρόεδρο Πούτιν, ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου αναφέρεται σε αυτόν δημοσίως με το υποκοριστικό του, δηλαδή «Σάσα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή