Δαβίδ-Γολιάθ και η απόλυτη Τιτανομαχία

Δαβίδ-Γολιάθ και η απόλυτη Τιτανομαχία

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η παρέα των… «σον» από την Ισλανδία δεν έγραφε ιστορία στο ματς με την Αγγλία για τη φάση των 16 του Euro, αυτό το Σαββατοκύριακο θα ήταν ίσως το πιο χορταστικό που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Μέσα σε 24 ώρες από Σάββατο σε Κυριακή, Γερμανία-Ιταλία και Γαλλία-Αγγλία σε δύο προημιτελικούς με έπαθλο για τους νικητές τη δόξα και το επόμενο, προτελευταίο, βήμα για την κατάκτηση του Euro. Ματς φτιαγμένα για να κόβουν την ανάσα και να σπάνε τα ρεκόρ της τηλεθέασης, με παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της βαριάς φανέλας των μονομάχων και της μεγάλης κλάσης των παικτών τους.

Δεν θα ζήσουμε όμως αυτά τα δύο ζευγάρια μαζί, γιατί κάποιοι απίστευτοι τύποι από την Ισλανδία αποφάσισαν να γράψουν Ιστορία. Πέταξαν έξω από τη διοργάνωση τους Αγγλους και πήραν τη θέση τους στον ένα προημιτελικό, προκαλώντας αυτά τα αντιφατικά συναισθήματα που μόνο το ποδόσφαιρο συνηθίζει να γεννά με τέτοια συχνότητα. Από τη μία πλευρά, ποιος δεν θα ήθελε να απολαύσει ένα μεγάλο και καθοριστικό ντέρμπι Γαλλία-Αγγλία, αλλά από την άλλη, ποιος είναι αυτός που δεν υποκλίθηκε στο μεγαλείο των Ισλανδών και δεν έζησε με κομμένη την ανάσα την τιτάνια προσπάθειά τους; Και ποιος δεν ζει με την περιέργεια να δει αν θα έχει κι άλλα θαύματα αυτό το παραμύθι που ζούνε;

Ακόμα κι αν η παρέα αυτών των απίστευτων Ισλανδών δεν καταφέρει να σταθεί αύριο (22.00, Σταντ ντε Φρανς) μέχρι τέλους ανταγωνιστική απέναντι σε ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης, ο προημιτελικός Γερμανία-Ιταλία αρκεί από μόνος του για να καθηλώσει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Είναι μια μεγάλη μονομαχία δύο κορυφαίων ομάδων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, που θα βρεθούν απόψε στις 10 το βράδυ στο Μπορντό, κρατώντας και οι δύο μαζί στα χέρια τους οκτώ Παγκόσμια Κύπελλα και τέσσερα Ευρωπαϊκά! Τεράστια μεγέθη διαχρονικά, με μια βαριά κληρονομιά στις πλάτες των παικτών που θα βγουν στο γήπεδο απόψε για να διεκδικήσουν το εισιτήριο για τον ημιτελικό. Θα φανεί περίεργο σε πολλούς, αλλά στο ερώτημα «πότε κέρδισε τελευταία φορά η Γερμανία την Ιταλία σε επίσημο παιχνίδι;», η σωστή απάντηση είναι μονολεκτική και κοφτή: ΠΟΤΕ!!! Μοιάζει απίστευτο μα είναι αληθινό. Από την Πρωτοχρονιά του 1923 που οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Γερμανοί δεν έχουν καμία νίκη σε επίσημο παιχνίδι! Σε μια διαδρομή σχεδόν εκατό χρόνων, δεν έχουν καταφέρει να νικήσουν ποτέ τους Ιταλούς σε Παγκόσμιο Κύπελλο ή Euro! Δεν είναι τόσο πολλά τα οκτώ επίσημα παιχνίδια τους, αλλά ήταν όλα καθοριστικά και με εξαίρεση ένα, στο Euro του 1996 που η ισοπαλία στη φάση των ομίλων δεν βόλεψε τους Ιταλούς, η «σκουάντρα ατζούρα» είχε πάντα τον τρόπο της απέναντι στα «πάντσερ», με συνολικό απολογισμό τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Κι αυτές οι τέσσερις νίκες ήταν όλες τους σε κρίσιμα ματς και συγκλονιστικές. Η πρώτη με 4-3 στην παράταση στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1970 χαρακτηρίστηκε «ο αγώνας του αιώνα». Η δεύτερη με 3-1, ήταν στον αξέχαστο τελικό του Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982. Η τρίτη με 2-0 στην παράταση, στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 2006, σε ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια στη σύγχρονη ιστορία και η τέταρτη με 2-1, στον ημιτελικό του προηγούμενου Euro, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μπαλοτέλι. Οι Ιταλοί έχουν το πάνω χέρι και στα φιλικά με 10 νίκες έναντι 8, αλλά στο πιο πρόσφατο παιχνίδι τον περασμένο Μάρτιο, οι Γερμανοί επικράτησαν με τοπ εμφατικό 4-1 στο Μόναχο! Μπορεί αυτό να τους δώσει ηθικό ή μήπως η παράδοση θα έχει ξανά τον τελευταίο λόγο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή