Λάθη που κόστισαν ακριβά

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 31 Ιανουαρίου 2012, μόλις 4,5 χρόνια πριν, ένας ψηλός, γεροδεμένος 19χρονος φοράει για πρώτη φορά τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ. Μπαίνει αλλαγή στο 72΄ του αγώνα με τη Στόουκ Σίτι, αντικαθιστώντας τον Τσιτσαρίτο και στη μικρή του παρουσία στο χορτάρι φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του. Το όνομά του: Πολ Πογκμπά. Ο ίδιος παίκτης, που τώρα η ίδια ομάδα σκοπεύει να προσφέρει πάνω από 100 εκατ. ευρώ στη Γιουβέντους για να τον πάρει ξανά κοντά της.

Ο Πογκμπά σε ηλικία 16 ετών αποφάσισε να φύγει από τα τμήματα υποδομής της Χάβρης και να δοκιμάσει την τύχη του σε εκείνα της Γιουνάιτεντ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της γαλλικής ομάδας, η οποία προσέφυγε στη FIFA, κατηγορώντας τη Μάντσεστερ για κλοπή. Τελικά, η υπόθεση… ατόνησε με το πέρασμα του χρόνου με τις φήμες να θέλουν τον αγγλικό σύλλογο να ικανοποιεί κάποια αιτήματα τόσο της Χάβρης όσο και εκείνα των γονιών του Πογκμπά.

Στους… μπέμπηδες των «μπέμπηδων» ο Γάλλος μέσος τράβηξε άμεσα την προσοχή του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος λάτρευε να αναδεικνύει νεαρούς παίκτες. Στην περίπτωση του Πογκμπά, όμως, η μέθοδός του αποδείχθηκε λανθασμένη. «Εχει πολλές δυνατότητες και θα του δώσουμε τις ευκαιρίες, προκειμένου να δούμε αν μπορεί να αγωνιστεί βασικός», είχε δηλώσει στις αρχές της περιόδου 2011-12 ο Σκωτσέζος τεχνικός, αλλά οι ευκαιρίες εξαντλήθηκαν σε… 90 λεπτά σε ολόκληρη τη χρονιά! Συν τοις άλλοις, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, πολλές φορές φρόντιζε να υποβάλει τους νεαρούς παίκτες σε διάφορα καψόνια, τα οποία ο Πογκμπά όμως δεν εκτίμησε ποτέ.

Στο τέλος της σεζόν 2011-12, το συμβόλαιο του Γάλλου έληγε και παρότι έπεσαν όλοι πάνω του (και ο Φέργκιουσον) να υπογράψει νέο στους «κόκκινους διαβόλους», εκείνος είχε λάβει την απόφασή του και είχε συμφωνήσει νωρίς μέσα στη χρονιά με τη Γιουβέντους. Στις 3 Αυγούστου 2012 η μεταγραφή ολοκληρώθηκε με τον Φέργκιουσον να δηλώνει «ανακουφισμένος» που έφυγε ο Πογκμπά από την ομάδα του, έστω κι αν ο σύλλογος δεν καρπώθηκε ούτε ένα ευρώ. «Είναι απογοητευτικό. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω ότι δεν μας έδειξε κανένα σεβασμό. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όσοι ενεργούν κατά αυτόν τρόπο, είναι προτιμότερο να το κάνουν μακριά από εμάς», δήλωνε τότε ο προπονητής – σύμβολο της Γιουνάιτεντ, που σε κάθε ευκαιρία φρόντιζε να ρίχνει τα βέλη του και προς τον ατζέντη του παίκτη, Μίνο Ραϊόλα, ο οποίος για κάποιο διάστημα είχε «αποκλειστεί» από τις δουλειές του αγγλικού συλλόγου.

Τώρα, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Πογκμπά δεν είναι ένας φέρελπις και ευέξαπτος πιτσιρικάς, στον πάγκο της Μάντσεστερ δεν υπάρχει πια ο Φέργκιουσον και το «απαγορευτικό» στον Ραϊόλα έχει αρθεί προ πολλού. Ο Γάλλος στα 23 του θεωρείται ως ο πιο ολοκληρωμένος Ευρωπαίος μέσος και ταιριάζει «γάντι» στα σχέδια των «κόκκινων διαβόλων» του Ζοζέ Μουρίνιο. Για τον λόγο αυτό, οι δύο πλευρές θάβουν το τσεκούρι του πολέμου κάτω από περίπου 120 εκατ. ευρώ και μένουν όλοι… ευχαριστημένοι. Ο Πογκμπά θα επιστρέψει με δόξα και τιμή στο Ολντ Τράφορντ, ο Μουρίνιο θα αποκτήσει τον παίκτη που θέλει, η Γιουβέντους θα γεμίσει τα ταμεία της, ο Ραϊόλα θα φουσκώσει (κι άλλο) τις τσέπες του με ένα 25% από το συνολικό κόστος της μεταγραφής και όσο για τον Φέργκιουσον; Κανείς μάλλον δεν θα αναρωτηθεί πια.

Επιστροφές από χρυσάφι για τα δικά τους παιδιά

Η περίπτωση του Πολ Πογκμπά είναι χαρακτηριστική αλλά δεν είναι και η μοναδική. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η Ρεάλ Μαδρίτης κατέβαλε τη ρήτρα επαναγοράς (30 εκατ. ευρώ) του Αλβάρο Μοράτα στη Γιουβέντους, η οποία το 2014 τον είχε αγοράσει έναντι 20 εκατ. ευρώ από τη «βασίλισσα». Το παράδοξο είναι πως δεν αποκλείεται ο Ισπανός να τεθεί ξανά υπό καθεστώς πώλησης! Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η Γιούβε ξέρει από καλά «deals» και το δεύτερο αφορά τον μεταγραφικό σχεδιασμό των μεγάλων ομάδων, ο οποίος δεν είναι πάντοτε επιτυχημένος.

Η αστοχία των 10 εκατ. ευρώ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μικρή μπροστά στην υπερτριπλάσια της Μπαρτσελόνα στην περίπτωση του Σεσκ Φάμπρεγκας. Ο Ισπανός μέσος είναι γέννημα – θρέμμα της «Λα Μασία», αλλά το 2003, στα 16 του, «απήχθη» από την Αρσεναλ. Στο Λονδίνο έμεινε μία οκταετία, για να έρθει το 2011 η Μπαρτσελόνα να καταβάλει 34 εκατ. ευρώ στους «Κανονιέρηδες» και να ξανακάνει δικό της… ένα δικό της παιδί.

Επόμενη πιο χαρακτηριστική ιστορία είναι αυτή του Μάρκο Ρόις. Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός από τα 7 έως τα 17 του μάθαινε τα μυστικά της μπάλας στις ακαδημίες της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Δεν του δόθηκε η απαραίτητη προσοχή και το 2006 έφυγε για τη Ροτ Βάις Αλεν. Από εκεί μεταπήδησε στην Γκλάντμπαχ για να έρθει το 2012, η πρώην ομάδα του να ξοδέψει 17,1 εκατ. ευρώ για να του φορέσει ξανά την κίτρινη φανέλα της Μπορούσια.

Με ακόμη χειρότερο τρόπο την… πάτησε και η Παρί Σεν Ζερμέν με τον Νικολά Ανελκά. Ο Γάλλος επιθετικός έφυγε από την Παρί το 1997 για 500.000 λίρες με προορισμό την Αρσεναλ και επέστρεψε στη γαλλική πρωτεύουσα για 34 εκατ. ευρώ! Δυόμισι χρόνια μετά οι Γάλλοι προσπάθησαν να μετριάσουν τις ζημίες, πουλώντας τον Ανελκά για 15 εκατ. ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι.

Το 2009 η Τσέλσι με 1,5 εκατ. ευρώ απέκτησε τον Νεμάνια Μάτιτς από την Κόζιτσε. Ο Σέρβος μέσος δεν «έπιασε» στο Στάμφορντ Μπριτζ και έπειτα από έναν δανεισμό στη Φίτεσε, δόθηκε ως αντάλλαγμα (μαζί με 25 εκατ. ευρώ) στην Μπενφίκα για τη μεταγραφή του Νταβίντ Λουίς. Ο Μάτιτς σε τρία χρόνια στη Λισσαβώνα έδειξε το ταλέντο του και ανάγκασε τους «Μπλε» να… ξαναπληρώσουν άλλα 25 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα, αυτή τη φορά για να αποκτήσουν τον πρώην παίκτη τους. Μοναδικοί κερδισμένοι, ασφαλώς, οι Λουζιτανοί…

Λιγότερο γνωστή είναι η ιστορία του Πίτερ Κράουτς. Ο πανύψηλος γυρολόγος των αγγλικών γηπέδων το… μακρινό 1998, σε ηλικία 17 ετών, ανήκε στο δυναμικό της Τότεναμ, η οποία τον… μοσχοπούλησε για 85.000 ευρώ το 2000 στην ΚΠΡ. Εννιά χρόνια μετά ο Αγγλος με τα 201 εκατοστά ύψος θα γυρίσει στους «πετεινούς» για περίπου 11 εκατ. ευρώ.

Στην Τότεναμ, μάλλον, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον προγραμματισμό τους, όπως αποδεικνύει και η περίπτωση του Ζερμέν Ντεφόε. Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους. Τον πήρε από την Γουέστ Χαμ το 2004 έναντι 9 εκατ. ευρώ. Το 2008 τον πούλησε στην Πόρτσμουθ για 8 εκατ. ευρώ και το 2009 τον ξαναπήρε με 14 εκατ. ευρώ!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή