Το Ρίο των Ολυμπιακών Αγώνων σε «νευρική κρίση»

Το Ρίο των Ολυμπιακών Αγώνων σε «νευρική κρίση»

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε… ολυμπιακή αρχή και δύσκολη, σύμφωνα με την προϊστορία όλων των διοργανώσεων Ολυμπιακών Αγώνων. Μόνο που στην περίπτωση της Βραζιλίας οι δυσκολίες και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, ενώ η κλεψύδρα του χρόνου μετράει αντίστροφα για την τελετή έναρξης τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος). Προβλήματα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προβλήματα στην ασφάλεια, προβλήματα στο Ολυμπιακό Χωριό, μέχρι και μία απόπειρα βιασμού ήρθε να συμπληρώσει τις ειδήσεις που σκορπίζουν ανησυχία τόσο τους αθλητές όσο και τους συγγενείς τους. Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής υπερασπίζονται με… νύχια και με δόντια την απόφασή τους να αναθέσουν στο Ρίο τούς Αγώνες και υποστηρίζουν ότι «οι Βραζιλιάνοι είναι άνθρωποι της τελευταίας στιγμής».

Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι σε όλες τις ολυμπιακές διοργανώσεις υπήρχαν καθυστερήσεις, λάθη και υπερβάσεις προϋπολογισμών, αλλά σε σχέση με τις προηγούμενες πόλεις – αναδόχους το Ρίο διαθέτει τα «προσόντα» για να διεκδικήσει το… χρυσό μετάλλιο σε όλα τα παραπάνω.

Η κατάρρευση της κεντρικής ράμπας πρόσβασης στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, στον χώρο όπου θα διεξαχθεί η ιστιοπλοΐα, δεν αποτελεί την… κορυφή του παγόβουνου. Σε όλα τα στάδια και στα προπονητήρια υπάρχουν δεκάδες προβλήματα. «Καθημερινά πηγαίνουμε με την Αννα στο σκοπευτήριο για προπόνηση. Εκεί δεν υπάρχει μία καντίνα για να αγοράσουμε ένα μπουκάλι νερό ή ένα ψυγείο για να βάλουμε μέσα κάτι που θα φέρουμε. Ψυγεία δεν βρήκαμε ούτε στα δωμάτια στο Ολυμπιακό Χωριό», δήλωσε στην «Κ» ο Τάσος Κορακάκης, προπονητής και πατέρας της πρωταθλήτριας της σκοποβολής Αννας Κορακάκη.

Σε όλες τις εγκαταστάσεις υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια, ενώ τα συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν τον χρόνο. Στο γήπεδο του γκολφ, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, οι εργάτες τοποθετούσαν ακόμα κομμάτια από χλοοτάπητα. «Σε κάθε διοργάνωση αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Πιστεύω ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους. Οι Βραζιλιάνοι αφήνουν πολλά πράγματα για την τελευταία στιγμή», είναι η άποψη του Τόμας Μπαχ, προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Και για ότι δεν είναι έτοιμο; Υπάρχουν ιθύνοντες που παροτρύνουν τους αθλητές να κρατάνε το στόμα τους κλειστό, κυριολεκτικά και μεταφορικά. «Για τη μόλυνση στους υδάτινους αθλητικούς στίβους, καλό θα είναι οι αθλητές αλλά και οι επισκέπτες να έχουν το κεφάλι τους έξω από το νερό και το στόμα τους κλειστό», προτρέπουν οι αρμόδιοι τους ιστιοπλόους, τους κωπηλάτες και τους αθλητές μαραθώνιας κολύμβησης και τριάθλου.

«Εχουμε φροντίσει όλοι οι εκπρόσωποί μας σε αυτά τα αθλήματα να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια και τους προμηθεύσαμε με ειδικές αλοιφές. Από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν απαραίτητο», μας είπε ο Ισίδωρος Κούβελος, αρχηγός της ελληνικής αποστολής.

Η ασφάλεια αποτελεί ακόμα ένα κομμάτι στο τεράστιο παζλ των προβλημάτων. Aγνωστοι επιτέθηκαν και έκλεψαν την κάμερα κινεζικού τηλεοπτικού συνεργείου, ενώ ο δημοσιογράφος έπαιρνε συνέντευξη από συμπατριώτη του αθλητή στην Κόπα Καμπάνα. Στο Ολυμπιακό Χωριό ξέσπασε πυρκαγιά στο κτίριο της ομάδας της Αυστραλίας. Οι Αυστραλοί εγκατέλειψαν τα δωμάτιά τους μέχρι να σβήσουν οι πυροσβέστες την εστία. Οταν όμως επέστρεψαν, είδαν ότι έλειπαν ηλεκτρονικές συσκευές, αθλητικό υλικό και ρούχα.

Πολλοί από τους αθλητές επέλεξαν να μείνουν μακριά από το Ολυμπιακό Χωριό. Ανάμεσα σε αυτούς και οι ομάδες μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι Αμερικανοί προτίμησαν την ασφάλεια του κρουαζιερόπλοιου.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε και η απόπειρα βιασμού στο ποδηλατοδρόμιο μιας γυναίκας πυροσβέστη από έναν σεκιούριτι.

Bαριά είναι και η… σκιά των σκανδάλων ντόπινγκ. Δεκατρείς οργανισμοί αντιντόπινγκ επιτέθηκαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για τον μη αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών από το Ρίο. «Η ΔΟΕ με τις ενέργειές της απέδειξε ότι ως οργανισμός που αποτελείται από εθνικούς και διεθνείς αθλητικούς παράγοντες στερείται την ανεξαρτησία που είναι απαραίτητη για να κρατήσει τα εμπορικά και τα πολιτικά συμφέροντα μακριά από τον αθλητισμό», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Εν τω μεταξύ, ο Βιτάλι Μούτκο, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, δήλωσε ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για τη συμμετοχή των αθλητών της χώρας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ελληνική αποστολή

Απρόσκοπτα συνεχίζεται η προολυμπιακή προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που βρίσκονται στο Ρίο. Ηδη στη διοργανώτρια πόλη έχουν μεταβεί 53 εκπρόσωποι της χώρας και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και οι υπόλοιποι.

Το κτίριο, όπου μένει η ελληνική αποστολή στο Ολυμπιακό Χωριό, ήταν αυτό που είχε τα λιγότερα προβλήματα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, κλήθηκε ειδικό συνεργείο για να καθαρίσει και να ξεβουλώσει τις τουαλέτες. «Προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα χωρίς να φτάσουν στα παιδιά. Ολα είναι καλά στην υγεία τους και συγκεντρωμένα στον προσωπικό τους στόχο. Το φαγητό στο Ολυμπιακό Χωριό θεωρείται υποφερτό. Σε άλλες διοργανώσεις υπήρχαν κουζίνες από διάφορες χώρες, αλλά εδώ δεν το εφάρμοσαν γιατί αποφάσισαν να κάνουν οικονομία. Ηδη κάναμε παρέμβαση και για το θέμα των Σκοπίων, διότι οι Βραζιλιάνοι τα αναφέρουν ως Μακεδονία και μας ενημέρωσαν ότι θα διορθωθεί», δήλωσε στην «Κ» ο Ισίδωρος Κούβελος, αρχηγός της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.

Οι μόνοι που δεν θα μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό είναι οι ιστιοπλόοι μας. Προτίμησαν να ενοικιάσουν σπίτια δίπλα από τη Μαρίνα ντα Γκλόρια, ώστε να βρίσκονται κοντά στον χώρο όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του αθλήματός τους. Η απόσταση είναι μικρή και για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούν ποδήλατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή