Επιχείρηση «διάσωσης» από την Μπαρτσελόνα για τον Μέσι

Επιχείρηση «διάσωσης» από την Μπαρτσελόνα για τον Μέσι

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο Κριστιάνο Ρονάλντο πανηγυρίζει ακόμη την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την εθνική Πορτογαλίας, το αντίπαλον δέος, ο Λιονέλ Μέσι διάγει μία από τις χειρότερες περιόδους της ζωής του –όχι από πλευράς υγείας αλλά ψυχολογίας– και η Μπαρτσελόνα φροντίζει να… τον προσέχει για να τον έχει.

Μέσα σε μερικές ημέρες ο Λέο Μέσι κρίθηκε ένοχος φοροδιαφυγής από ισπανικό δικαστήριο, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 21 μηνών όπως και στον πατέρα του, που μετατράπηκε σε αντίστοιχης διάρκειας επιτήρηση, συν πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ, ενώ υπέστη νέα ήττα σε τελικό μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης, χάνοντας και πέναλτι στη σχετική διαδικασία με τη Χιλή στο Κόπα Αμέρικα Σεντενάριο, αλλά και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική Αργεντινής.

Δεν είναι και λίγα για έναν ποδοσφαιριστή με εντελώς διαφορετική ψυχοσύνθεση και ψυχολογία από άλλους σούπερ σταρ του αθλήματος που έχουν τόσο φουσκωμένο «εγώ», ώστε να επικαλύπτει οποιοδήποτε «εμείς». Η ποδοσφαιρική ανατροφή του Μέσι στη «Μασία» της Μπαρτσελόνα έπαιξε άλλωστε τον ρόλο της σε αυτό.

Προ της καταστάσεως αυτής, αλλά και της φημολογούμενης προσέγγισης της Τσέλσι στον πατέρα και ατζέντη του Μέσι, τον Χόρχε Μέσι (λέγεται ότι τον έφερε στο κότερό του ο ισχυρός άνδρας των «μπλε», Ρόμαν Αμπράμοβιτς για να συζητήσουν), η Μπαρτσελόνα έσπευσε να αναλάβει δράση.

Οι «μπλαουγκράνα» ξεκίνησαν καμπάνια στο Ιντερνετ, σε διάφορες γλώσσες, ζητώντας από τον Μέσι να μείνει κοντά τους. Με τίτλο «Είμαστε όλοι Λέο Μέσι», η Μπαρτσελόνα ζήτησε από τους οπαδούς της να δώσουν τη στήριξή τους στον Αργεντινό άσο που καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή ύψους 4,1 εκατ. ευρώ την περίοδο 2007-2009.

«Προσθέστε τη φωνή σας στην εκστρατεία» ζητεί σε αγγλικά, ισπανικά και καταλανικά η Μπαρτσελόνα από τους φίλους της, με λογότυπο τον αριθμό 10 (της φανέλας του Μέσι) και με δύο παλάμες ανοιχτές που να δείχνουν τα δέκα δάχτυλα.

«Η εκστρατεία ενθαρρύνει όλους τους οπαδούς να εκφράσουν τη συμπάθειά τους για τον σπουδαιότερο παίκτη στον κόσμο, δηλώνοντας την άνευ όρων υποστήριξή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθιστώντας σαφές ότι "Είμαστε όλοι Λέο Μέσι", θέλουμε να γνωρίζει ο Λέο ότι δεν είναι μόνος. Ολα τα μέλη, οι οπαδοί, ο σύλλογος, οι αθλητές, τα μέσα ενημέρωσης και όλοι οι άλλοι καλούνται να συμμετάσχουν», ανέφερε η ανακοίνωση της «Μπάρτσα».

Τη στήριξή του έσπευσε να εκφράσει ο πρόεδρος της ομάδας, Γιόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, δηλώνοντας: «Λέο, όσοι επιτίθενται σε σένα, επιτίθενται στην Μπάρτσα και την ιστορία της. Θα σε υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Μαζί για πάντα!».

Πράγματι, πολλοί φίλοι της ομάδας έσπευσαν να ενώσουν τις φωνές τους με εκείνη του συλλόγου, με αρκετούς από αυτούς να βρίσκουν την ευκαιρία να τα βάλουν με το «καθεστώς της Μαδρίτης», καθώς θεωρούν υπέρ το δέον αυστηρή την απόφαση του δικαστηρίου, δεδομένου ότι οι Ζοζέ Μουρίνιο και Ικερ Κασίγιας (πρώην τεχνικός και γκολκίπερ της Ρεάλ αντιστοίχως) είχαν λάβει πολύ ευνοϊκότερη μεταχείριση. Ωστόσο, η κίνηση αυτή της Μπαρτσελόνα μοιάζει να της γύρισε μπούμερανγκ. Πολύ μεγάλος αριθμός φιλάθλων και μη επέκρινε τη στάση του συλλόγου να λάβει θέση –όπως έγραψαν σε μηνύματα– υπέρ ενός φοροφυγά, προκαλώντας και τη δημιουργία αντι-εκστρατείας με τον τίτλο «Δεν είμαστε όλοι Λέο Μέσι». Οπως μάλιστα έγραψε κάποιος στο twitter: «Οχι, εγώ δεν είμαι Μέσι, δεν έχω διαπράξει φοροδιαφυγή εκατομμυρίων!».

Ακόμη και ορισμένοι οπαδοί της Μπαρτσελόνα είναι της ίδιας άποψης και κάποιος από αυτούς ανέβασε μήνυμα στο twitter, παραδεχόμενος ότι «είμαι Κουλέ [δηλαδή οπαδός της Μπάρτσα], αλλά το να στηρίζεις κάποιον που εξαπάτησε τις φορολογικές αρχές μοιάζει θλιβερό».

Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί η Μπάρτσα στη γωνία και να σπεύδει ο εκπρόσωπός της Γιόζεπ Βίβες, να δηλώσει τη Δευτέρα ότι «εμπλακήκαμε σε μια διαδικασία αμφισβήτησης στην οποία υπάρχει η αίσθηση πως η ίδια η Μπαρτσελόνα υπέπεσε σε φορολογικό παράπτωμα, ενώ δεν ισχύει αυτό. Απλώς υπερασπιζόμαστε κάποιον που τυγχάνει μη δίκαιης μεταχείρισης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή