Οι δέκα πληγές που απειλούν την επιτυχία της διοργάνωσης

Οι δέκα πληγές που απειλούν την επιτυχία της διοργάνωσης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για χώρα του καφέ, της σάμπας και του όμορφου ποδοσφαίρου («Jogo bonito»), η Βραζιλία εσχάτως είναι η χώρα των πολλών προβλημάτων. Μέσα σε πλαίσιο οικονομικής κρίσης και ύφεσης, πολιτικού διχασμού και διαφθοράς, προβληματικής ολυμπιακής προετοιμασίας και λαϊκής αντίθεσης, το Ρίο ντε Τζανέιρο φιλοξενεί από την επόμενη εβδομάδα τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Αμερική.

Δέκα είναι οι κύριοι τομείς των προβλημάτων, που σαν τις πληγές του Φαραώ απειλούν τους Αγώνες και τους περίπου 500.000 επισκέπτες για τη διοργάνωση.

α) Οικονομική κατάσταση. Η παρατεταμένη ύφεση, με πληθωρισμό και αύξηση της ανεργίας, υποχρέωσε τους διοργανωτές να περικόψουν τα κονδύλια για τους Αγώνες, με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως η μερική μόνο λειτουργία της απαραίτητης για τη μετακίνηση προς τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις γραμμής του μετρό του Ρίο.

β) Λαϊκή δυσαρέσκεια. Τουλάχιστον το 50% των Βραζιλιάνων αντιτίθεται στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών στη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ογκώδεις διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν στο στόχαστρο τη φιλοξενία πολλών διεθνών διοργανώσεων στη Βραζιλία, ενώ κατά τη λαμπαδηδρομία, ένας Βραζιλιάνος προσπάθησε να σβήσει την Ολυμπιακή Φλόγα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

γ) Κυβερνητική κρίση. Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ είναι προσωρινά έκπτωτη μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο για μια υπόθεση χειραγώγησης κρατικών λογαριασμών. Σε μια χώρα όπου ενδημεί ο λαϊκισμός (όσοι είδαν τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Κάρλος Νούζμαν να στέλνει… φιλί στη βραζιλιάνικη σημαία πριν αρχίσει τον λόγο του στην Αρχαία Ολυμπία κατά την Αφή της Φλόγας, καταλαβαίνουν), η διαφθορά είναι αναμενόμενη και τα διάφορα στρώματα διακυβέρνησης (ομοσπονδιακό, περιφερειακό, τοπικό) αλληλοκατηγορούνται για τις οργανωτικές ελλείψεις.

δ) Εγκλημα και βία στους δρόμους. Το κοινό έγκλημα, με μεγάλο αριθμό ένοπλων ληστειών και δολοφονιών, όχι μόνο δεν έγινε εφικτό να αντιμετωπιστεί από τις αρχές της Βραζιλίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά εντοπίζεται και έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες.

ε) Ιός Ζίκα. Πολλοί αθλητές, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι αρνήθηκαν να πάνε στο Ρίο, καθώς ο μεταδιδόμενος από τα κουνούπια –αλλά και μεταξύ ανθρώπων– ιός οδήγησε σειρά επιστημόνων να ζητήσει αναβολή των Αγώνων.

στ) Κόλπος Γκουαναμπάρα. Η μόλυνση του χώρου διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε διοργάνωση.

ζ) Καθυστερήσεις και νεκροί εργάτες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή κάποια στιγμή «τα χρειάστηκε» με τις καθυστερήσεις και εγκατέστησε… τρόικα στο Ρίο, ενώ 11 εργάτες έχασαν μέσα σε τρία χρόνια τη ζωή τους.

η) Απλήρωτοι υπάλληλοι ασφαλείας. Οι μισθοί και οι υποδομές προφανώς δεν επαρκούν για τους 85.000 ανθρώπους που θα κληθούν να φυλάξουν σκοπιά στο Ρίο 2016.

θ) Κακομεταχείριση κατοίκων. Χιλιάδες Καριόκας έχασαν τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια σε μια μακιαβελική επιχείρηση των διοργανωτών να γκρεμίσουν και να χτίσουν όπου τους βόλευε.

ι) Αισχροκέρδεια Βραζιλιάνων. Ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγματα κατακόρυφης αύξησης των τιμών στο Ρίο, με τους Καριόκας όχι μόνο να μη δείχνουν τάσεις φιλοξενίας αλλά και να επιδιώκουν να… αφαιμάξουν τους επισκέπτες με κάθε τρόπο.

Στα υπάρχοντα προβλήματα προστέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες και αυτά της διεθνούς τρομοκρατίας, με απειλές από επίδοξους τζιχαντιστές τρομοκράτες για επιθέσεις και των ελλείψεων στο Ολυμπιακό Χωριό που υποχρέωσαν τους Αυστραλούς να διαμείνουν προσωρινά σε ξενοδοχεία, αλλά κυρίως το σκάνδαλο συστηματικού ντόπινγκ από το ρωσικό κράτος, με αποτέλεσμα ό,τι και να γίνει στους Αγώνες αυτούς, το Ρίο 2016 να μείνει στην ιστορία ως «η διοργάνωση όπου έλειπαν οι Ρώσοι από τον στίβο».

Ολα αυτά χαρίζουν χωρίς αμφιβολία στο Ρίο το… χρυσό μετάλλιο προβληματικής προετοιμασίας και μένει να φανεί τι συνέπειες θα έχουν στην πράξη κατά τους 31ους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή