Ανακατατάξεις στην Α2 του μπάσκετ

Ανακατατάξεις στην Α2 του μπάσκετ

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοστολόγηση για την εξαγορά θέσης στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας και οι «συγχωνεύσεις» με αλλαγή έδρας που οδηγούν στην «εξαφάνιση» ομάδων και στην αντικατάσταση θέσεων στην Α2 κατηγορίας, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ενός εξωαγωνιστικού πρωταθλήματος μπάσκετ που μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο ποσοστό το βαθμολογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης περιόδου. Μια «στρεβλή» εικόνα συμμετοχών, συγκριτικά με την περυσινή βαθμολογική κατάταξη, μπορεί να σχηματισθεί στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά και σ’ αυτά της Α2 και της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Οφθαλμοφανείς και πραγματικές αιτίες είναι η οικονομική αδυναμία που παρουσιάζουν αρκετά αθλητικά σωματεία, αλλά και ορισμένες καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΚΑΕ), ώστε να υποστηρίξουν οικονομικά την επίτευξη του αγωνιστικού στόχου τους που ήταν -τουλάχιστον- η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία, την προηγούμενη σεζόν. Η «συγχώνευση» ονομάτων και ιστοριών δύο συλλόγων μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά δεν είναι και ηθική, με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις των φιλάθλων που προτιμούν η αγαπημένη ομάδα τους, να παραμείνει περήφανη με το σήμα και τη φανέλα της.

Στο πρωτάθλημα της Α1, σημαντικό ποσοστό ομάδων που πλησιάζει το 30%-40% σε σύνολο 14 συμμετεχόντων, παρουσιάζει μεγάλα σημάδια οικονομικής κόπωσης για την ολοκλήρωση της συμμετοχής της και δημιουργούνται πολλοί προβληματισμοί για την περαιτέρω συνέχιση της παραμονής στο επόμενο πρωτάθλημα, παρά την αγωνιστική εξασφάλιση. Ομάδες της Α2 ή και της Β΄ Εθνικής κατηγορίας, εφόσον διαθέτουν φυσικά πρόσωπα με δυνατό οικονομικό κύρος, αρχίζουν βολιδοσκοπήσεις για την εξαγορά θέσης και το αντίτιμο, σύμφωνα με τη φημολογία κοστολόγησης που υπάρχει στο επαγγελματικό μπάσκετ, φτάνει και ίσως να ξεπεράσει τις 400 χιλιάδες ευρώ.

Το όνομα και το μέγεθος της ομάδας που «συγχωνεύεται» και διαγράφει την όποια ιστορική διαδρομή έχει στο μπάσκετ, συνθέτουν το ελάχιστο των απαιτήσεων του εξαγορασθέντος σωματείου, καθώς το ανώτατο όριο της τιμής για την εξαγορά της θέσης, καθορίζεται από το οικονομικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί και ο πρώην ιδιοκτήτης της ΚΑΕ χρειάζεται να καλύψει ή και να εξαλείψει από το ποσό που θα λάβει.

Η μέθοδος των «συγχωνεύσεων», παρά τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που γίνονται, αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην υλοποίησή της, όσο κι αν καθορίζεται από επιχειρηματίες. Το θέμα της έδρας, της κατάταξης των ονομάτων που θα μπουν στη «μαρκίζα» της νέας ομάδας και της μη σύμπλευσης των φιλάθλων (ακόμα και αν πρόκειται για γειτονιές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης), έχουν αφήσει ανυλοποίητη, μέχρι τώρα στην Α1, κάθε παρόμοια απόπειρα. Ο άλλος δρόμος για ανακατατάξεις στο πρωτάθλημα της επαγγελματικής «λίγκας», είναι η δήλωση αδυναμίας συμμετοχής, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ώστε αναλόγως με τις θέσεις κατάταξης στο περυσινό πρωτάθλημα της Α2 και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα σύστασης ΚΑΕ, να υπάρξει αντικατάσταση από την 4η ή την 5η ή άλλη ομάδα σε χαμηλότερη θέση, θέλει και μπορεί, να βρεθεί αίφνης στα «σαλόνια» της Α1 (περίπτωση Λαυρίου πέρυσι). Εν αναμονή, λοιπόν, για τη συμπλήρωση των 14 ομάδων στο επόμενο πρωτάθλημα…

Στην Α2 κατηγορία, η εξαγορά θέσεων, ύστερα από «συγχωνεύσεις» αθλητικών σωματείων που προέρχονται από τη Β΄ κατηγορία, γίνονται με μεγαλύτερη διευκόλυνση από το «παραθυράκι» του νόμου 2725/99 που επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, εφόσον υπάρχει και αλλαγή έδρας που έχει εγκριθεί από το Πρωτοδικείο. Προσφάτως, η Λιβαδειά που κέρδισε αγωνιστικά στα play out, τη θέση της στην Α2 κατηγορία, «εξαφανίστηκε» από το επόμενο πρωτάθλημα, στο οποίο θα συμμετάσχει ο Χολαργός που εξαγόρασε τη θέση της και ενώ θα υπάρξει και αλλαγή έδρας με δικαστική απόφαση, γιατί οι δύο ομάδες πρέπει να έχουν έδρα στην ίδια περιφέρεια. Η ΕΟΚ που διοργανώνει τα πρωταθλήματα της Α2 και της Β΄ Εθνικής δεν έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στον συγκεκριμένο νόμο, αλλά έχει, ήδη, προτείνει στο υφυπουργείο Αθλητισμού, να υπάρχει υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι ακόμα και σε περίπτωση αλλαγής έδρας, να χρειάζεται το πέρας διετίας, ώστε να υλοποιείται η «συγχώνευση» των ομάδων και ουσιαστικά να αποτρέπεται χρονικά.

Εντέλει, άλλες ομάδες προβιβάστηκαν, άλλες υποβιβάστηκαν και άλλες μπορεί να παίξουν, με την οικονομική δύναμη τους και αντιστρόφως, εξαιτίας της αδυναμίας τους…

Από Φάρος… φωτοβολίδα

Ο Φάρος Κερατσινίου «αναβόσβηνε» δυνατά στα εφτά τελευταία χρόνια, όταν και άρχισε η πορεία συνεχών ανόδων του από το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, αλλά το «όνειρο» της συμμετοχής στα «σαλόνια» της Α1 κατηγορίας παρέμεινε απραγματοποίητο και αναβλήθηκε, παρά την επίτευξη αγωνιστικής ανόδου. Ο Προμηθέας Πατρών που κατετάγη τρίτος, θα είναι η δεύτερη ομάδα –μαζί με την πρωταθλήτρια Κύμη– που θα παίξει στο επόμενο πρωτάθλημα της Α1, καθώς ο Φάρος του παραχώρησε το εισιτήριο της δεύτερης θέσης που εξασφάλισε στα πλέι οφ. Ο Φάρος ήταν αήττητος για 19 συνεχόμενους αγώνες, έκανε πορεία πρωταθλητισμού στην Α2, έπαιξε στον τελικό Κυπέλλου, αλλά από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, μετατράπηκε σε «φωτοβολίδα».

Ηταν «άγνωστα» τα οικονομικά μεγέθη της επαγγελματικής κατηγορίας, όταν στο περυσινό πρωτάθλημα της Α2, η ομάδα του Κερατσινίου, είχε κάνει… προθέρμανση, έχοντας προϋπολογισμό επιπέδου της Α1 και ενώ τα μοναδικά έσοδα ήταν τα… πορτοφόλια του Τσάπα και του προπονητή, Ανδρέα Πολέμη; Εκανε λανθασμένες οικονομικές προβλέψεις το δίδυμο των στενών συνεργατών και επιστήθιων φίλων ή υπήρξε αφαίρεση οικονομικής ενίσχυσης από άλλους συνεργάτες;

«Χάσαμε εκ των έσω. Η εικόνα μας στους τρεις τελευταίους μήνες, ήταν απόρροια κακού μπάσκετ. Δεν κατηγορώ τον Πολέμη γι’ αυτό. Αντίθετα, η πιο περήφανη στιγμή μου, ήταν η μετάπειση της παραίτησής του και συνεχίζουμε να έχουμε άριστες σχέσεις και εκτός Φάρου» είναι η εξήγηση του κ. Τσάπα, ο οποίος κατέληξε: «Μέτρησα τις δυνάμεις μου και επειδή δεν θέλω να χρωστώ ούτε… ευρώ, όπως συνέβη μέχρι τώρα, αποφάσισα να παραμείνουμε στην Α2. Δεν είχαμε έδρα για την Α1 και ο κόσμος ήταν πολύ απόμακρος. Μόνος μου δεν μπορούσα να συνεχίσω οικονομικά. Θα μείνω “λευκός” στο μπάσκετ και περήφανος για όσα πετύχαμε με τον Φάρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή