ΔΟΕ και Ρωσία εν αναμονή του CAS

ΔΟΕ και Ρωσία εν αναμονή του CAS

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε χθες μια σειρά μέτρων εις βάρος της Ρωσίας, αλλά απέφυγε προς το παρόν να αποκλείσει εντελώς τη χώρα από τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες, στον απόηχο του ανεξάρτητου πορίσματος που δημοσιεύθηκε προχθές και εξέθετε τον κεντρικό ρόλο του ρωσικού κράτους στο σύστημα ντοπαρίσματος αθλητών τα τελευταία χρόνια.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής της επιτροπής χθες, η ΔΟΕ αποφάσισε να «διερευνήσει τις διάφορες νομικές επιλογές», δηλαδή ουσιαστικά να περιμένει πρώτα από όλα την απόφαση του Ανωτάτου Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) περί του αποκλεισμού του ρωσικού στίβου, πριν αποκλείσει ολόκληρη χώρα λόγω συστήματος ντόπινγκ για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, θα μελετήσει προσεκτικά τι προβλέπεται από τους ολυμπιακούς κανονισμούς και τον παγκόσμιο κώδικα κατά των αναβολικών.

Η θέση αυτή της Λωζάννης καθιστά την απόφαση που θα λάβει αύριο το CAS επί της προσφυγής των Ρώσων κατά του αποκλεισμού του στίβου τους, ουσιαστικά πρόκριμα για τη συμμετοχή της Ρωσίας σε όλα τα αθλήματα στους Αγώνες που αρχίζουν σε μόλις 16 μέρες στη Βραζιλία.

Ωστόσο, η ΔΟΕ ανακοίνωσε και συγκεκριμένα μέτρα με άμεση εφαρμογή. Ετσι αρχίζουν πειθαρχικές διαδικασίες κατά όλων των Ρώσων αξιωματούχων που αναφέρονται ως ένοχοι στο πόρισμα του Καναδού επιστήμονα Ρίτσαρντ Μακλάρεν, ενώ απαγορεύεται σε όλους τους αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Αθλητισμού η παρουσία τους στο Ρίο κατά τους Ολυμπιακούς.

Δεδομένης της αναφοράς του πορίσματος σε αλλοίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων των Ρώσων αθλητών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι πρόπερσι, η ΔΟΕ διέταξε και τον επανέλεγχο όλων των Ρώσων που συμμετείχαν στη διοργάνωση, καθώς και πλήρη αναφορά σχετικά.

Ακόμη η Λωζάννη ζήτησε από τις διεθνείς ομοσπονδίες χειμερινών αθλημάτων να παγώσουν τις διαδικασίες για όλες τις διοργανώσεις που επρόκειτο να λάβουν χώρα επί ρωσικού εδάφους και απέσυρε τη στήριξή της από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019 στη Ρωσία, χωρίς όμως αυτό να έχει οριστικοποιηθεί.

Από την πλευρά της η Ρωσία ανακοίνωσε την αποπομπή των αξιωματούχων που αναφέρονται στο πόρισμα, με πρώτο τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιούρι Ναγκόρνιχ που φέρεται κατά τον κ. Μακλάρεν να επέλεγε ποιος Ρώσος αθλητής θα προστατευόταν από τους ελέγχους και ποιος όχι. Αποπέμπονται και ορισμένα άλλα στελέχη, όχι όμως και ο υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο, παρότι φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο ρωσικό σύστημα: Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, και «ψυχή» της διοργάνωσης του επερχόμενου Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία, είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Να σημειωθεί ότι ούτε ο κ. Μούτκο είναι κατά τη ΔΟΕ επιθυμητός στο Ρίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή