Η Γαλλία στον τελικό με την Πορτογαλία

Η Γαλλία στον τελικό με την Πορτογαλία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη συνάντηση της Γερμανίας με τη Γαλλία σε τελική φάση Euro έμελλε να βαφτεί με… γαλλικά χρώματα. Η ομάδα του Ντεσάν επικράτησε με 2-0 και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία στον τελικό της διοργάνωσης.

Οι Γερμανοί είχαν τρεις νίκες σε Μουντιάλ απέναντι στους «τρικολόρ» (1982, 1986, 2014), αλλά χθες είχαν και τις σημαντικές απουσίες, των Χούμελς, Κεντίρα και Γκόμες.

Ο Λεβ ξεκίνησε τους Νόιερ, Χέκτορ, Χέμπεντες, Σβαϊνστάιγκερ, Οζίλ, Ντράξλερ, Μίλερ, Τζαν, Μπόατενγκ, Κρόος, Κίμιχ, ενώ ο Ντεσάν με τους Λιορίς, Σανιά, Ουμτιτί, Κοσιελνί, Εβρά, Πογκμπά, Ματουιντί, Σισοκό, Γκριζμάν, Παγέ, Ζιρού.

Οι Γάλλοι μπήκαν επιθετικά στο ματς, κλείνοντας τη Γερμανία στα καρέ της. Την πρώτη ευκαιρία τους τη δημιούργησαν στο 7΄ όταν ο Ματουιντί έβγαλε μόνο του τον Γκριεζμάν απέναντι στον Νόιερ, όμως το κακό συρτό πλασέ του απέκρουσε ο Γερμανός τερματοφύλακας. Από το σημείο αυτό, η ομάδα του Λεβ ισορρόπησε τον αγώνα και πήρε αυτή την κατοχή και τα ηνία του ματς.

Στο 13΄ ο Τζαν γύρισε την μπάλα από τα δεξιά, ο Μίλερ έκανε την προβολή, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Στο επόμενο κιόλας λεπτό, πάλι ο Τζαν σούταρε στην κίνηση, αλλά ο Λιορίς έπεσε στη δεξιά γωνιά του κι έδιωξε την μπάλα. Στο 26΄ ο Γάλλος τερματοφύλακας έδιωξε σουτ του Σβαϊνστάιγκερ, ενώ στο 32΄ ύστερα από σέντρα του Κίμιχ, οι Γάλλοι έδιωξαν δύσκολα πριν προλάβει να πλασάρει ο Μίλερ.

Η Γαλλία σιγά σιγά άρχισε να παίρνει μέτρα και στο 41΄ σουτ του Γκριεζμάν πέρασε λίγο άουτ, ενώ ένα λεπτό μετά ο απελπιστικά αργός Ζιρού βγήκε μόνος στην αντεπίθεση, όμως ο Χέμπεντες τον πρόλαβε πριν σουτάρει.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου η Γαλλία εκτέλεσε κόρνερ, ο Σβαϊνστάιγκερ πήγε άτσαλα στην μπάλα με το χέρι και ο Ιταλός διαιτητή, Νικόλα Ριτσόλι υπέδειξε πέναλτι. Ο Γκριεζμάν νίκησε τον Νόιερ, δίνοντας προβάδισμα στους «τρικολόρ».

Στο β΄ ημίχρονο, η Γαλλία μπήκε ξανά επιθετικά για να τελειώσει το ματς και στο 47΄ ο Γκριεζμάν σούταρε με δύναμη, όμως ο Μπόατεγκ έσωσε με προβολή. Στο 60΄ η Γερμανία δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα, καθώς τραυματίστηκε ο Μπόατεγκ και ουσιαστικά έμεινε χωρίς τα βασικά στόπερ της.

Δώδεκα λεπτά μετά, η Γαλλία το εκμεταλλεύθηκε: ο Κίμιχ έκανε λάθος μέσα στη γερμανική περιοχή, ο Πογκμπά σέντραρε, ο Νόιερ έκανε ασταθή έξοδο και ο Γκριεζμάν που καραδοκούσε πλάσαρε σωστά για το 2-0.

Τα «πάντσερ», που μέχρι το δεύτερο γκολ των Γάλλων δεν απείλησαν καθόλου στο β΄ ημίχρονο, απάντησαν στο 74΄ με δοκάρι του Κίμιχ και στο 76΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ντράξλερ. Τρεις ακόμη ευκαιρίες, στο 79΄ με τον Σανέ, στο 82΄ με τον Χέμπεντες και στις καθυστερήσεις με τον Κίμιχ, δεν βρήκαν στόχο και η Γαλλία πήρε μια μεγάλη πρόκριση.

Η Πορτογαλία

Την ευγνωμοσύνη του προς τους Ελληνες για την αγάπη και τη συνεισφορά τους στην πρόοδό του εξέφρασε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της άλλης φιναλίστ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, Πορτογαλίας, ο «δικός μας» Φερνάντο Σάντος.

Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού ευχαρίστησε τους Ελληνες φίλους του τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα που του ευχήθηκαν αρχικά καλή επιτυχία και πλέον συγχαρητήρια.

Ο δε Τύπος της Πορτογαλίας υποκλίθηκε τόσο στον κ. Σάντος όσο και στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Περηφάνια όμως κυριαρχεί και στην Ουαλλία, που φτάνει σήμερα αεροπορικώς στο Κάρντιφ όπου θα γίνει αντικείμενο λατρείας, με τιμές κυπελλούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή