Θριαμβευτική επιστροφή για Πορτογαλία

Θριαμβευτική επιστροφή για Πορτογαλία

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πορτογαλία «γκρέμισε τα τείχη» της, χθες, για να υποδεχθεί τους θριαμβευτές του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γαλλία, μετά την επικράτηση επί της οικοδέσποινας με 1-0 στην παράταση του τελικού στο Σεντ Ντενί του Παρισιού.

Η χαρακτηριστική αψίδα νερού στα χρώματα της πορτογαλικής σημαίας στόλισε το αεροσκάφος, που χιλιάδες Πορτογάλοι περίμεναν με λαχτάρα μέσα στο μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Λισσαβώνας. Πάντως, οι πανηγυρισμοί δεν έφτασαν τον παροξυσμό που βίωσε η Αθήνα στις 5 Ιουλίου του 2004.

Η βόλτα στην πορτογαλική πρωτεύουσα με το ανοιχτό λεωφορείο, οι επευφημίες των Πορτογάλων που ξόρκισαν το φάντασμα του 2004 και η υποδοχή από τον πρόεδρο της πορτογαλικής δημοκρατίας ολοκλήρωσαν τη γιορτή για το πρώτο μεγάλο τρόπαιο που κατακτά η χώρα του Εουσέμπιο, του Λουίς Φίγκο και πολλών άλλων αστέρων που δεν κατάφεραν αυτό που κατόρθωσε η ομάδα του Φερνάντο Σάντος.

Η εικόνα της εξόδου του τροπαίου από το αεροπλάνο της επιστροφής στα χέρια του κ. Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αναμφίβολα ένα από τα ενσταντανέ της χρονιάς αυτής, αν και είναι πολλοί ακόμη οι ήρωες που ξεχώρισαν από την ομάδα των Λουζιτανών, όπως ο χρυσός σκόρερ του τελικού Εντερ, ο νεότερος στην ιστορία πρωταθλητής Ευρώπης Ρενάτο Σάντσες, ο αειθαλής Ρικάρντο Κουαρέσμα και ο εξαιρετικός σε απόδοση τερματοφύλακας Ρουί Πατρίσιο.

Ο δε Ρονάλντο, που θα μείνει εκτός δράσης για τέσσερις εβδομάδες, μοιάζει να έχει ήδη στην… τσέπη του τη Χρυσή Μπάλα της FIFA για το 2016, μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του Euro και την ισοφάριση του ρεκόρ του Πλατινί με εννέα τέρματα σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ ο Λιονέλ Μέσι έφευγε απογοητευμένος από τον τελικό του Κόπα Αμέρικα.

Μικρή παρηγοριά για τον Γάλλο σταρ Αντουάν Γκριζμάν αποτέλεσε χθες η ανάδειξή του από την τεχνική επιτροπή της UEFA σε κορυφαίου παίκτη του πρωταθλήματος, πέρα από την κορυφή του πίνακα των σκόρερ που κατέκτησε.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν μετά τον τελικό στο Παρίσι μεταξύ Γάλλων νεαρών και αστυνομικών, με τραυματίες και πολλές ζημιές, ενώ υπέκυψε στα τραύματά του ένας 60χρονος που αν και δεν συμμετείχε στα επεισόδια μετά τον ημιτελικό Γερμανίας – Γαλλίας είχε δεχθεί ένα τραπέζι στο κεφάλι.

Τέλος, επισημαίνεται ότι μπορεί η πίκρα των Γάλλων να ξεχείλισε για την απώλεια του τροπαίου που είχαν σχεδόν σίγουρο, όμως οργανωτικά τόσο η γαλλική ομοσπονδία όσο και η γαλλική αστυνομία ανέπνευσαν με ανακούφιση βλέποντας τη διοργάνωση να ολοκληρώνεται χωρίς προβλήματα τρομοκρατίας, που τόσο φοβούνταν όλοι. Οι μόνοι απρόσκλητοι εισβολείς στον τελικό ήταν οι χιλιάδες σκώροι -εμφανείς και στην τηλεοπτική μετάδοση- που κατέκλυσαν το Σεντ Ντενί, αφού οι Γάλλοι είχαν τη… φαεινή ιδέα να αφήσουν όλη τη νύχτα πριν από τον τελικό αναμμένους τους προβολείς του γηπέδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή