Η FIFA ανέλαβε την «αμαρτωλή» ομοσπονδία της Αργεντινής

Η FIFA ανέλαβε την «αμαρτωλή» ομοσπονδία της Αργεντινής

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έμμεσο έλεγχο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής αναλαμβάνει η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA), με σκοπό την εξομάλυνση της κατάστασης στη ρημαγμένη από τα σκάνδαλα διοικούσα αρχή του αργεντίνικου ποδοσφαίρου και την προετοιμασία της για νέες εκλογές ηγεσίας. Η επιβολή επιτροπείας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα εξυγίανσης χωρίς την παραβίαση του αυτοδιοίκητου και για άλλες ασθενούσες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Την ώρα που η Αργεντινή τραγουδάει στους δρόμους «Μέσι νο τε μπάγιας», δηλαδή «Μέσι μη φεύγεις», ώστε να μεταπείσει το μεγάλο αστέρι του αργεντίνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου να αλλάξει την απόφαση αποχώρησης από την εθνική ομάδα, η ομοσπονδία της χώρας έχει άλλα πιο επείγοντα ζητήματα να επιλύσει.

Μέσα σε λίγα 24ωρα, στα τέλη Ιουνίου, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Λουίς Σεγούρα κατηγορήθηκε για απάτη σχετικά με τηλεοπτικά δικαιώματα, τα γραφεία της ομοσπονδίας εκκενώθηκαν από απειλή για βόμβα, η Αργεντινή έχασε έναν ακόμη τελικό, ξανά από τη Χιλή, στο Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο, ο Λιονέλ Μέσι ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη «Σελεσιόν» και η FIFA ανακοίνωσε την ανάληψη του ελέγχου της ομοσπονδίας, αποφεύγοντας τουλάχιστον την επιβολή διεθνούς αποκλεισμού λόγω κυβερνητικής παρέμβασης.

Το μεταβατικό καθεστώς επιτροπείας που επιβάλλει η FIFA στην αργεντίνικη ομοσπονδία (AFA) έχει σκοπό τη διενέργεια εντός ενός έτους προεδρικών εκλογών σε όσο το δυνατόν πιο ομαλές συνθήκες, χωρίς την πίεση των σκανδάλων και υπό την καθοδήγηση έμπειρων παραγόντων.

«Η επιτροπή αυτή θα διαχειρίζεται την καθημερινή δραστηριότητα της AFA, θα ελέγξει το καταστατικό της ώστε να το προσαρμόσει στη νεότερη εκδοχή των μοντέλων καταστατικού της FIFA και θα διοργανώσει εκλογές μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2017 το αργότερο» ανέφερε σχετική ανακοίνωση της διεθνούς ομοσπονδίας πριν από μερικές ημέρες.

«Η απόφαση για τη δημιουργία αυτής της επιτροπής ελήφθη κατόπιν κοινής αποστολής της FIFA και της CONMEBOL [της συνομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής] που επισκέφθηκε τα γραφεία της ΑFA» στις αρχές Ιουνίου.

Νωρίτερα, οι δικαστικές αρχές της Αργεντινής είχαν επιβάλει την εγκατάσταση ενός δικηγόρου και ενός λογιστή στην ΑFA για τρεις μήνες, ώστε να ελέγξει τις έκνομες ενέργειες σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα ποδοσφαιρικών διοργανώσεων για τις οποίες ο κ. Σεγούρα τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Η εντολή των δικαστικών αρχών προέβλεπε και τη μη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην ομοσπονδία, που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου 2016.

Η παρέμβαση των δικαστικών αρχών θεωρήθηκε από την ομοσπονδία κρατική παρέμβαση και ζήτησε από τη FIFA τον αποκλεισμό της Αργεντινής από το διεθνές ποδόσφαιρο ως τιμωρία της κυβέρνησης! Απείλησε μάλιστα και με απόσυρση από το Κόπα Αμέρικα.

Στη θέση του κ. Σεγούρα στην ηγεσία της ομοσπονδίας τοποθετήθηκε προσωρινά ο Δαμιάν Δουπιελέτ, ο γραμματέας της ΑFA, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου.

Η ΑFA αποτελούσε προσωπικό… τσιφλίκι του μακαρίτη Χούλιο Γρονδόνα επί 35 χρόνια, μέχρι που ο αμφιλεγόμενος αρχιπαράγοντας έφυγε από τη ζωή το 2014. Μπορεί να είχε κάνει ό,τι ήθελε στην ομοσπονδία ο Γρονδόνα, να είχε ανοιχτή κόντρα και με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αλλά τουλάχιστον δεν συνέβαιναν τα ευτράπελα που καταγράφονται από το 2014 και μετά στην ΑFA.

Για παράδειγμα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γρονδόνα διεξήχθησαν εκλογές για την προεδρία της ομοσπονδίας, που κατέληξαν σε… φάρσα, αφού η ψηφοφορία έφερε τους δύο υποψηφίους, τον κ. Σεγούρα και τον τηλεοπτικό επιχειρηματία Μαρσέλο Τινέγι να ισοψηφούν με 38 ψήφους ο καθένας (δηλαδή συνολικά 76), μολονότι οι έχοντες δικαίωμα ψήφου ήταν συνολικά 75!

Πριν από τον τελικό του Κόπα Αμέρικα στις 26 Ιουνίου, ο ίδιος ο Μέσι είχε χαρακτηρίσει την ομοσπονδία της Αργεντινής «καταστροφή», απαριθμώντας μια σειρά προβλημάτων που την ταλανίζουν και δημιουργούν ανησυχία στους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, αργότερα είπε ότι τα σχόλιά του ήταν λάθος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή