Ανεπίσημη πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς

Ανεπίσημη πρεμιέρα στους Ολυμπιακούς

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες να αρχίζουν, επισήμως, με την τελετή έναρξης, σήμερα όμως στη «χώρα του ποδοσφαίρου» θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σφύριγμα της διοργάνωσης. Οι Βραζιλιάνοι και οι υπόλοιποι φίλοι της «στρογγυλής θεάς» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους πρώτους αγώνες του ολυμπιακού τουρνουά, ενώ τα σύννεφα των προβλημάτων και του ντόπινγκ πληθαίνουν.

Οι αντιδράσεις για τον μη αποκλεισμό όλης της ομάδας της Ρωσίας, ακόμη, καλά κρατούν. Ο επικεφαλής του Ολυμπιακού Κινήματος, Τόμας Μπαχ, υπερασπίστηκε την απόφαση της ΔΟΕ και τόνισε ότι ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός της Ρωσίας θα ισοδυναμούσε με «πυρηνική βόμβα» που θα οδηγούσε σε καταστροφή, ακόμα, και του θεσμού. Κατά την ομιλία του στην 129η τακτική σύνοδο της ΔΟΕ , ο Γερμανός «Αθάνατος» επισήμανε την ανάγκη για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο καταπολέμησης του ντόπινγκ και δεσμεύτηκε ότι η ΔΟΕ θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση τον Οκτώβριο.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι χρειαζόμαστε μία συνολική αναθεώρηση του συστήματος αντιντόπινγκ. Η ΔΟΕ επιθυμεί ένα σύστημα πιο σκληρό και πιο αποτελεσματικό. Αυτό χρειάζεται ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες, περισσότερη διαφάνεια, μεγαλύτερη ανεξαρτησία και καλύτερη εναρμόνιση σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε. Αυτό, όμως, που προκαλεί ποικίλες εντυπώσεις είναι η αποκάλυψη του Μπαχ για το θέμα της Ρωσίας: «Κάποιοι ζητούσαν τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της ρωσικής ολυμπιακής ομάδας, πριν καν γίνουν γνωστές οι αποκαλύψεις της έκθεσης ΜακΛάρεν. Η ολοκληρωτική αποβολή της ρωσικής ομάδας χαρακτηρίστηκε από ορισμένους “πυρηνική επιλογή” και οι αθώοι αθλητές θα θεωρούνταν παράπλευρες απώλειες. Ας φανταστούμε για μια στιγμή τις συνέπειες της “πυρηνικής επιλογής”. Το αποτέλεσμα θα ήταν ο θάνατος και η καταστροφή. Δεν είναι αυτή η αποστολή του Ολυμπιακού Κινήματος».

«Φωτιά» στα ρινγκ έρχεται να βάλει το δημοσίευμα του Guardian, το οποίο αναφέρει ότι το τουρνουά της πυγμαχίας είναι «στημένο». Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες παραγόντων και τις συνδυάζει με τις ολοένα εντεινόμενες φωνές περί διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης στους κόλπους της ΑΙΒΑ (παγκόσμια ομοσπονδία πυγμαχίας). Υποστηρίζει πως υπάρχει μία ομάδα παραγόντων της ΑΙΒΑ, η οποία στο παρασκήνιο χειραγωγεί τόσο την κλήρωση των διαιτητών όσο και τον τρόπο που αυτοί διευθύνουν τους αγώνες, ώστε να εξασφαλίζει ότι στο τέλος θα νικούν συγκεκριμένοι πυγμάχοι.

Σε λιγότερες από 48 ώρες θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο Ζιζέλ θα ενσαρκώσει το «Κορίτσι της Ιπανέμα» και θα πέσει θύμα ληστείας, αλλά οι Βραζιλιάνοι αστυνομικοί θα τη σώσουν. Στόχος του σεναρίου είναι να δείξει την –υποτιθέμενη– ασφάλεια στη χώρα, αλλά πολλοί Βραζιλιάνοι θεώρησαν ότι προβάλλει ακριβώς το αντίθετο.

Στην τελετή έναρξης, πρώτη θα μπει στο Μαρακανά η Ελληνίδα σημαιοφόρος Σοφία Μπεκατώρου. Η ιστιοπλόος έφυγε χθες για το Ρίο, ενώ στη διοργανώτρια πόλη βρίσκεται και ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Αύριο θα πραγματοποιηθεί η επίσημη είσοδος της ελληνικής αποστολής στο Ολυμπιακό Χωριό και θα γίνει η έπαρση της γαλανόλευκης. Στα δωμάτια των αθλητών, οι ελλείψεις είναι πολλές, καθώς όπως λένε στην «Κ» οι εκπρόσωποί μας δεν υπάρχουν ψυγεία, ενώ μόλις χθες τοποθετήθηκαν κάποιοι καθρέπτες. Προβλήματα υπάρχουν και στις μεταφορές, από και προς τα προπονητήρια, οι οποίες γίνονται χωρίς τη συνοδεία αστυνομικών.

Στον αγωνιστικό τομέα, οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν, ανεπίσημα, σήμερα με αγώνες από το τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών. Η πρώτη αναμέτρηση (19.00) θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στη Σουηδία και στη Ν. Αφρική. Θα ακολουθήσουν τα παιχνίδια: 21.00: Καναδάς – Αυστραλία, 10.00: Βραζιλία – Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή