Στα ημιτελικά η Πορτογαλία του Σάντος

Στα ημιτελικά η Πορτογαλία του Σάντος

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ψυχή στο στόμα πέρασε από τους ομίλους, με την ψυχή στο στόμα προκρίθηκε στους «8», με την ψυχή στο στόμα έφτασε και στους ημιτελικούς τους Euro, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό; Η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι (1-1 ο κανονικός αγώνας και η παράταση), για να ξεπεράσει με συνολικό 6-4 το εμπόδιο της Πολωνίας και να γίνει η πρώτη ομάδα που έκλεισε θέση στην τετράδα, περιμένοντας τον νικητή του αποψινού αγώνα ανάμεσα στο Βέλγιο και στην Ουαλλία για να ξέρει τον τελευταίο της αντίπαλο πριν από τον τελικό. Ουδείς θαμπώθηκε από την εμφάνισή της (πέμπτο παιχνίδι χωρίς νίκη στην κανονική διάρκεια), η αποστολή εξετελέσθη όμως, κι αυτό είναι που μετράει στο φινάλε.

Το γρήγορο γκολ του Λεβαντόφσκι (το πρώτο του και το πιο γρήγορο στη διοργάνωση), πριν καν συμπληρωθεί το δεύτερο λεπτό, έδωσε στους Πολωνούς την άνεση να διαχειριστούν με μεγαλύτερη άνεση το παιχνίδι και να παίζουν περισσότερο με αντεπιθέσεις, μιας και οι Πορτογάλοι αναγκάστηκαν να βγουν πιο θαρρετά μπροστά για να ισοφαρίσουν. Μεγάλο ρίσκο δεν πήρε κανείς και, παρότι υπήρχε καλός ρυθμός, δεν βγήκαν μεγάλες φάσεις μέχρι να ισοφαρίσει σε 1-1 με ωραίο σουτ ο Σάντσες στο 33΄, δύο λεπτά από την άρνηση του διαιτητή να δώσει πέναλτι υπέρ της Πορτογαλίας σε «γκρέμισμα» του Ρονάλντο από τον Γκλικ.

Παιχνίδι της υπομονής ήταν και το β΄ ημίχρονο. Οι Πορτογάλοι ήταν πιο επιθετικοί και είχαν περισσότερες καλές στιγμές στην επίθεση, όχι όμως κλασικές ευκαιρίες. Με λιγότερη κατοχή αλλά σχεδόν διπλάσιες τελικές προσπάθειες, ρίσκαραν λίγο παραπάνω από τους Πολωνούς για το νικητήριο γκολ, χωρίς να το πετύχουν. Το ματς πήγε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου όλοι ήταν εύστοχοι εκτός από τον Μπλαστσικόφσκι. Εκτέλεσε τέταρτος και είδε τον Πατρίτσιο να αποκρούει, με τον Κουαρέσμα να ευστοχεί εν συνεχεία και να λυτρώνει τον Φερνάντο Σάντος.

Εντός… έδρας οι Βέλγοι

Εμπόδιο στην προσπάθεια της Εθνικής Ουαλλίας, της μόνης εναπομείνασας ομάδας των Βρετανικών Νήσων στο Euro 2016, να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά μιας μεγάλης διοργάνωσης, θα τεθεί απόψε (10 μ.μ.) η Εθνική Βελγίου στο γήπεδο της Λιλ.

Το παιχνίδι θα είναι σχεδόν σαν εντός έδρας για τους Βέλγους, αφού η Λιλ απέχει μόνο 15 χιλιόμετρα από τα γαλλοβελγικά σύνορα.

Σε έναν αγώνα όπου οι επιθέσεις αναμένεται να έχουν τον πρώτο ρόλο, το αποτέλεσμα είναι ανοικτό, καθώς το μεν Βέλγιο είναι η πρώτη ομάδα στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, η δε Ουαλλία έχει αποδείξει ότι με την ποιότητά της μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά.

«Γνωρίζουμε για τον ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, αλλά αυτό σίγουρα είναι το σπουδαιότερο παιχνίδι στην ιστορία της Ουαλλίας έκτοτε», είπε το μεγάλο αστέρι των Βρετανών, ο Γκάρεθ Μπέιλ.

Με ικανοποίηση είδε ο Ουαλλός προπονητής Κρις Κόουλμαν τον κεντρικό αμυντικό και αρχηγό του Ασλι Ουίλιαμς να προπονείται κανονικά χθες, παρά τον τραυματισμό του στον αγώνα με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Βέλγιο του Μαρκ Βίλμοτς έχει πάρει φόρα μετά τις πειστικές νίκες επί της Ιρλανδίας, της Σουηδίας και της Ουγγαρίας και μοιάζει ευλογημένο από την κλήρωση για να φτάσει μέχρι και τον τελικό του Παρισιού. Θα καταφέρει όμως να περιορίσει τον Μπέιλ; Ο σέντερ μπακ Τόμπι Αλντερβάιρελντ είναι αισιόδοξος: «Διαθέτουμε τους παίκτες για να σταματήσουν τον Μπέιλ. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε ανόητες απώλειες συγκέντρωσης όταν έχουμε την μπάλα», είπε.

Πλάι στον Αλντερβάιρελντ, αντί του τιμωρημένου Τόμας Φερμέλεν, αναμένεται να αγωνισθεί ο 21χρονος Τζέισον Ντενάιερ της Γκαλατασαράι. Βασικός όμως θα είναι ο κανονιέρης της Εθνικής Βελγίου, ο Εντέν Αζάρ της Τσέλσι. Ο ακραίος επιθετικός είχε φανταστική απόδοση στο 4-0 επί της Ουγγαρίας αλλά έχασε τις προπονήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. Ευτυχώς για τον κ. Βίλμοτς, ο αρχηγός του χθες προπονήθηκε και θα είναι απόψε στη διάθεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή