Euro: Η Γαλλία θα διεκδικήσει το τρόπαιο στο σπίτι της

Euro: Η Γαλλία θα διεκδικήσει το τρόπαιο στο σπίτι της

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διοργανώτρια Γαλλία θα αντιμετωπίσει τους Πορτογάλους στον μεγάλο τελικό του Euro, μετά την σπουδαία νίκη της επί της Γερμανίας με 2-0 στον δεύτερο ημιτελικό που διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης στη Μασσαλία.

Με ακόμη δύο γκολ του Αντουάν Γκριεζμάν, ένα σε κάθε ημίχρονο, οι «τρικολόρ» έβγαλαν νοκ-άουτ από τη συνέχεια της διοργάνωσης τους παγκόσμιους πρωταθλητές του Γιόακιμ Λεβ, που είχαν μεν την κατοχή της μπάλας και την υπεροχή στο μεγαλύτερο κομμάτι της αναμέτρησης, πλήρωσαν, ωστόσο, τα παιδαριώδη λάθη στην άμυνά τους, που έκριναν το παιχνίδι.

Οι «τρικολόρ» θα προσπαθήσουν την Κυριακή (22:00) στο «Stade de France» να επιστρέψουν μετά από 16 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά και να κατακτήσουν τον τρίτο μεγάλο τους τίτλο μπροστά στο κοινό τους, μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Το ματς

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ανήκε στους Γάλλους, που έφτασαν κοντά στο γκολ στο έβδομο λεπτό, έπειτα από ωραία ενέργεια και πλασέ του Γκριεζμάν, το οποίο εξουδετέρωσε ο Νόιερ. Οι απαντήσεις της Γερμανίας ήρθαν στο 13’ με τον Μίλερ και ένα λεπτό αργότερα με τον Τσαν, ενώ στο 26’ ο Γιορίς αντέδρασε σωστά σε μακρινό σουτ του Σβαϊνστάιγκερ, διώχνοντας σε κόρνερ. Στο 42΄ η Γαλλία έκανε ξανά αισθητή την παρουσία της, ωστόσο ο Ζιρού, που ξεκίνησε λίγο κάτω από τη σέντρα χωρίς αντίπαλο μπροστά του, καθυστέρησε πολύ να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, με τον Χέβεντες να τον προλαβαίνει και να κόβει του σουτ του με εξαιρετικό τάκλιν.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα πήγαιναν ισόπαλες στα αποδυτήρια, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ένα τραγικό λάθος του Σβαϊνστάιγκερ σε ένα γαλλικό κόρνερ ανέτρεψε την κατάσταση. Ο αρχηγός της Γερμανίας διεκδίκησε σε εναέρια μονομαχία τη μπάλα, η οποία βρήκε στο προτεταμένο χέρι του και ο Ιταλός ρέφερι Ριτσόλι έδειξε σωστά την εσχάτη των ποινών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Γκριεζμάν και έστειλε στην αντίθετη γωνία τον Νόιερ, ανοίγοντας το σκορ.

Το χρονικό σημείο επίτευξης του πρώτου γκολ έδωσε μεγάλη ψυχολογική ώθηση στους διοργανωτές, που, αν και έδωσαν χώρο στην ομάδα του Γιόακιμ Λεβ, δεν απειλήθηκαν ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της επανάληψης. Αντίθετα, οι «τρικολόρ» ήταν εκείνοι που δημιούργησαν δύο επικίνδυνες φάσεις, με τους Ζιρού και Παγιέ. Η Γερμανία προσπάθησε να κλείσει την αντίπαλη άμυνα στην περιοχή της, ωστόσο στο 72’ πλήρωσε ακόμη ένα τραγικό λάθος στα δικά της μετόπισθεν, που για πρώτη φορά από την αρχή της διοργάνωσης έδειχναν εντελώς αναξιόπιστα. Μετά από λάθος στη γερμανική άμυνα, ο Πογκμπά σέντραρε από αριστερά, ο Νόιερ έδιωξε ασταθώς και ο Γκριεζμάν έκανε με κοντινή προβολή το 2-0, φτάνοντας τα έξι γκολ και έχοντας πλέον μεγάλο προβάδισμα για το «χρυσό παπούτσι» της διοργάνωσης (Ρονάλντο και Νάνι που συνεχίζουν στον τελικό έχουν από τρία).

Στα περίπου είκοσι λεπτά που απέμειναν, η Γερμανία πίεσε για το τέρμα που θα την ξαναέβαζε στο παιχνίδι, ωστόσο το σουτ του Κίμιχ στο 74΄τράνταξε το δοκάρι του Γιορίς, ενώ ο Γάλλος γκολκίπερ πραγματοποίησε μια από τις πιο εντυπωσιακές επεμβάσεις του τουρνουά στις καθυστερήσεις, και πάλι σε προσπάθεια του Κίμιχ, κρατώντας το μηδέν για την ομάδα του.

Γερμανία (Λεβ): Νόιερ, Κίμιχ, Μπόατενγκ (61’ Μουστάφι), Χέβεντες, Εκτορ, Τσαν (66’ Γκέτσε), Σβαϊνστάιγκερ (79’ Σανέ), Κρόος, Οζίλ, Ντράξλερ, Μίλερ

Γαλλία (Ντεσάμπ): Γιορίς, Σανιά, Κοσιελνί, Ουμτιτί, Εβρά, Ματουϊντί, Πογκμπά, Σισοκό, Παγιέ (71΄ Καντέ), Γκριεζμάν (90+1’ Καμπάιγ), Ζιρού (77’ Ζινιάκ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή