Πόρισμα – κόλαφος για τη Ρωσία

Πόρισμα – κόλαφος για τη Ρωσία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρότεινε χθες η ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), αλλά και φωτογράφισε με ασυνήθιστα σκληρές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση πορίσματος που θεωρεί το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για το συστηματικό ντόπινγκ αθλητών σε πολλά αθλήματα, όχι μόνο στον στίβο.

Η ανεξάρτητη έκθεση του WADA, που φέρει την υπογραφή του Καναδού επιστήμονα Ρίτσαρντ Μακλάρεν, αποτελεί κόλαφο για τη Μόσχα: Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τόσο στο Σότσι, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, όσο και σε άλλες διοργανώσεις υπήρχε κεντρική εντολή για ντοπάρισμα Ρώσων αθλητών και συγκάλυψή του με ενορχηστρωτή το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας και προστασία από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα Μακλάρεν αναφέρει ότι τα εργαστήρια ελέγχου δειγμάτων της Μόσχας και του Σότσι χειραγωγούσαν τα αποτελέσματα των ελέγχων κατ’ εντολήν του υπουργείου Αθλητισμού, αλλάζοντας όταν χρειαζόταν τα θετικά δείγματα των Ρώσων με άλλα, αρνητικά, με τη βοήθεια και των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας. «Το κράτος εφάρμοσε μια απλή στρατηγική προστασίας. Ακόμη κι αν όλα τα μέτρα προώθησης και προστασίας του ντοπαρίσματος των αθλητών ήταν αναποτελεσματικά, τα εργαστήρια παρείχαν την οριστική ομπρέλα προστασίας», ανέφερε το πόρισμα που δημοσιεύτηκε χθες στο Τορόντο. «Ο WADA καλεί το αθλητικό κίνημα να απαγορεύσει στους Ρώσους αθλητές να συμμετάσχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, περιλαμβανομένου και του Ρίο 2016, μέχρι να επιτευχθεί η αλλαγή κουλτούρας», ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού.

«Τα ευρήματα της αναφοράς δείχνουν μια σοκαριστική και άνευ προηγουμένου προσβολή στην ακεραιότητα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων», είπε ο κ. Μπαχ, αφήνοντας κατά μέρος τη συνήθη διπλωματική του γλώσσα: «Συνεπώς η ΔΟΕ δεν θα διστάσει να επιβάλει τις σκληρότερες κυρώσεις που υπάρχουν έναντι κάθε ατόμου ή οργανισμού που εμπλέκεται», τόνισε.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει προσεκτικά το πόρισμα, και «προληπτικά μέτρα και κυρώσεις» μπορεί να αποφασισθούν ακόμη και σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που βλέποντας ότι κηλιδώνεται για τα καλά το όνομα της Ρωσίας στον αθλητισμό ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι που αναφέρονται στο πόρισμα Μακλάρεν, εννοώντας προφανώς τον υπουργό Βιτάλι Μούτκο και τον υφυπουργό Γιούρι Ναγκόρνιχ, τίθενται προσωρινά σε διαθεσιμότητα. Πρόσθεσε ότι τα αναβολικά δεν έχουν θέση στα σπορ. Ωστόσο ο κ. Πούτιν αμφισβήτησε το έργο του κ. Μακλάρεν λέγοντας ότι το πόρισμα βασίζεται στη μαρτυρία ενός μόνο ατόμου, ενώ προειδοποίησε ότι το ολυμπιακό κίνημα κινδυνεύει με διάσπαση, υπονοώντας προφανώς ότι μπορεί οι Ρώσοι να φύγουν από τη ΔΟΕ.

Είχε προηγηθεί όλο το Σαββατοκύριακο διεθνής παραφιλολογία, με προέλευση κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, σχετικά με ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Αγώνες στο Ρίο, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο να αντιδρά κάνοντας λόγο για υποβολιμαία προσπάθεια αποκλεισμού ενός μέλους της ολυμπιακής οικογένειας πριν καν δημοσιευθεί το πόρισμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή