Βυθίστηκε στα… ρηχά η Αγγλία

Βυθίστηκε στα… ρηχά η Αγγλία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μάμα μία, τι Ιταλία αλλά και τι απίστευτη Ισλανδία! Σε αντίθεση με τους Αγγλους που βίωσαν το πιο οδυνηρό ποδοσφαιρικό «exit» (και όχι Βrexit, αφού η Ουαλλία συνεχίζει) της ιστορίας τους, χάνοντας 2-1 με επική ανατροπή από την πρωτάρα αλλά αήττητη και θαυματουργή Ισλανδία, οι Ιταλοί έκαναν επίδειξη ποδοσφαιρικής μεγαλοσύνης απέναντι στους αγνώριστους Ισπανούς, τους νίκησαν με το εμφατικό 2-0, τους αποκαθήλωσαν έπειτα από δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του Euro και προελαύνουν ακάθεκτοι στα προημιτελικά, δείχνοντας απόλυτα πειστικοί και ικανοί να κατακτήσουν το τρόπαιο! Ηταν μια νίκη που σήκωσε όλη την Ιταλία στο πόδι, με επίκεντρο των πανηγυρικών εκδηλώσεων τη Ρώμη όπου η νύχτα έγινε μέρα!

Στην άτυπη ρεβάνς του τελικού του Euro 2012 στο Κίεβο, η «σκουάντρα ατζούρα» πήρε το αίμα της πίσω για εκείνη τη ντροπιαστική ήττα με 4-0. Αυτή τη φορά, η γάτα ήταν η Ιταλία και το ποντίκι η Ισπανία, με το παιχνίδι τους να καθηλώνει την ποδοσφαιρική Ευρώπη, σε μια ιταλική παράσταση άψογης τακτικής, ψυχωμένου και μυαλωμένου αγώνα, τρομερού πάθους και μεγάλης έντασης σε κάθε στιγμή. Με τους φλύαρους και αναιμικούς Ισπανούς να έχουν μεγάλα προβλήματα στη μεσαία γραμμή, οι Ιταλοί επέβαλαν από την αρχή τον ρυθμό τους και έφεραν το παιχνίδι στα μέτρα τους. Αφού προειδοποίησαν 2-3 φορές, με τον Ντε Χέα να κάνει σπουδαίες αποκρούσεις στο 8΄ σε κεφαλιά του Πελέ και στο 11΄ σε ψαλιδάκι του Τζακερίνι που βρήκε μετά το δοκάρι, άνοιξαν το σκορ με προβολή του Κιελίνι στο 33΄, ύστερα από ασθενή απόκρουση του Ισπανού τερματοφύλακα σε φάουλ του Εντερ.

Με άψογη τακτική και εξαιρετικές αντεπιθέσεις, οι Ιταλοί είχαν κι άλλες ευκαιρίες να κλειδώσουν τη νίκη (κορυφαίες το σουτ του Τζακερόνι στο 45΄ και το τετ α τετ του Εντερ στο 53΄, με τον Ντε Χέα να κάνει σπουδαίες επεμβάσεις), πριν νιώσουν πραγματική απειλή από τους φλύαρους Ισπανούς στο τελευταίο δεκάλεπτο. Η «σκουάντρα ατζούρα» όχι μόνο δεν λύγισε από την κούραση και την πίεση των τελευταίων λεπτών, αλλά με υποδειγματική αντεπίθεση και σκόρερ τον Πελέ στο 91΄, πέτυχε το δεύτερο γκολ που σφράγισε τον θρίαμβο.

Οσο σημαντική κι αν ήταν η αποκαθήλωση των Ισπανών, δεν συγκρίνεται με το απίστευτο θαύμα που υπέγραψε η εκπληκτική Ισλανδία! Αν και στην αρχή έμοιαζαν όλα πολύ απλά για τους Αγγλους με το γρήγορο γκολ του Ρούνι με πέναλτι μόλις στο 4΄ («γκρέμισμα» του Στέρλιγκ από τον Χάλντορσον), η επική αντίδραση των Ισλανδών έβαλε το ματς σε άλλα καλούπια. Πρώτα με προβολή του Σίγκουρντσον στο 6΄ και έπειτα με σουτ του Σίγκθορσον στο 18΄, όπου ο Χαρτ αντέδρασε σαν μαθητούδι, οι «ψαράδες» έκαναν μια μεγαλειώδη ανατροπή και ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχυ για τα «λιοντάρια» που αντέδρασαν άμυαλα και αγχωμένα. Η πίεση της Αγγλίας ελάχιστες φορές έφερε ρήγματα στην καλοστημένη άμυνα των Ισλανδών, που είχαν τρεις σπουδαίες ευκαιρίες με τον Σκούλασον (σουτ μόλις άουτ στο 34΄), το ανάποδο ψαλίδι του Σίγκουρντσον στο 55΄ και το σουτ του Γκούναρσον στο 83΄ για να υπογράψουν νωρίτερα το θαύμα! Η απάντηση της Αγγλίας στην ισλανδική καταιγίδα; Τίποτα. Το απόλυτο τίποτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή