Η στέψη της νέας «βασίλισσας»

Η στέψη της νέας «βασίλισσας»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1984 έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το 1998 ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο. Θα γίνει ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016; Το ερώτημα αφορά τη Γαλλία και θα απαντηθεί απόψε στο «Σταντ Ντε Φρανς», όπου οι «τρικολόρ» θα υποδεχθούν την Πορτογαλία του «δικού» μας, Φερνάντο Σάντος. Το 1984 και το 1998 οι «πετεινοί» τα κατάφεραν περίφημα ως οικοδεσπότες των δύο διοργανώσεων. Γιατί, λοιπόν, να μην τριτώσει το καλό για τους διοργανωτές;

Για τους Γάλλους θα είναι ο τρίτος τελικός Euro, καθώς κυριάρχησαν και το 2000, επικρατώντας της Ιταλίας με 2-1. Μάλιστα, αφήνοντας τη Γερμανία εκτός συνέχειας πέτυχαν κάτι μοναδικό, αφού καμία άλλη διοργανώτρια χώρα δεν είχε κατορθώσει να την αποκλείσει στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος! Μία λεπτομέρεια με σημασία: οι Γερμανοί έχασαν τον τέταρτο από τους τελευταίους έξι ημιτελικούς που έχουν δώσει (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 και 2010, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012 και 2016).

Τα νέα της πρόκρισης των Γάλλων, πάντως, δεν ήχησαν ευχάριστα στα αυτιά των Πορτογάλων. Μπορεί να απέφευγαν δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά όπως διαρρέεται, προτιμούσαν να βρουν μπροστά τους τη Γερμανία. Βλέπετε, δεν έχουν κατορθώσει ποτέ να νικήσουν τη Γαλλία σε δέκα αναμετρήσεις, ενώ έχουν γνωρίσει την ήττα σε δύο ημιτελικούς, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, οι οποίοι κρίθηκαν στην επίπονη διαδικασία των πέναλτι.

Βεβαίως, στη φετινή διοργάνωση έχουν «σπάσει» αρνητικές παραδόσεις. Πιο πρόσφατη είναι η πρώτη νίκη της Γαλλίας επί της Γερμανίας σε τελική φάση από το 1958! Στη ζωή όλα έχουν μία αρχή και ένα τέλος.

Δεδομένο που δίνει δύναμη στους Πορτογάλους για να… χαλάσουν το πάρτι που ετοιμάζονται να στήσουν απόψε οι Γάλλοι απ’ άκρη σε άκρη στη χώρα τους. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πανηγυρίσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τους στη δεύτερη παρουσία τους σε τελικό. Η πρώτη ήταν το αξέχαστο καλοκαίρι του 2004, όταν ηττήθηκαν στο «σπίτι» τους από την εθνική μας ομάδα. Στο χορτάρι οι προβολείς θα πέσουν πάνω στα δύο μεγάλα αστέρια των φιναλίστ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Αντουάν Γκριεζμάν.

Οι δύο «Μαδριλένοι» έχουν τεράστια λάμψη. Ο μεν Πορτογάλος της Ρεάλ είναι παγκοσμίως γνωστός ακόμη και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Ο δε Γάλλος της Ατλέτικο είναι στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ του Euro. Με τα δύο γκολ που πέτυχε στη Γερμανία, έφθασε τα έξι, έχοντας τρία περισσότερα από τον Ρονάλντο και τον Ντμίτρι Παγέτ που μετρούν από τρία.

Ολη η Γαλλία εύχεται να σκοράρει ξανά ο Γκριεζμάν, διότι όποτε παραβιάζει την αντίπαλη εστία, οι «μπλε» δε χάνουν ποτέ! Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η Γαλλία έχει νικήσει οκτώ αγώνες και έφερε δύο ισοπαλίες όταν δεν βρήκε δίκτυα ο δημοφιλής επιθετικός της. Να σημειώσουμε πως στον ημιτελικό της Πέμπτης έγινε μόλις ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έφθασε τα έξι γκολ σε τελική φάση Euro και παράλληλα ο τρίτος που παραβίασε δύο φορές την εστία της Γερμανίας σε παιχνίδι του Euro, μετά τον Κονσεϊσάο (2000) και τον Μπαλοτέλι (2012). Αναμφίβολα, η διοίκηση της Ατλέτικο θα πρέπει να καμαρώνει για την πιο έξυπνη επιχειρηματική κίνηση του καλοκαιριού. Διότι πριν από το Euro επέκτεινε το συμβόλαιο του Γκριεζμάν και αύξησε τη ρήτρα αποδέσμευσής του. Ρήτρα μεγαλύτερη από του Πογκμπά και του Μπέιλ. Χωρίς υπερβολή, ο κύριος Γκριεζμάν αρχίζει να κλείνει τη μεγάλη απόσταση που έχουν οι δύο μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί αστέρες, ο Λιονέλ Μέσι και ο Ρονάλντο, χάρη στα επιτεύγματά του στα γήπεδα της Γαλλίας.

Από την άλλη πλευρά, η Πορτογαλία έχει στον πάγκο έναν εργατικό άνθρωπο, με σχέδιο, όραμα και ρεαλισμό. «Δεν είμαστε η καλύτερη ομάδα στον κόσμο, αλλά δεν είμαστε και εύκολος αντίπαλος», υποστηρίζει ο «δικός μας» Φερνάντο Σάντος. Και προσθέτει. «Δουλεύουμε σκληρά. Και πάνω από όλα, είμαστε ομάδα. Μία ομάδα με 23 παίκτες συν τους οπαδούς μας». Αν προσθέσουμε και τη θετική ενέργεια που θα του στείλουν απόψε ουκ ολίγοι Ελληνες, ίσως η Πορτογαλία του Σάντος να γράψει ιστορία. Η σέντρα θα γίνει στις 10 μ.μ. στο «Σταντ Ντε Φρανς» της γαλλικής πρωτεύουσας (απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή