Στοίχημα η ασφάλεια στο Ρίο

Στοίχημα η ασφάλεια στο Ρίο

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι ολυμπιακές αποστολές που σιγά σιγά έρχονται σε μια κάθε άλλο παρά ασφαλή πόλη όπως το Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 13 ημέρες, όταν ακούν τους ίδιους τους υπαλλήλους ασφαλείας να λένε ότι μπορεί και να απόσχουν από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στέγασης και εργασίας τους;

Λίγες ημέρες μετά τη διαμαρτυρία των ενστόλων –αστυνομικών και πυροσβεστών– στο αεροδρόμιο του Ρίο με το διάσημο πια πανό: «Καλωσήλθατε στην κόλαση», το σώμα ασφαλείας της εθνικής δύναμης της Βραζιλίας εκτόξευσε απειλές περί απεργίας την περίοδο των Αγώνων αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Η εθνική δύναμη αποτελείται από αστυνομικούς και πυροσβέστες από όλη τη Βραζιλία και έχει κληθεί να συμμετάσχει στη φύλαξη των Αγώνων, που συνολικά θα ανατεθεί σε 85.000 άνδρες και γυναίκες, αριθμός διπλάσιος από εκείνον του Λονδίνου 2012. Συγκεκριμένο καθήκον της εθνικής δύναμης θα αποτελεί η φύλαξη των αθλητικών εγκαταστάσεων και άλλων επιλεγμένων σημείων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών.

Ωστόσο εκατοντάδες μέλη της ειδικής αυτής δύναμης διαδήλωσαν στο Ρίο ενάντια στις συνθήκες υπό τις οποίες οι ίδιοι υποχρεώνονται να εργάζονται και να διαβιούν στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, απειλώντας να φύγουν. «Ολοι θέλουν να αποχωρήσουν. Οι συνθήκες είναι πολύ κακές», είπε ένας αστυνομικός της δύναμης που δεν έδωσε το όνομά του φοβούμενος για πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του για δηλώσεις χωρίς την έγκριση των προϊσταμένων του.

Η συγκεκριμένη έκφραση δυσαρέσκειας, και πολύ περισσότερο τυχόν αποχή του σώματος αυτού, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους διοργανωτές. Η εγκληματικότητα σημειώνει αύξηση αντί για μείωση στο Ρίο, με τον τοπικό Τύπο να κάνει λόγο για έξαρση πυροβολισμών και ένοπλων ληστειών τις τελευταίες εβδομάδες. Η τοποθέτηση αστυνομικών βάσεων στις φαβέλες όχι μόνο δεν έχει βοηθήσει αλλά προκαλεί και την έκρηξη των ίδιων των αστυνομικών. Καθώς η εθνική δύναμη δεν έχει έδρα το Ρίο αλλά έχει μεταφερθεί εκεί προσωρινά, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις να τη φιλοξενήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν όταν τα μέλη της κατέφθασαν για πρώτη φορά στις 22 Ιουνίου εκεί όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων, τον Σεπτέμβριο, να αντιμετωπίσουν κάτι που μόνο σε φιλοξενία δεν παραπέμπει. Πρόκειται για ένα σύνολο εργατικών κατοικιών στο Δυτικό Ρίο (κοντά στο κύριο σύμπλεγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αλλά δίπλα σε ελεγχόμενες από τον υπόκοσμο φαβέλες), χωρίς έπιπλα, με διακοπές ρεύματος, υγρασία και μούχλα σε τοίχους και ταβάνια, κάποιες τουαλέτες χωρίς κάθισμα και κάποια διαμερίσματα χωρίς καν ένα ντους. Σε μερικά σημεία μάλιστα η δυσωδία αποχέτευσης είναι έντονη. «Δεν υπήρχαν καν κρεβάτια.

Επρεπε μόνοι μας να φροντίσουμε για υπνόσακους ή στρώματα», ανέφερε ο ίδιος αστυνομικός. Κάποιοι κοιμούνται στο πάτωμα και οι μισθοί καθυστερούν.

Επιπλέον, τα μέλη της εθνικής δύναμης καλούνται να εργαστούν 16 με 20 ώρες τη μέρα χωρίς δυνατότητα για ολοήμερο ρεπό. Οπως έγραψε ένα μέλος της δύναμης σε επιστολή του, «η επιτυχία της αποστολής μας είναι σε κίνδυνο. Το ηθικό είναι χαμηλό και αυτό μπορεί να κοστίσει».

Ολα αυτά, την ώρα που η αντίθεση των Βραζιλιάνων στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε περίοδο οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη χώρα μεγαλώνει. Νέα έρευνα της εφημερίδας «Φόλια» του Σάο Πάολο έδειξε ότι το 50% των Βραζιλιάνων δεν θέλει τους Ολυμπιακούς στη χώρα του, κι αυτό κάνει την όποια συμφωνία άτυπης ανακωχής με τις συμμορίες στις φαβέλες εξαιρετικά δύσκολη για τις Αρχές.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μυστικές υπηρεσίες της Βραζιλίας ερευνούν και μια πρωτοεμφανιζόμενη ισλαμιστική οργάνωση στη χώρα με την ονομασία «Ανσάρ αλ Χιλάφα Μπραζίλ» που παρουσιάζεται στο Ιντερνετ να τάσσεται στο πλευρό του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Εχουμε ενισχύσει πάρα πολύ την ασφάλεια στην πόλη και μπορείτε να έλθετε χωρίς ανησυχίες», δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο μεταβατικός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, με αποδέκτες τους περίπου 500.000 επισκέπτες που αναμένονται στο Ρίο για τους Αγώνες. «Μπορείτε να απολαύσετε τις ομορφιές του Ρίο ντε Τζανέιρο και να παρακολουθήσετε τους Αγώνες», πρόσθεσε.

Με ιδιωτική εταιρεία η ισπανική αποστολή

Η ανασφάλεια που κυριαρχεί μεταξύ των ολυμπιακών αποστολών που ετοιμάζονται για τους Αγώνες στο Ρίο οδήγησε τους Ισπανούς στη λήψη ενός πρωτοφανούς αλλά απολύτως κατανοητού μέτρου.

Οπως αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες η εφημερίδα «Μάρκα» της Μαδρίτης, την ισπανική ολυμπιακή αποστολή θα συνοδεύει στη Βραζιλία και ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας με την ονομασία «Προσεγούρ», τα μέλη της οποίας θα σταθμεύουν σε τέσσερα επίσημα ξενοδοχεία της διοργάνωσης, μαζί με τους Ισπανούς συνοδούς της αποστολής. Η Προσεγούρ, που έχει και θυγατρική εταιρεία στη Βραζιλία, θα φυλάσσει επί 24ώρου βάσεως την ολυμπιακή αποστολή από κάθε κίνδυνο, μικρό ή μεγάλο, βάσει συμβολαίου που συνήψε μαζί της η Ισπανική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Μέχρι φέτος η μόνη ειδική παροχή ασφάλειας των Ισπανών σε Ολυμπιακούς Αγώνες αφορούσε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που ταξίδευαν για να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση.

Η ένοπλη βία αποτελεί καθημερινό πρόβλημα στο Ρίο και, μόλις πριν από δύο μήνες, τρία μέλη της ισπανικής ολυμπιακής ομάδας ιστιοπλοΐας έπεσαν θύματα ληστείας υπό την απειλή όπλου σε δημοφιλή τουριστική περιοχή της βραζιλιάνικης πόλης.

Οι αθλητές Φερνάνδο Ετσαβαρί και Τάρα Πατσέκο και ο προπονητής Σάντι Λόπεθ-Βάθκεθ δέχθηκαν επίθεση στην πολυτελή περιοχή Σάντα Τερέζα τον Μάιο από πέντε άτομα με δύο πιστόλια, όπως είχε ανακοινώσει τότε η ισπανική ιστιοπλοϊκή ομοσπονδία. Τους αφαιρέθηκαν χρήματα, έγγραφα και μία φωτογραφική μηχανή, χωρίς ευτυχώς να πάθει κάποιος από αυτούς κάτι. Εκτιμάται όμως ότι το περιστατικό εκείνο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των Ισπανών να ζητήσουν προστασία από ιδιωτική εταιρεία της χώρας τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή