Το Brexit και τo ποδόσφαιρο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Oχι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα και ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης εξετάζεται από τους Βρετανούς όσον αφορά την επόμενη μέρα της αγγλικής και όχι μόνο κοινωνίας. Τι συμβαίνει όμως στο ποδόσφαιρο και πόσο -πραγματικά- επηρεάζεται από το Brexit η Πρέμιερ Λιγκ, το πιο ακριβό πρωτάθλημα στον κόσμο; Το ποδόσφαιρο, βεβαίως, είναι απλώς ένα κομμάτι της εργασίας στην Αγγλία, ωστόσο η γιγάντωσή του ως προς τα οικονομικά του κέρδη οφείλεται εν πολλοίς και στην ελεύθερη συμμετοχή Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών που αφίχθηκαν μαζικά στο «Νησί», βελτιώνοντας σε μεγάλο ποσοστό το ποδοσφαιρικό προϊόν της χώρας.

Οι εκτιμήσεις είναι βεβαίως πρώιμες, δεδομένου ότι η απόφαση για Brexit ελήφθη μεν από τον βρετανικό λαό, ωστόσο, η άμεση επίκληση του περιβόητου άρθρου 50, σε συνδυασμό με τη νομική κάλυψη που επιβάλλεται να εξεταστεί προκειμένου να οριστικοποιηθεί το Brexit, ενδέχεται να τοποθετήσει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπου δύο χρόνια.

Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου έχει τεθεί πολλές φορές προς συζήτηση και η πάγια θέση των αξιωματούχων του αθλήματος αναφέρει πως το ποδόσφαιρο είναι πλήρως ανεξάρτητο σε σχέση με οτιδήποτε συμβαίνει σε πολιτικό επίπεδο. Το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων πολιτών, όμως, ξεπερνά κατά πολύ τις όποιες θέσεις περί ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου.

«Τα προβλήματα όσον αφορά το ποδόσφαιρο, πιθανώς να είναι πιο περιορισμένα εν σχέσει με άλλες πτυχές της οικονομίας», αναφέρει ο δικηγόρος Πολ Σαπίρο, αλλά προσθέτει: «Αναμφίβολα θα υπάρχει μια αύξηση του κόστους των μεταγραφών, ενώ θα προκύψουν ζητήματα σε σχέση με το δικαίωμα συμμετοχής μη Βρετανών ποδοσφαιριστών στο πρωτάθλημα».

Η πορεία των διαπραγματεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συμφωνίες που θα συναφθούν, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική πολιτική, θα κρίνει και το επίπεδο που θα αλλάξει το ποδόσφαιρο. Σε περίπτωση που μελλοντικά υπάρξει αντιμετώπιση των Ευρωπαίων αθλητών, αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει για μη Ευρωπαίους πολίτες, το οικοδόμημα της Πρέμιερ Λιγκ με τη σημερινή του μορφή, είναι δεδομένο πως θα αλλάξει.

«Η Πρέμιερ Λιγκ είναι μια κολοσσιαία επιτυχημένη αθλητική διοργάνωση, που έχει ισχυρό αντίκτυπο τόσο εντός όσο και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η Πρέμιερ Λιγκ θα συνεχίσει να είναι πρωταγωνίστρια», ανέφερε το Δ.Σ. της αγγλικής λίγκας μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Στο πρακτικό σκέλος, ωστόσο, περισσότεροι από 400 παίκτες που αγωνίζονται αυτή τη στιγμή σε Πρέμιερ Λιγκ και Τσάμπιονσιπ δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την αγγλική ομοσπονδία για συμμετοχή στο πρωτάθλημα μη γηγενών ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές, δικαίωμα εργασίας στην Αγγλία και κατ’ επέκταση έγκριση συμμετοχής σε αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος, λαμβάνουν μόνον όσοι παίκτες έχουν αγωνιστεί στο 75% των αγώνων της Εθνικής τους ομάδας την τελευταία διετία. Η ελευθερία της μετακίνησης που ίσχυε για τους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές, δεν συνυπολόγιζε την παράμετρο των διεθνών συμμετοχών, συνεπώς ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένας περιορισμός μετακίνησης ποδοσφαιριστών. Η κλίμακα, βεβαίως, διαφοροποιείται, ανάλογα με τη θέση που έχει η κάθε ομάδα στην κατάταξη της FIFA. Ενας παίκτης από το top 10 της FIFA όφειλε να έχει αγωνιστεί στο 30% των αγώνων της εθνικής ομάδας της χώρας του τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν της ημερομηνίας αίτησης έκδοσης άδειας εργασίας. Ενας παίκτης από χώρα στις θέσεις μεταξύ 11 και 20 στο FIFA ranking έπρεπε να είχε αγωνιστεί στο 45% των αγώνων. Για τις θέσεις 21-30 το ποσοστό αυξάνεται σε 60%, ενώ για τις χώρες 31-50 ισχύει 75%.

Τι συμβαίνει όμως όσον αφορά ποδοσφαιριστές μικρότερης ηλικίας; Πολλές αγγλικές ομάδες προσελκύουν ανήλικους ποδοσφαιριστές με τους οποίους δουλεύουν στα τμήματα υποδομής, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευσή τους όταν ενηλικιωθούν, με την παρουσία τους στις πρώτες ομάδες. Αυτή μοιάζει να είναι η πιο άμεση αλλαγή μετά το Brexit, καθώς θα παρατηρηθούν αναμφίβολα μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών. Περίπτωση όπως του Σεσκ Φάμπρεγκας, που βρέθηκε στην Αρσεναλ στα 16 του, είναι αδύνατον να επαναληφθεί, υπό την υπάρχουσα κατάσταση.

Η προσαρμογή του ποδοσφαίρου στις νέες εξελίξεις αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η αύξηση του κόστους των μεταγραφών θα παίξει μεγάλο ρόλο και η γενικότερη αλλαγή της δυναμικής του πρωταθλήματος που ενδέχεται να επέλθει, πιθανώς να αλλάξει το status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή