Εκτός Ολυμπιακών ο ρωσικός στίβος

Εκτός Ολυμπιακών ο ρωσικός στίβος

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κηδεία του στίβου» αποκάλεσε η λεγόμενη «τσαρίνα των αιθέρων», Ρωσίδα επικοντίστρια Γελένα Ισινμπάγεβα, τη χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) στη Λωζάννη, με την οποία τελεσιδικεί ο αποκλεισμός του ρωσικού στίβου από κάθε διεθνή διοργάνωση λόγω συστηματικού ντόπινγκ. Δεν φαίνεται, πάντως, στην «κηδεία» αυτή να υπάρχουν άλλοι τεθλιμμένοι συγγενείς πλην των ίδιων των Ρώσων… Αντιθέτως, η απόφαση προκάλεσε γενική ικανοποίηση διεθνώς και αποτελεί πρόκριμα για ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τρεις μέρες μετά το πόρισμα-κόλαφο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), υπογεγραμμένο από τον επιστήμονα Ρίτσαρντ Μακλάρεν, που εκθέτει το ρωσικό κρατικό σύστημα ντοπαρίσματος και συγκάλυψής του σε 30 αθλήματα, επιβεβαιώθηκε χθες από το CAS ότι σωστά η παγκόσμια ομοσπονδία κλασικού αθλητισμού (IAAF) έχει από τον περασμένο Νοέμβριο αποκλείσει τον ρωσικό στίβο.

Η IAAF όχι μόνο δεν είδε σαν «κηδεία» την απόρριψη της προσφυγής των 68 Ρώσων αθλητών στίβου, αλλά τόνισε ότι η δικαίωσή της ανοίγει τον δρόμο για ανταγωνισμό επί ίσοις όροις των αθλητών. Θα ακολουθήσουν σαρωτικοί επανέλεγχοι δειγμάτων Ρώσων αθλητών, αναδιανομή παλαιότερων μεταλλίων και αφαίρεση ρεκόρ, όμως το ζητούμενο είναι εάν ενισχύεται ή όχι το κύρος του στίβου και του αθλητισμού εν γένει.

Πλέον αναμένεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και ο συνολικός αποκλεισμός του ρωσικού αθλητισμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αρχίζουν στις 5 Αυγούστου στο Ρίο, όπως ζήτησε επίμονα ο WADA μετά τη δημοσίευση του πορίσματος. Η σχετική απόφαση αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, ίσως και μεθαύριο Κυριακή. Αυτή κι αν θα είναι «κηδεία» για εκείνους που φρόντιζαν να αλλάζουν τα μπουκαλάκια με τα δείγματα στο Σότσι, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς πρόπερσι, ώστε να φαίνονται όλοι οι Ρώσοι αθλητές «καθαροί», κατά το πόρισμα Μακλάρεν.

Ο WADA έχει ζητήσει συγκεκριμένα τον διεθνή αποκλεισμό του ρωσικού αθλητισμού ώσπου να σημειωθεί στη Ρωσία «αλλαγή κουλτούρας» αναφορικά με τα αναβολικά, καθώς τα κατάλοιπα της σοβιετικής πολιτικής υπέρ της προπαγάνδας μέσω των αθλητικών επιτυχιών φαίνεται ότι παραμένουν σε κάποιους κύκλους ιδιαιτέρως ζωντανά.

Τη φωνή τους με αυτή του WADA ένωσαν χθες και 14 εθνικοί οργανισμοί κατά του ντόπινγκ, ζητώντας με κοινή τους επιστολή προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Ρίο. Οι οργανισμοί της Αιγύπτου, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας ζητούν τον αποκλεισμό της ρωσικής ολυμπιακής επιτροπής και την απαγόρευση συμμετοχής όλων των Ρώσων στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Ακολούθως, να γίνει έρευνα για να επιτραπεί σε κάποιους Ρώσους, αποδεδειγμένα «καθαρούς», να λάβουν μέρος χωρίς τη ρωσική σημαία. Σήμερα η Ρωσία επρόκειτο να κάνει μια ογκώδη εκδήλωση για να κατευοδώσει τους 387 αθλητές της που θα πήγαιναν στο Ρίο για τους Αγώνες, ωστόσο αυτή ματαιώθηκε, εν μέσω δηλητηριωδών δηλώσεων κατά των διεθνών ομοσπονδιών και του CAS.

Ο άνθρωπος που φέρεται να είναι ο ενορχηστρωτής του συστήματος χορήγησης και απόκρυψης των αναβολικών, ο υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο παραμένει ακόμη στη θέση του, φροντίζοντας για την αποπομπή του υφυπουργού του και άλλων κατώτερων στελεχών λόγω του σκανδάλου.

Λέγεται δε ότι στη Ρωσία η κοινή γνώμη είναι διχασμένη ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν ότι οι Ρώσοι αθλητές είναι «καθαροί» και κρύβονται πίσω από την υπόθεση οι Αμερικανοί και σε αυτούς που κυνικά λένε ότι ότι όλοι οι αθλητές ντοπάρονται, άρα γιατί όχι και οι Ρώσοι… Κάποιες ρωσικές φωνές μάλιστα ζητούν η χώρα να αποχωρήσει από τη ΔΟΕ, αν και η ρωσική ολυμπιακή επιτροπή τόνισε ότι δεν σκοπεύει να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή