Ευρωπαϊκή πρόκληση για τον στίβο

Ευρωπαϊκή πρόκληση για τον στίβο

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη συγκομιδή «γαλανόλευκων» μεταλλίων σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν οι Ελληνες αθλητές στη διοργάνωση του Αμστερνταμ (6-10 Ιουλίου). Η χώρα μας θα πάρει μέρος με 35 εκπροσώπους, οι οποίοι, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους, μπορούν να διεκδικήσουν από τέσσερα έως οκτώ μετάλλια και πολλά καλά πλασαρίσματα. Από την άλλη, η απουσία της Ρωσίας αποτελεί σπουδαία ευκαιρία για διακρίσεις σε αγωνίσματα όπου πρωταγωνιστούν Ρώσοι και Ρωσίδες. Αυτές τις ημέρες, οι αθλητές και οι αθλήτριές μας πραγματοποιούν τις τελευταίες προπονήσεις και πίσω από αυτούς, στη σκιά των προβολέων, βρίσκονται οι προπονητές τους, οι οποίοι, πολλές φορές, παίζουν και τον ρόλο του ψυχολόγου, του μασέρ ακόμα και του… πρακτικού γιατρού. Στόχος τους είναι να βρεθεί ο αθλητής τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και μέσα από τη δική του διάκριση θα νιώσουν και αυτοί ικανοποιημένοι. Κάποιους από αυτούς τους αφανείς ήρωες επιλέξαμε για να μας μιλήσουν για τη διοργάνωση της Ολλανδίας.

«Ο ελληνικός στίβος γνωρίζει άνθηση. Δεν αναφέρομαι μόνο στους άνδρες και στις γυναίκες. Υπάρχουν ευχάριστα μηνύματα και από τις μικρότερες κατηγορίες, κάτι που δείχνει ότι θα υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Τα Ελληνόπουλα, παρά τις αντίξοες συνθήκες, δεν το βάζουν κάτω», μας είπε ο εθνικός προπονητής Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και, όταν του ζητήσαμε να μας κάνει κάποιες προβλέψεις για τους εκπροσώπους μας στο Αμστερνταμ, απάντησε… αινιγματικά: «Θα πάρουν μέρος 35 αθλητές. Για τα δεδομένα της Ελλάδος είναι μεγάλη ομάδα. Θα ήθελα τα παιδιά να “πιάσουν” τις επιδόσεις τους. Εάν το καταφέρουν, θα χαρούμε περισσότερο απ’ όσο περιμένουμε».

Στη διοργάνωση της Ολλανδίας, οι άλτες μας θεωρούνται ανάμεσα στα φαβορί για διακρίσεις. Στο επί κοντώ, η Κατερίνα Στεφανίδη διαθέτει την κορυφαία επίδοση (4,86) και τις δυνατότητες για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, ενώ καλά άλματα έχει στο ενεργητικό της και η Νικόλ Κυριακοπούλου. «Δυστυχώς μια ίωση άφησε λίγο πίσω τη Νικόλ στις προπονήσεις. Θα δούμε εάν θα καταφέρει να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Από τη στιγμή που δεν θα κατέβουν οι Ρωσίδες, πέρα από το ελληνικό δίδυμο, δυνατές άλτριες είναι η Νικόλ Μπούχλερ (Ελβετία) και η Γερμανίδα Μαρτίνα Στρουτζ», μας είπε ο προπονητής της Νικόλ Μανώλης Καραγιάννης.

Στον τελευταίο του αγώνα πριν από το ευρωπαϊκό, ο Κώστας Φιλιππίδης πέρασε πάνω από τα 5,70 και έδειξε έτοιμος να διεκδικήσει ένα μετάλλιο. Στο επί κοντώ των ανδρών ξεχωρίζει το όνομα του Γάλλου Ρενό Λαβιλενί. «Ο Κώστας είναι σε καλή κατάσταση. Ολα παίζονται», μας είπε λακωνικά ο προπονητής του Δημήτρης Κυτέας. Ο Κώστας Φιλλιπίδης θα ολοκληρώσει την προετοιμασία του στη Γερμανία.

Αισιόδοξος για την ελληνική παρουσία στο Αμστερνταμ αλλά και απογοητευμένος από κάποιους αθλητές μας είναι ο Γιώργος Πομάσκι. Εμπειρος προπονητής με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του, η άποψή του έχει ιδιαίτερη σημασία: «Διαθέτουμε πολλές καλές μονάδες. Από τη μία, χαιρόμαστε για τη μεγάλη αποστολή αλλά εγώ θα “έκοβα” ακόμη και 15 γιατί δεν έχουν πιάσει το νόημα του πρωταθλητισμού. Δεν πρέπει να διεκδικούμε μόνο τη συμμετοχή, αλλά και κάτι παραπάνω».

Στην Ολλανδία, θα βρίσκεται πίσω από τις προσπάθειες των Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν) και Χάιδω Αλεξούλη (μήκος). «Τα κορίτσια είναι έτοιμα. Η Βούλα βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και, για εμένα, πρέπει να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο. Η Αλεξούλη αγαπάει αυτό που κάνει και αποτελεί θέμα χρόνου να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα», τόνισε.

Δυνατότητες –και επιδόσεις– για να ανεβούν στο βάθρο διαθέτουν η Αλεξία Παππά στα 10.000 μ., ο Λυκούργος Τσάκωνας στα 200 μ., ο Κώστας Δουβαλίδης στα 110 μ. εμπόδια και ο Κώστας Μπανιώτης στο ύψος.

Μία θέση στην οκτάδα μπορούν να διεκδικήσουν και οι Ειρήνη Βασιλείου (400 μ.), Πεσιρίδου (100 μ. εμπ.), Αλεξούλη (μήκος), Τσιάμης (τριπλούν), Σκαρβέλης (σφαίρα) και Αναστασάκης (σφύρα).

Στο τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ζυρίχη 2014), η Κατερίνα Στεφανίδη είχε κατακτήσει ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ, ενώ στην ίδια θέση του βάθρου ανέβηκε και ο Λούης Τσάτουμας στο μήκος. Στα 82 χρόνια της διοργάνωσης, οι εκπρόσωποι της Ελλάδος έχουν κατακτήσει 21 μετάλλια (7-5-9).

Ρεκόρ συμμετοχών χωρίς τη Ρωσία!

Το πρώτο ρεκόρ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Αμστερνταμ, επιτεύχθηκε πριν από την έναρξη της διοργάνωσης και αυτό δεν είναι άλλο από τις συμμετοχές. Στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας θα βρεθούν 1.474 αθλητές και αθλήτριες, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ είχε γίνει πριν από δύο χρόνια στη Ζυρίχη (1.439). Στη διοργάνωση θα υπάρχουν πολλές καινοτομίες, καθώς στους προκριματικούς του ακοντισμού και της δισκοβολίας θα… πάνε οι αθλητές στους φιλάθλους. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στην πανέμορφη «Πλατεία των Μουσείων» (Museumplein) και οι φίλοι του αθλητισμού θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τους αγωνιζόμενους.

Στην κορυφαία διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου θα εκπροσωπηθούν 50 χώρες. Πολλές από αυτές θα πάρουν μέρος με τις μεγαλύτερες αποστολές στην ιστορία τους. Η Γερμανία θα εκπροσωπηθεί από 118 αθλητές και αθλήτριες, η Βρετανία από 103, η Ιταλία από 75, η Τσεχία από 52 κ.ο.κ.

Στους αγώνες του Αμστερνταμ πολλοί αθλητές θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και αυτές των βασικών τους αντιπάλων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Από την άλλη, η διοργάνωση θα αποτελέσει για πολλούς αγωνιζόμενους την τελευταία ευκαιρία για να πιάσουν τα όρια και να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας.

Στην πόλη της Ολλανδίας θα βρεθούν σχεδόν όλα τα «αστέρια» του ευρωπαϊκού στίβου. Μεγάλη απούσα από τη διοργάνωση θα είναι η ομάδα της Ρωσίας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (ΙΑΑF) αποφάσισε να συνεχιστεί η τιμωρία που της επέβαλε εξαιτίας των απανωτών θετικών δειγμάτων σε ελέγχους για απαγορευμένες ουσίες. Αφορμή για την τιμωρία υπήρξε έκθεση του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), στην οποία υπήρχαν στοιχεία για συστηματικό ντόπινγκ που πραγματοποιείται στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή