Στο ίδιο έργο θεατές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, επί χρόνια, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των ομάδων για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, επικρατεί μία άκρατη αισιοδοξία εκ μέρους των οπαδών τους. Το κλίμα αυτό δημιουργείται, αφού όλα τα ρεπορτάζ, από τα πρώτα… οικογενειακά παιχνίδια, αναφέρονται με τα καλύτερα σχόλια. Και για ορισμένους παίκτες, αλλά και για το σύνολο.

Στην «επιχείρηση» αυτή της ενημέρωσης, έρχονται να προστεθούν και οι συνεντεύξεις ποδοσφαιριστών και προπονητών, που παραχωρούνται προς τους απεσταλμένους των ΜΜΕ, που παρακολουθούν τις προετοιμασίες στο εξωτερικό. «Αυτή η χρονιά θα είναι δική μας», είναι η μόνιμη επωδός με την οποία αρχίζει ή κλείνει τα λεγόμενά του ο συνεντευξιαζόμενος. Τώρα, αν αυτός που το είπε θα κοπεί από το ρόστερ, και δεν θα είναι ούτε στην ομάδα, είναι μία λεπτομέρεια που θα περάσει απαρατήρητη στο ευρύ κοινό.

Θεωρώ δικαιολογημένη τη «δίψα» του οπαδού να ακούσει ή να διαβάσει κάτι που θα τον κάνει να περιμένει κάτι καλύτερο για την ομάδα του. Επίσης όμως θεωρώ πως είναι μια απαράδεκτη εκμετάλλευση να τον… ταΐζουν κουτόχορτο και να τον γεμίζουν με φρούδες ελπίδες. Θυμάμαι παλαιότερα, όταν η τηλεόραση δεν κάλυπτε αυτά τα φιλικά προετοιμασίας, με αντιπάλους ομάδες «καφενείων», η κριτική ήταν πολύ πιο σκληρή. Στις μέρες μας, που ο κόσμος βλέπει ζωντανά τα ματς, διαβάζοντας ή ακούγοντας την επόμενη μέρα τους σχολιασμούς, αναρωτιέται αν είδε το ίδιο παιχνίδι.

Μάλιστα, έχουμε φτάσει στο σημείο, στα ίδια πρωτοσέλιδα ή στα ρεπορτάζ, να διαβάζουμε πως «η ομάδα έδειξε έτοιμη για την Ευρώπη» και σε άλλο σημείο, πως «ο προπονητής, βλέποντας τα κενά, εισηγήθηκε την απόκτηση άλλων τεσσάρων ποδοσφαιριστών σε συγκεκριμένες θέσεις». Δυστυχώς όλο αυτό το «δημοσιογραφικό» αλαλούμ είναι αναπόσπαστο κομμάτι, από τον τρόπο που σχεδιάζουν και οργανώνονται οι περισσότερες ΠΑΕ για τη δημιουργία των ομάδων τους. Με την πάροδο των χρόνων αποδεικνύεται πως δεν ενδιαφέρονται για το «αύριο». Αποκλειστικό τους μέλημα είναι να πουλήσουν μερικά εισιτήρια διαρκείας περισσότερα και να ξεγελάσουν τους φανατικούς οπαδούς τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Φυσικά, όταν έρθει η «στιγμή της αλήθειας», τότε όλη αυτή η «φούσκα» που έχει δημιουργηθεί θα σκάσει, με τα γνωστά επακόλουθα. Θα απολυθεί ο προπονητής. Ο νέος που θα προσληφθεί, χωρίς καν να γνωρίζει τι παίκτες έχει στη διάθεσή του, θα εισηγηθεί την απόκτηση άλλων, που θα αλλάξουν τον ρου της Ιστορίας. Ο νέος κύκλος της δημιουργίας… υπερομάδας θα έχει αρχίσει.

Οσο για τον οπαδό, αν και ο ίδιος γνωρίζει πως παρακολουθεί το ίδιο έργο, που το έχει δει δεκάδες φορές, θα παραμείνει καθηλωμένος στη θέση του, ελπίζοντας σε διαφορετικό φινάλε! Θα έχει φροντίσει γι’ αυτό η αντικειμενική και η ανεπηρέαστη ενημέρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή